perjantai 29.5.2020 | 15:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Kokkolan huumeongelma on pahentunut, mutta minä löysin pensasaidan alta vain kasan multaa

Ti 8.10.2019 klo 06:30 | päivitetty ti 07:27

Leikkasin maanantaiaamuna orapihlaja-aitaa ja katselin tavallista tarkemmin maahan.

En nähnyt keltaisten suojalasieni takaa kuin lehtimultaa ja karkkipapereita, mikä oli havaintona ihan rauhoittava. Jos koordinaatit olisivat olleet toiset, olisin voinut löytää kovia huumeita.

Niin kävi alkusyksyllä, kun joku löysi piha-aitansa vierestä amfetamiinia pakattuna minigrip-pussiin. Se tapahtui ihan kotikulmillani, keskellä rauhallista kokkolalaista omakotialuetta.

Yöpöydälläni on jääkiekkolegenda Marko Jantusen elämästä kertova kirja. Sen nimi on Läpi helvetin.

Jantunen oli superjääkiekkoilija, joka haki räjäyttäviä kokemuksia myös kaukalon laitojen ulkopuolelta. Helvettiin hän joutui tehtyään avioliiton amfetamiinin kanssa.

En usko, että jaksan lukea Jantusen kirjaa loppuun, sillä kuulin kaiken oleellisen Kannuksen Takalon koululla syyskuun lopulla. Jantusen ja toisen ex-narkomaani Pasi Tuomailan huumeidenvastainen tilaisuus sai henkilökohtaisuudessaan Perhonjoen mustan virrankin varmasti miettimään suuntaansa.

Se, että Kannuksen koululaisille on tarjoiltu avoimesti huumeita yläkoulun läheisyydessä, on merkki huumeongelman kasvamisesta. Raitistuneet Jantunen ja Tuomaila määräsivät ensiavuksi koulun ja kodin yhteistyön tiivistämistä ja keskustelua syyttelyn sijaan. Salailu olisi oljenkorsista petollisin.

Breaking Bad on niin hieno sarja, että minusta tuli kesällä Netflixin maksava asiakas.

Rikosdraaman viisi tuotantokautta pyörivät metamfetamiinin ympärillä: ensin kokataan, sitten verkostoidutaan ja lopuksi rikastutaan. Kaunis tarina, mutta janan toisessa päässä odottavat väkivalta, kaatuvat kulissit ja kuolema.

Breaking Bad opetti minulle rahanpesusta enemmän kuin sata googlausta Taloussanomien sivuille. Sitäkin perusteellisempi opetus se oli siitä, että kovilla huumeilla saa harvoin onnellisia loppuja.

Huumeongelman pahentumisesta on puhuttu Kokkolassa vuosia. Huumekätköt omakotialueella ja alakoulun liikuntatunnin päättyminen amfetamiinirastin löytymiseen Santahaan maastosta tuovat ilmiön ihan uudella tavalla iholle. Sekin kertoo jostain, että Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kokkolan toimipisteissä on aloitettu päivävartiointi. Sillä yritetään hillitä huumeiden kauppaamista.

Minulle tuli hyvä ja levollinen olo orapihlaja-aidan leikkaamisesta. Osittain se selittyy kahden tunnin fyysisen urakan liikkeellepanemilla onnellisuushormoneilla. Vaikka sähkösahan tärähtely paksuja oksia vasten oli saanut käteni tärisemään, kropassani surrasivat endorfiinit.

Moni on koukussa liikuntaan, toiset johonkin muuhun.

Se jokin muu voi olla huumeita, joita otetaan hyvän olon maksimoimiseen tai pahan olon turruttamiseen.

Huumeongelmaan ei ole helppoja vastauksia, sillä jo elämä itsessään on pelkkä rivi isoja kysymysmerkkejä. Jokainen yrittää vain pysyä pystyssä.

Ensin kokataan, sitten verkostoidutaan ja lopuksi rikastutaan. Kaunis tarina, mutta janan toisessa päässä odottavat väkivalta, kaatuvat kulissit ja kuolema.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »