keskiviikko 3.6.2020 | 00:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Elokuvateattereiden ikärajat perustuvat lakiin ja niitä on noudatettava – Lipunostajan on pyydettäessä todistettava ikänsä eivätkä vanhemmat voi antaa lupaa alaikäiselle katsoa elokuvaa

Tiina Ruotsala
Pe 11.10.2019 klo 19:00 | päivitetty pe 19:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Maailmalla inhoa ja yleisöä kerännyt Joker sai ensi-iltansa viikko sitten myös Suomessa. Kokkolassa Bio Rexin näytökseen yrittäneet 13-vuotiaat jonnet käännytettiin lippuluukulla takaisin syysiltaan. Elokuvateatterit eivät jousta KAVI:n eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin asettamista ikärajoista. Niitä noudatetaan pilkuntarkasti, vaikka sitten elokuviin turhaan tulleiden harmitus olisi suuri.

– Ei kioskillakaan myydä tupakkaa tai olutta alaikäisille. Yhtä tiukkoja ollaan elokuvateatterissa, ikärajat ovat laki, jota noudatamme sataprosenttisesti, sanoo Pietarsaaren Bio Rexin teatterivastaava Paavo Katajamäki.

Katajamäen mukaan Pietarsaaressa elokuvayleisö on niin tottunut tiukkaan linjaan, että moni kaivaa paperit valmiiksi esille lippua ostaessaan.

Katajamäki myös tietää kokemuksesta, että elokuvateattereita valvotaan. Pietarsaaressakin on käynyt tarkastaja, joka on ennen esityksen alkua tarkastanut, että määräyksiä on noudatettu.

Oulaisissa sen sijaan ei papereita kysellä. Tämä ei tarkoita sitä, että linja olisi löysempi.

– Paikkakunta on niin pieni, että oikeastaan kaikki tuntevat toisensa. Meillä on lipunmyynnissä lukioikäinen tyttö, joka käytännössä tuntee kaikki nuoret, naurahtaa Oulaisten Kinokulmaa neljä vuotta sivutoimena pyörittänyt Ari Sarpola.

Sarpola sanoo, että ikärajat ovat ehdottomat. Silloinkin kun Ylivieskasta Oulaisiin Leijonakuningasta katsomaan lähtenyt perhe joutui kääntymään takaisin.

– Perheen kuopuksen kohdalla ei toteutunut edes tuo kolmen vuoden jousto. Ikärajassa voidaan joustaa, jos mukana on aikuinen. Eiväthän he hyvää tykänneet, eivätkä ymmärtäneet, miksi lapsi ei pääse katsomaan vanhempien luvalla, mutta lastenelokuvissakin on noudatettava annettuja ikärajoja.

Kokkolan Bio Rexiin porukalla Jokeria katsomaan tulleet Razma Abdali, Aini Ylikulju, Taru Kangasvieri, Jussi Kärkinen ja Terhi Karhumaa tietävät, että elokuvateattereiden ikärajasuosituksia sitoo laki, josta ei ole lupa joustaa. Kaikki ovat myös sitä mieltä, että ikärajat ovat tarpeen.

Vaikka Razma Abdali nauraa rakastavansa kauhuelokuvia, hän toteaa, että liian nuorena nähdyt kauheudet voivat aiheuttaa lapsessa trauman, joka kestää vuosia. Oulaisista kotoisin oleva Aini Ylikulju tietää, että synnyinpaikan Kinokulmassa papereita ei todellakaan vaadita, koska kaikki tuntevat kaikki. Nyt ikää on jo 26 vuotta, mutta silti tuleva elokuvaesitys pelottaa.

Kaikki nuoret opiskelevat Centriassa, ja illan elokuvan he valitsivat, koska se on nyt tapetilla. Torstai-illan loputtoman pitkässä lippujonossa ei kovin nuoria katsojia edes ollut.

Yksikään haastatelluista ei ollut nuorena edes yrittänyt alaikäisenä elokuvaesitykseen, muta kaikki myöntävät, että videoilta tuli katsottua sellaistakin, johon ikä ei riittänyt.

Paavo Katajamäki sanoo välillä joutuvansa vanhempien kiukun kohteeksi, kun esimerkiksi jälkikasvu ei pääse isän kanssa katsomaan ikärajallista elokuvaa.

– Minulle sanotaan, että katsoo ne kotonakin. Vastaan, ettei minun sellaista kuulu valvoa, saatte katsoa mitä haluatte, mutta elokuvateatterissa tilanne on toinen.

18 vuoden ikärajassa kolmen vuoden joustoa ei enää ole. Tällaisia elokuvia on harvassa, mutta on kuitenkin.

Kokkolan Bio Rexin teatterivastaava Otto Löytynoja muistelee, että viimeisin näin korkean ikärajan saanut elokuva oli Lars von Trierin Nymphomaniac.

– Siinä syynä taisi olla suora seksi, ei niinkään se, että päitä sahattaisiin irti. Kylläpä nuo väkivaltaiset elokuvat menevät nykyään lähes kaikki K16-merkinnällä.

Oulaisissa katsellaan kyllä K18 elokuvia, mutta syynä ei ole itse elokuva, vaan tarjoilu.

– Meillä on teatterin yhteydessä pieni kymmenpaikkainen pubi, ja K18-iltoina elokuviin voi viedä oluen tai siiderin mukanaan. Pubi on auki muillekin, sinne voi tulla istumaan, vaikka ei elokuviin menisikään.

Otto Löytynoja sanoo, että ikärajat ovat aina esillä niin lehtien elokuvailmoituksissa kuin elokuvateatterin nettisivuilla. Asiakas ei siis voi olla tietämätön ikärajoista. Välillä nuoret kokeilevat onneaan, mutta mikään selitys ei auta.

– Jos nuori vetoaa siihen, että paperit jäivät kotiin, niin me neuvomme hakemaan ne. Eipä näitä nuoria tule seuraavaan näytökseen mopo- tai henkilökortin kanssa, naurahtaa Löytynoja.

Paavo Katajamäki ei myöskään allekirjoita nuoren väitettä täydellisestä paperittomuudesta.

– Kaikilla on joku todiste iästä, Kela-kortti, mopokortti tai passi, muistuttaa Paavo Katajamäki.

Ikärajaa ei voi kiertää esimerkiksi niin, että aikuinen käy ostamassa leffaliput ja luovuttaa ne sitten alaikäisille.

– Tällaiseenkin joutuu välillä puuttumaan. Sanon aikuiselle, että tulet itse tai kumpikaan teistä ei tule.

Väkivalta viehättää. Lokakuussa ensi-iltansa saanut Joker on nyt kaikkien aikojen katsotuin lokakuussa ensi-iltansa saanut elokuva. Myös Suomessa Joker avasi odotetusti ykkösenä yli 50 000 katsojan avaustuloksella ohittaen näin muun muassa luonteeltaan täysin päinvastaisen Downton Abbeyn, joka avaus keräsi syyskuussa kymmenisentuhatta katsojaa vähemmän. Vuoden katsotuin elokuva Suomessa on Avengers: Endgame -supersankarielokuva, jonka näki avausviikonloppuna huhtikuussa lähes 150 000 katsojaa.

FAKTA

Ikärajat

eivät ole suosituksia, vaan perustuvat lakiin

Suomessa tuli vuoden 2012 alussa voimaan uusi kuva­ohjelma­laki, jonka mukaan elokuville, samoin kuin muillekin kuva­ohjelmille, voidaan asettaa 7, 12, 16 tai 18 vuoden ikäraja, S on sallittu kaiken ikäisille

ikärajoista 7, 12 ja 16 voidaan joustaa lapsen kanssa elokuviin saapuvan aikuisen (yli 18-vuotiaan) vastuulla kolme vuotta, 18 ei jousteta

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »