Paikallisuutiset

Tehtävänä seksuaalirikosten ehkäisy – ”Jokaisen on mahdollista muuttua ja muuttaa omaa tapaansa toimia”, toteaa Kokkolassa työskentelevä rikosseuraamustyöntekijä Eeva-Liisa Luomala

Suomessa lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten tekijät ovat pääsääntöisesti kantasuomalaisia, joten mistään uudesta ilmiöstä ei ole kyse, kerrotaan Seri-verkosta.

Suomen rikoslaissa seksuaalirikoksiksi määritellään useita eri rikosnimikkeitä. Seksuaalirikoksiin kuuluvat muun muassa raiskaukset, lapsiin kohdistuvat seksuaaliset hyväksikäytöt, seksikauppaan liittyvät rikokset sekä erilaiset sukupuolisiveellisyyteen liittyvät rikkomukset kuten lapsipornon levittäminen ja hallussapito, sekä seksuaalinen ahdistelu.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaan alueella tapahtuvissa seksuaalirikoksien määrissä ei ole ollut suuria piikkejä, mutta rikosten tekomäärät ovat olleet vuosien ajan lievässä kasvussa.

Tuomiot rikoksen tekijöille ovat korvauksia, sakkoja, ehdollista vankeutta, yhdyskuntapalvelua, valvontarangaistusta tai vankilatuomioita. Tilastojen mukaan kuusi prosenttia vuonna 2018 vankeusrangaistusta suorittavista vangeista oli tuomittu seksuaalirikoksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikoksentekijän tai seksuaalirikoksesta epäillyn kohtaa jo ihan varhaisessa vaiheessa Keski-Pohjanmaalla rikosseuraamustyöntekijäEeva-Liisa Luomala. Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

On asiakkaita joita on hyvin vaikea auttaa. Eeva-Liisa Luomala rikosseuraamustyöntekijä

Rikosseuraamuslaitoksen toiminta on säädetty laissa.

Eeva-Liisa Luomala on työskennellyt rikosseuraamustyöntekijänä yli viidentoista vuoden ajan. Seksuaalirikokset, jotka tulevat hänen pöydälle, tulevat hiukan jälkijunassa, mitä ne ovat tapahtuneet. Joinakin vuosina niitä tehdään 6-7 kappaletta, mutta on olemassa vuosia, ettei uusia asiakkaita tule ollenkaan.

Luomalan toimipaikka löytyy Kokkolasta, mutta hänen toimisarkaa on osa Pohjois-Pohjanmaata ja koko Keski-Pohjanmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueen seksuaalirikolliset tai siitä epäillyt, suurimmaksi osaksi miehet, istuvat Luomalan kanssa alas. Osa asiakassuhteista kestää lyhyempiä aikoja, osa useita vuosia.

– Kaiken perustana on luottamussuhteen rakentaminen. Aika useasti eteeni istuutuu asiakas, joka itse lähtökohtaisesti tuomitsee seksuaalirikoksen eikä voi mitenkään ymmärtää, että juuri hän on syytettynä tai saanut jo tuomion rikoksesta. Kenenkään ei tarvitse kohdata ja käsitellä yksin tunteitaan ja ajatuksia, kertoo Luomala.

Seksuaalirikoksesta tuomitun tai epäillyn kanssa avataan tapahtunut teko niin uhrin kannalta, tekijän näkemyksen kautta sekä myös sen kautta, mitä mieltä yhteiskunta on tapahtuneesta.

Tärkeää on selvittää mikä asia johti mihinkin, jotta rikoksen tekijälle tai rikoksesta epäillylle rikosseuraamuksen asiakkaalle avautuu teko kokonaisuudessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen jälkeen on aika laittaa tulevaisuuden tavoitteet kasaan, tavoitteita palastellaan pienempiin osiin. Luomalan puheissa vilahtelevat sanat luottamus, usko, voimavarat ja vahvistaminen.

– Kaikki tarvitsevat muun muassa fyysistä hyvinvointia, seksuaalista hyvinvointia, vuorovaikutustaitoja sekä itsetunnon vahvistamista, hän summaa.

Seksuaalirikos on leimaava rikos ja etenkin pienellä paikkakunnalla on tuomion jälkeen haasteellista jatkaa elämää. Aika useasti tuomion saanut pakkaa tavarat ja muuttaa pois, aloittaen uuden elämän uudessa paikassa.

– Osa saattaa suorittaa tuomionsa niin, etteivät omat perheenjäsenet tiedä syytä.

Eikä sekään ole tavatonta, että seksuaalirikollinen tekee uudestaan rikoksen ja palaa uudelleen rikosseuraamuksen asiakkaaksi.

– On sellaisiakin asiakkaita, joita on hyvin vaikea auttaa. Useasti koetaan niin, että on helpoin tie palata vanhaan ajatus- sekä toimintamalliin. Elämäntilanteet muuttuvat ja elämässä voi sattua mitä vain. Kuitenkin aina jokaisen asiakassuhteen aloitamme löytämällä luottamussuhteen, vaikka sitten uudestaan ja uudestaan olisi edessäni seksuaalirikoksen uusija.

Seksuaalirikoksen tekijälle ei ole mitään sabluunaa mihin hänet voi istuttaa ja mistä hänet voi ulkoisesti tunnistaa. Rikollinen voi kuulua mihin yhteiskuntaluokkaan tahansa ja toimia missä ammatissa hyvänsä.

Luomalan mukaan seksuaalirikollisella ei ole yleensä päihdeongelmaa.

Eeva-Liisa Luomala on tottunut kuulemaan kysymyksen siitä, miksi ja miten hän jaksaa työtään tehdä. Rikosseuraamustyöntekijän vastaus on yksiselitteinen.

– Tämä on ainoa keino estää uusintarikoksia ja ennalta ehkäistä tilanteita, missä on vaara tapahtua seksuaalirikos. Jokaisen ihmisen on mahdollista muuttua ja muuttaa käyttäytymisensä toimintamallia, hän uskoo.

Fakta

Rise

Eli Rikosseuraamuslaitos.

Tehtävänä on huolehtia osaltaan yhteiskunnan turvallisuudesta pitämällä yllä laillista ja turvallista seuraamusten täytäntöönpanojärjestelmää sekä myötävaikuttaa uusintarikollisuuden vähentämiseen ja rikollisuutta ylläpitävän syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen.

Työtä ohjaa käsitys yksilön mahdollisuudesta muuttua ja kasvaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä