tiistai 11.8.2020 | 07:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Vuoden 2020 nuori taiteilija Aapo Huhta on syntyjään Haapajärveltä

Tiina Ruotsala
Pe 11.10.2019 klo 15:02

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vuoden 2020 nuori taiteilija Aapo Huhta on syntyjään Haapajärveltä. Huhta vastaanotti torstaina Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Huhta työskentelee nykyään Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Huhdan työskentely keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa ja pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Saksassa ja Ruotsissa.

– Usein löydän itseni tekemästä kuvia, joissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi, arkipäiväinen epätodelliseksi tai asiat näyttävät muuten vain omituisilta. Usein kuvissani ihminen on hukassa. Vaikka kaikki ympärillämme oleva on luonteeltaan kaoottista ja hajoavaa, on mahdollista löytää ja tehdä valokuvia, jotka näyttävät sen kaiken täydellisenä ja koskemattomana, täysin toisenlaisena kuin todellisuus tuntuu olevan. Eikö se täydellinen hetki, jonka kamera vangitsi, ollutkin hetken totta – niin kuin saavuttamaton onni, joka aina katoaa yhtä nopeasti kuin on ilmestynytkin, hän kuvaa työskentelytapaansa.

Aapo Huhta on palkittu aikaisemminkin. Jo vuonna 2011 hänet valittiin Vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi. Perustelujen mukaan Huhta on päässyt kuvallisessa ilmaisussaan tasolle, jossa tavanomainen muuttuu taianomaiseksi. Tuolloin Keskipohjanmaahan antamassaan haastattelussa hän ei nähnyt tulevaisuuttaan pelkästään lehtikuvaajana. Nuori valokuvaaja kertoi suuntaavansa kansainväliseen kuvajournalismiin, joka elää voimakkaasti mm. kirjoissa ja multimediajulkaisuissa. Tämän jälkeen hän kuvasi valokuvakirjan New Yorkissa ja toisen teoksen Namibian aavikolla.

Vuonna 2015 Huhta sai Tukholman valokuvataiteen museon eli Fotografiskan palkinnon. Vuoden nuori pohjoismainen kuvaaja 2015 -palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Lisäksi hän sai oman näyttelyn Tukholman valokuvataiteen museoon. Palkinto tuli graafisista kaupunkikuvista, joita hän on taltioinut New Yorkissa keväällä 2014. Kuviinsa Huhta etsi omaa näkökulmaa New Yorkiin eikä tyytynyt kuvaamaan ajankuvaa vaan pelkistettyä maisemaa, betonia ja pankkiireja.

Vuoden 2020 nuoren taiteilijan valitsi asiantuntijatyöryhmä, johon kuului muun muassa taidemuseoiden johtajia ja taiteilijaseurojen edustajia. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »