sunnuntai 7.6.2020 | 06:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Keisarinnana Helen Mirren

Neliosainen HBO:n sarja rakentaa Katariina Suuren ympärille komeat ja kekseliäät Potemkinin kulissit.

Hannu Björkbacka
To 3.10.2019 klo 09:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★ ★

Catherine the Great.Ohjaus Philip Martin, 2019HBO Nordic 3.10.

Hattu päästä Helen Mirrenin näyttelijäntaiteen äärellä. Valkokankaan kuningatar on kyllästynyt iänikuisiin Englannin hovin jäseniin. Uudessa minisarjassa hän valloittaa vaihteeksi Venäjän imperiumin.

Katariina Suuri hallitsi keisarikuntaa 1762 – 1796. Helen Mirren, 74, on kymmenisen vuotta vanhempi kuin itsevaltias voimanainen valtakautensa loppupuolella. Catherine the Great kuvaa keisarinnan suhdetta tärkeimpään rakastajaansa Grigori Potemkiniin. Suhde alkoi, kun Katariina oli nelikymppinen.

Ikä on vain numero taiteellisia vapauksia ottavassa fiktiossa. Mirrenin taidot, uskottavuus ja maanläheinen lumo eivät joudu kyseenalaisiksi. Mestarinäyttelijä ei vastaa maalauksista tuttua, pyöreähköä mielikuvaa Katariinasta, mutta tavoittaa tämän älyn ja elämänilon. Mirren tekee itsevaltiaan määrätietoisuudesta ja vallanhimosta ymmärrettävää.

”Venäjä on täynnä häikäilemättömiä ihmisiä. Onneksi olen yksi heistä.” Näin toteaa Katariina, joka syrjäytti heikon puolisonsa Pietari III:n vallasta heti tultuaan keisarinnaksi. Kun Pietari kuoli vallankaappauksessa, Katariina syytti peräpukamakoliikkia. Mutta keisari murhattiin, koska Pietari suunnitteli rakastajansa naimista ja Katariinan sulkemista luostariin.

Keisarinnan rinnalle sarjassa kohoaa armeijan upseeri Potemkin näyttelijähirmu Jason Clarken nautittavassa tulkinnassa. Hahmosta johtuu pahantahtoinen ja ilmeisen aiheeton termi ”Potemkinin kulissit”.

Sarjassa Potemkinin kulissit sen sijaan toimivat erinomaisesti. Liettuassa kuvatut ja digitaalisesti rakennetut palatsit, maaseutu ja ulkomaiset taistelukentät ovat näyttäviä lavastuksia. Syntyy harha, että koko Venäjän kultakausi onnistuttaisiin puristamaan nelituntiseen englantilaissarjaan.

Catherine the Greatista tulee varmasti presidentti Putinin lempiohjelma. Katariinan menestyksestä ja vallasta kateelliset toistelevat koko ajan, että Venäjän valtiaaksi tarvitaan miestä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »