tiistai 11.8.2020 | 07:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Villiä menoa yhä Hollihaan kouluympäristössä – Torkinmäellä töyssyt hidastivat

Kokkolalaisten koulujen läheisyydessä liikenneturvallisuudessa on yhä parantamisen varaa.

Martina Store
Pe 4.10.2019 klo 07:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Koulujen ympäristöjen liikenneturvallisuus vaihtelee melkoisesti Kokkolassa. Osa kouluista sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla, jolloin liikenteen vaaroja on enemmän. Kustaa Aadolfinkadun nelikaistaisen väylän varrella sijaitseva Hollihaan koulu on yksi näistä. Rehtori Pertti Kuosmanen ilmaisee huolensa koululaisten turvallisuuden puolesta.

– Koulun kohdalle ajotielle on aikoinaan tehty koroke, mutta se ei ole riittävä hidastaakseen menoa. Risteyksessä on välillä melko villi meininki, joka johtuu siitä, että siinä on kaksi kaistaa ja neljä suojatietä. Alkusyksystä meillä on omaa henkilökuntaa tien vierellä opastamassa oppilaita tien yli, ja ensimmäisellä kouluviikolla on apuna myös poliisi.

Suurin ongelma risteyksessä on Kuosmasen mukaan se, että suojatien eteen pysähtyneen auton viereen ei aina pysähdytä, vaan viereistä kaistaa porhalletaan eteenpäin.

– Autoilijat eivät aina uskalla pysähtyä ja päästää lasta yli, sillä he pelkäävät, että oikealta tulee joku ohi aiheuttaen lapselle vaaratilanteen, Kuosmanen toteaa.

Kuosmanen kertoo, että huolista on kerrottu kaupungin suunnitteluvirastolle, mutta muutoksia ei vielä ole tehty.

LiikenneinsinööriJukka Harju Kokkolan kaupungilta kertoo, että ongelmat ovat tiedossa, ja parannussuunnitelmia on tehty.

– Olemme tehneet suunnitelmat Kustaa Aadolfinkadun koko katuosuuden uudelleenrakentamiseksi, jolloin koko katuosuus reunasta reunaan muuttuisi. Liikennesuunnitelma on valmistunut syksyn aikana, mutta sitä ei ole vielä viety lautakunnan käsittelyyn, joten ensi vuoden budjettiin se ei ainakaan ehdi.

– Olemme käyneet läpi myös muita tilannetta parantavia vaihtoehtoja, mutta olemme pattitilanteessa. Vieressä sijaitseva pelastuslaitos ei pidä töyssyistä eikä liikennevalojenkaan sijoittaminen tuohon risteykseen ole järkevää. Liikenne on aamua ja iltapäivää lukuun ottamatta hiljaista - tuolla tienpätkällä, ja liikennevalojen asettaminen saattaisi hiljaisina hetkinä houkutella punaisia päin kulkemiseen – ja se vasta vaarallista onkin.

Vuonna 2017 valmistuneen Torkinmäen koulun rehtori Hanna Pernu kertoo, että koulun ympäristön turvallisuus otettiin huomioon jo uutta koulua rakennettaessa, ja sekä esiopetuksen, koulun että päiväkodin saattoliikenne suunniteltiin toimivaksi.

– Koulun ympäristö on rauhoittunut selkeästi. En halua osoittaa sormea kenenkään suuntaan, mutta kieltämättä ammattiopiston läheisyys vaikutti aiemmin turvallisuuteen. Nyt saimme niin isot töyssyt Korpintielle, että niiden kohdalla on pakko hiljentää, hän toteaa.

Sekä Pernu että Kuosmanen kannustaa lapsia kulkemaan kouluun jalkaisin ja polkupyörällä, jolloin saattoliikenne rauhoittuisi. Kuosmanen kertookin saattoliikenteen olevan yksi lapsia huolestuttava asia.

– Lapset ovat kertoneet, että he kokevat pelottavaksi koulun parkkipaikalla peruuttavat autot. Saattoliikenteen olisikin hyvä olla yksisuuntainen, eli toivomme, että kaikki käyttäisivät sivuparkkipaikkaa, jolloin tämä toteutuisi, Kuosmanen toteaa.

Sari Ahon lapsista vanhempi käy Torkinmäen koulun toista luokkaa ja nuorempi Vilma on aloittanut syksyllä esikoulun. Aho on kokenut koulun ympäristön turvalliseksi.

– Kuljimme aikaisemmin kouluun pyörällä, mutta nyt käyn töissä Pietarsaaressa, joten aamulla on pakko lähteä liikkeelle autolla. Olemme käyneet kotona lasten kanssa läpi sitä, miten suojatien yli mennään, ja että kypärää käytetään, Aho kertoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »