keskiviikko 3.6.2020 | 21:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Virkamiehet ja itse ministeri eri linjoilla - Luottamusta investointeihin haetaan

Ma 7.10.2019 klo 20:30

Valtiovarainministeriön maanantaina julkaisema ennuste Suomen talouskasvusta ei sisältänyt juuri yllätyksiä: Tämän vuoden kasvuksi povataan 1,5 prosenttia ja seuraavina vuosina kasvu jäänee alle yhden. Sanatarkasti lainaten virkamiesten mielestä talouden kuva on nyt "kypsyvälle suhdanteelle tyypillinen". Toivottavasti edes nyt julkistettu toive toteutuu, monet kun ovat synkistelleet mielikuvia jo pitkäaikaisillakin taantumaennusteilla.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä käytti maanantaina taloustilanteesta sanaa "vakava". Hän puhui toimintaympäristön luottamuksen rakentamisesta, niin kansalaisten kuin yritystenkin osalta. Hallitus luo luottamusta sillä, että budjettiin on varattu rahaa julkisiin investointeihin ja myös luotu esimerkiksi veroratkaisuja, joiden myötä toivotaan yksityiselle puolelle uusia investointeja. Luottamus tulevaan onkin investointipäätösten osalta aina hyvin ratkaisevaa. Investointipäätöksen tekijän pitää luottaa siihen, että satsaus on kannattava jollain aikavälillä, muutoin päätös jää tekemättä.

Aika näyttää miten laajaa julkista keskustelua syntyy budjettikirjassa valtiovarainministeriön virkamiesten osuus, missä kritisoidaan budjettisuunnitelmaa poikkeuksellisen napakasti. Tässä arvioidaan muun muassa, että valtion ja paikallishallinnon budjetit ovat nykytahdilla 2023 miinuksella yli viisi miljoonaa, vaikka toisaalta hallitusohjelma tavoittelee nollatilannetta. Virkamiesten tekstissä toivotaan myös, että tässä taloustilanteessa julkisen talouden menojen ja tulojen suhde pitäisi olla vähintään nollatasossa, nyt kuitenkin alijäämää kertyy parisen miljardia. Voisi tulkita, että valtiovarainministeriön virkamiesten ja heidän esimiehensä, itse valtiovarainministerin, lausunnot eivät vaikuta kovin yhteneviltä.

Joka tapauksessa kaikki ovat samaa mieltä siitä, että talouskasvumme tukeutuu kotimaisen kysynnän säilymiseen. Ministeriön katsauksen mukaan kulutus kasvaa, koska ansiotaso nousee ja työllisyys on korkealla. Eli meidän kaikkien tulisi kuluttaa (liikaa lainaa kuitenkin ottamatta), jotta koko valtakunnan talouskehitys jatkuisi mahdollisimman suotuisana.

Hannu Lehto

Luottamus tulevaan onkin investointipäätösten osalta aina hyvin ratkaisevaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »