tiistai 4.8.2020 | 23:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Kun menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat tv-studiossa

Ke 9.10.2019 klo 06:30

Mitä siitä seuraa, kun menneisyys ja tulevaisuus istuvat saman pöydän ääressä suorassa televisiolähetyksessä? Toivo on ensimmäinen asia ja sen perään hentoinen uskokin, että josko asiat sittenkin muuttuisivat paremmiksi.

Maanantai-illan Ylen A-studion aiheena olivat tapahtumat tulosten takana ennen Dohan MM-kisoja. Miksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) myönsi kisat keskelle aavikkoa maahan, jossa ihmisoikeuksia räikeästi poljetaan?, kuului aiheellinen kysymys.

Epätodellinen tunne valtasi mielen, kun kuunteli IAAF:n hallituksen jäsenen (ei ollut sitä Dohan saadessa kisat) Antti Pihlakosken, 58, perusteita. Asiallisesti Pihlakoski listasi sheikkien antamat lahjukset IAAF:lle.

J.K. Paasikiven mielihuudahdus tuli mieleen Pohjois-Hakalahdessa: Hirmuista!

Mitä Dohan MM-isännyydestä lausui Pihlakosken vasemmalla puolella istunut Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani, 32?

”Se oli paitsi kiusallista myös vähän häpeällistä”.

Ihan sama pätee Pihlakosken ilmeisen vilpittömään selvitykseen MM-kisojen myöntämisperusteista.

Tähän kohtaan on pakko lainata Ilta-Sanomien ja Urheilulehden – Ylen Aamu-tv:n ”Jälkihiestä” tutun – Juha Kanervan tviittiä: ”Sami Itani siirsi kertaheitolla suomalaisen urheilujohtamisen 1970-luvulta 2020-luvulle. Toivottavasti muut seuraavat perässä.”

Sitä totisesti sopii toivoa. Pahaa kuitenkin pelkään, että tämä Pyhäjoella syntynyt entinen 10-ottelija ja nykyinen kauppatieteiden tohtori ei kovin kauan jaksa katsella touhua, joka eroaa niin räikeästi hänen omasta ajattelustaan.

Itanin mielestä arvokisoja ei pitäisi myöntää kuin sellaisille maille, jotka kunnioittavat YK:n ihmisoikeuksien julistusta. Itani itse ei Dohaan lähtenyt eli käytännössä boikotoi kisoja. Sen hän myös vahvisti Helsingin Sanomien haastattelussa tiistaina.

Jokainen voi mielessään pohtia, kuinka pilkuntarkasti vaikkapa Kiina noudattaa YK:n ihmisoikeusperiaatteita. Palkinnoksi tästä olympiaherrat ja -rouvat ovat valinneet Pekingin järjestämään 14 vuoden välein olympiakisat.

Kysyä sopii myös sen perään, miten aktiivinen Suomen Palloliitto ja sen silloinen puheenjohtaja olivat, kun Qatarille myönnettiin jalkapallon MM-kisat joulukuussa 2010?

”Ei sitä tuolloin julkisuudessa kauheasti spekuloitu”, Palloliiton silloinen pääsihteeri Kimmo J. Lipponen vastasi Twitterissä.

Median kannaltakin pikkuisen kiusallista. Jopa vähän häpeällistä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »