lauantai 6.6.2020 | 19:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Leena Furubackan vieraskolumni: Turhanaikaisia kylttejä

Leena Furubacka
Ti 8.10.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Aikanaan koulussa harjoittelimme kielten opiskelussa kuullun ja luetun ymmärtämistä. Niistä oli erilliset osiot myös ylioppilaskokeissa.

Omalla äidinkielellä näitä harjoiteltiin jo lapsena. Vanhemmat edellyttivät kovastikin, että olisi pitänyt kuulla ja ymmärtää ja vielä toteuttaakin.

Nykyaika on hieman sumentanut taitoja. Ehkä olemme lakanneet ajattelemasta teknisten apuvälineiden yleistyttyä? Ehkä olemme oppineet, ettei juuri meidän tarvitse pyyntöjä noudattaa?

Liikennemerkit, tien viivat, lajittelusäiliöt ja monet muut asiat menevät jo usealla yli ymmärryksen. Saati kirjalliset ohjeet. Ajattelen sovituskopeissa olevia lappuja, joissa pyydetään viemään vaatteet takaisin paikalleen. Se on se lappu, jonka vierellä koppiin jätetyt vaatteet tavallisesti roikkuvat. Tai vaikkapa omaa kylttiäni vastaanoton pihassa. Siinä kerrotaan, että vastaanotto on suljettu, kiitos että et häiritse vapaa-aikaani, ajanvaraus tapahtuu ainoastaan puhelimitse. Se tuntuu toisinaan olevan sellainen puutarhakoriste, jonka ohitse voi kävellä nykimään talon kaikkia ovia.

*

Uimahallilla, jossa nyt kesän jälkeen taas olemme alkaneet käydä, näitä koristeeksi tarkoitettuja kylttejä on tavaton määrä. Pukukoppien päätyseinissä on muistutus siitä, että moni reagoi hajusteille voimakkaasti, joten niitä olisi toivottavaa välttää. Tuoksahdukset ovat silti joskus sitä luokkaa, että avopuolison on täytynyt henkeään pidätellen kiirehtiä päästäkseen raittiiseen ilmaan. Suihkutilan ulkopuolella, sisällä ja uima-altaille mennessä on kolmella kielellä esitetty, että on peseydyttävä ensin kokonaan ja ilman uima-asua, pestävä myös hiukset ja sidottava ne, jos ne ovat pitkät. Jostakin syystä etenkin hieman iäkkäämmät daamit vesijuoksevat kuivin hiuksin. Koruja, helyjä ja himmeleitä näkee, ja veden pinnalla leijuu hajuveden tai hiuslakan tuoksu. Hieman mietityttää, onko muutakaan tullut pestyksi, ainakaan ilman uimapukua.

Olemme kotona pohdiskelleet, kuinka asian voisi ratkaista. Ehkä urheilutoimen budjettiin voitaisiin lisätä muutama suihkuvahti, jotka aivan ystävällisesti palauttaisivat jokaisen suihkuun, sanoisivat vain että taisitte nyt unohtaa tämän asian, vaikka sehän on ymmärrettävää, se kun lukee kissankokoisin kirjaimin vain neljässä paikassa. Liiketunnistimella toimiva paloruisku altaille mennessä olisi ehkä huono idea ja vaikeasti uimapuvun alle suunnattavissa. Olisiko muita ajatuksia?

Ehkä vain ajattelisimme hieman enemmän sitä, miksi nämä kaikki kyltit ovat olemassa. Loppujen lopuksi kyse on vain välittämisestä, kanssaihmisistä. Voimme ajatella, että myös lepohetkiä tarvitaan. Että kenellekään ei välinpitämättömyydellä tuotettaisi ylimääräistä työtä. Tai hengenahdistusta hajusteilla. Tai sairauksia puutteellisen hygienian vuoksi, riskin lisääntymistä, suuria altaanpuhdistuskustannuksia. On muitakin kuin Minä Itse. Ehdotan, että me kaikki unohdamme turhamaisuuden ja helpolla pääsemisen vaatimuksen hetkeksi ja näemme hieman vaivaa - myös uimahallissa.

Kirjoittaja on alaveteliläinen lääkäri.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »