torstai 29.7.2021 | 02:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Elokuva-arvostelu: Tärkeä aihe, taitava toteutus – Tottumiskysymys on viiden tähden elokuva

Anni Saari
La 5.10.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★ ★ ★

Tottumiskysymys. Ohjaus ja käsikirjoitus Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. 75 min. K12.

Tottumiskysymys on hämmästyttävä elokuva. Episodielokuvan maailma on niin yhtenäinen, että ei uskoisi sen syntyneen kuuden erillisen lyhytelokuvan pohjalta. Silti kertomuksilla on omanlaiset luonteet, mikä valaisee taitavasti sukupuolittuneen vallankäytön eri ilmenemismuotoja.

Termit, kuten juuri "sukupuolittunut vallankäyttö" tai "rakenteellinen epätasa-arvoisuus" eivät arjessa aukea ja voivat tuntua byrokraattiselta epäkieleltä. Yksi Tottumiskysymyksen saavutuksista on niiden tuominen ruohonjuuritasolle. Elokuvan kuvaamat tilanteet ovat arkisia, tavallisia ja samastuttavia. Siksi ne ovat tavattoman uskottavia.

Tottumiskysymyksessä on siis kuusi erillistä tarinaa. Yhdessä pariskunta on lomalla Etelä-Euroopassa, luultavasti Portugalissa, ja naista kouritaan ohimennen ravintolassa. Toisessa tarinassa ollaan firman bileissä, kun työntekijä kertoo joutuneensa pomon lähentelemäksi. Yksi tarina sijoittuu näytelmän harjoituksiin, yhdessä nuorta tyttöä ahdistellaan bussissa. Eräs tarinoista kuvaa kotibileiden jatkoja ja kysyy samalla, missä menee kiinnostuksen ja ahdistelun raja. Viimeinen tarinoista kuvaa ihan tavallista raiskauksesta nostettua oikeusjuttua. Tavallista siinä mielessä, että tapauksia on ylityöllistettyjen työntekijöiden pöydillä korkeissa pinoissa ja oikeuslaitoksen kasvottomat käytännöt jauhavat niitä rattaissaan tasaisella tahdilla. Uhrille kyse on kuitenkin elämän muuttaneesta tragediasta.

Tarinat näyttävät hienosti, miten usein on vaikea löytää oikeaa tapaa reagoida kuvatun kaltaisiin tilanteisiin. Jos mies alkaa ravintolassa raivota vaimonsa takamuksen puristelijalle, suhtautuuko hän silloin naiseen omaisuutenaan? Missä vaiheessa bussissa huuteluun pitää puuttua? Jos joku kertoo ahdistelusta vuosien päästä, hakeeko hän vain huomiota? Pitääkö hyvin käyttäytyvät miehet palkita?

Tottumiskysymys näyttää myös, miten lapsesta saakka sukupuoleen kohdistetut loukkaukset kerääntyvät vuosien myötä ja jäävät ihmiseen arviksi, asenteiksi ja käyttäytymistä ohjaaviksi tottumuksiksi. Tarkoittaako "pojat on poikia", että naisten täytyy vain sietää?

Elokuva ei kuitenkaan mene telaketjufeminismin ansaan vaan näyttää miehetkin ihmisinä.

Johannes Holopainen (vas.) näyttelee syyttäjä Aleksia, jonka ensimmäinen oikeussalijuttu on Lotta Kaihuan näyttelemän Niinan raiskaustapaus.
Jolle Onnismaa

Sekä Tottumiskysymyksen visuaalisuutta että dialogia kuvaa parhaiten sana realismi. Värit ovat harmaita, syviä ja tummia, mutta tyypiteltyä Kaurismäki-karuutta kuvissa ei ole. Kun hittielokuvissa voi nykyisin katsoa kellosta, milloin juonenkäänteen kuuluu tapahtua, Tottumiskysymyksessä kaavamaisuus loistaa poissaolollaan. Tämä on katsojalle palkitsevaa, varsinkin kun jännite säilyy koko elokuvan ajan.

On virkistävää, että näyttelijävalinnat Tottumiskysymyksessä eivät ole niitä ilmeisimpiä. Toki näyttelijöiden joukossa ovat mm. Tommi Korpela, Pirjo Lonka ja Krista Kosonen, mutta mukana on myös paljon tuoreita kasvoja. Kuten Tuffi Filmsin aiemmissakin tuotannoissa, rooleissa nähdään myös muita kuin valkoisia suomalaisia sen kummemmin alleviivaamatta, mikä on hienoa. Näyttelijäntyö on kauttaaltaan erinomaista.

Jos nyt jotain erikseen nostaa esiin, niin mieleen jäivät erityisesti Johannes Holopaisen sielukkaat kasvot raiskausjutun syyttäjänä ja Seidi Haarla huuhtomassa epätoivoa alas viinillä ahdistelusta kertomisen jälkeen.

Maailmassa on tehty monta elokuvaa, jotka ovat aiheeltaan tärkeitä, mutta joiden toteutus joko ontuu tai on niin rankka, että defenssit menevät päälle. Tottumiskysymys ei ole sellainen. Elokuvan katsominen voi olla silmiä avaavaa, mutta se ei ole ahdistavaa tai pelottavaa. Tottumiskysymyksessä ei esimerkiksi näytetä lainkaan fyysistä väkivaltaa. Teatteriin sijoittuvassa kertomuksessa on runsaasti absurdia huumoria, samoin firman bileet -jaksossa.

Yle on ostanut Tottumiskysymyksen oikeudet. Hyvä niin, sillä kyllä tämä kaikille yli 12-vuotiaille pitäisi näyttää. Hyvä esityspaikka elokuvalle olisi esimerkiksi ensi vuoden itsenäisyyspäivänä parhaaseen katseluaikaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »