lauantai 6.6.2020 | 14:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ketun hinta vahvistui hivenen – Saga Fursin kokkolalainen puheenjohtaja Jari Isosaari: "Se oli hyvä tulos ja antoi positiivista signaalia kaikille"

Kaija Vähäsöyrinki
La 21.9.2019 klo 07:22

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Parempaan päin mentiin, arvioi huutokauppayhtiö Saga Fursin puheenjohtaja Jari Isosaari myyntikauden viimeisen huutokaupan tulosta.

– Siniketun hinnat vahvistuivat 5–15 prosentin välillä kysytyimmillä nahkatyypeillä. Eniten nousivat paksuimmat nahat 50-kokoluokassa. Se oli hyvä tulos ja antoi positiivista signaalia kaikille, Jari Isosaari toteaa.

Vajaan 400 000 nahan tarjonta myytiin lähes täysin 58,6 euron keskihinnalla. Normaalilaatuisten nahkojen keskihinta oli 61,2 euroa. Suurimmassa 60-kokoluokassa keskihinta oli 81,6 euroa. Keskihintaa laskee se, että viimeisessä huutokaupassa on myynnissä paljon matalamman laadun ja pienempien kokoluokkien nahkoja.

– Sinikettu on muotia ja sitä käytetään New Yorkista Koreaan hupuissa ja somisteissa. Lisäksi sertifioituja nahkoja ei saa muualta kuin Vantaan huutokaupasta. Kiinalaisten asiakkaidemme on hankittava nahat täältä, jos he haluavat myydä turkiksiaan länteen tiedostaville kuluttajille, Isosaari perustelee.

Kiinan oma, valtava turkisnahkojen tuotanto on jatkuva spekulaatioiden kohde. Huhujen mukaan sikarutto on aiheuttanut maassa niin kovan pulan lihasta, että osa kettuja tai minkkejä tarhaavista on siirtymässä kanien kasvattamiseen. Samoissa tiloissa voi kätevästi tuottaa sekä lihaa että nahkoja.

– Sikaruton vaikutukset eivät vielä näy turkisnahkojen tuotannossa. Ketut ja minkit ovat vielä kasvamassa ja tuotannon muutokset nähdään myöhemmin lokakuussa, jolloin Kiinassa tehdään päätöksiä seuraavasta kaudesta, Jari Isosaari arvioi.

Suomensupi oli huutokaupan valopilkku 66 euron keskihinnalla.

– Muoti suosii pitkiä trimmejä, nahkasuikaleita, joilla somistetaan vaikkapa laukkuja ja kenkiä. Supin tuotanto vastaa kysyntää, Saga Fursin puheenjohtaja perustelee myyntitulosta.

Supin hinta nousi eniten, yhdeksän prosenttia, toiseksi suurimmassa kokoluokassa.

Syyskuun huutokaupan murheenkryyni puolestaan oli hopeakettu. Saga puolusti hintatasoa ja veti osan tarjonnasta pois myynnistä. Nahoista myytiin 62 prosenttia 53 euron keskihinnalla.

– Norjasta on tullut meille paljon hopeakettua myyntiin ja tarjontaa on tämän hetken kysyntään nähden liikaa. Varastoja on myös kertynyt aiemmin myymättä jääneistä nahoista.

Minkkien hinnoissa jatkuu korpitaival jo viidettä vuotta. Nahkojen myytiin vakaaseen, mutta alhaiseen hintatasoon kuten aiemmissakin huutokaupoissa.

– Minkin hinta on edelleen reilusti alle tuotantokustannusten. Nousua joudutaan yhä odottamaan. Maailman minkkituotanto on jo laskenut 29 miljoonaan nahkaan. Korkeimmillaan tuotanto kävi runsaat viisi vuotta sitten arviolta 80 miljoonassa nahassa, Saga Furs Oyj:n kokkolalainen puheenjohtaja Jari Isosaari toteaa.

Huutokaupan suurimmat ostajamaat olivat Kiina, Etelä-Korea, Turkki ja Venäjä. Ostajia oli paikalla noin 350.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »