maanantai 13.7.2020 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Talotohtori Panu Kaila kolumnissaan: Hengittävä ja vedenkestävä – onko se mahdollista?

Panu Kaila
Ke 16.10.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

”Talomme on maalattu petroliöljymaalilla. Suunnittelemme nyt maalaavamme auringon kuluttaman etelän puolen uudelleen. Laudoituksen alla ei ole tuuletusrakoa. Meille suositellaan Teknoksen Visa-maalia. Tuoteselostuksesta luen, että se on vesiohenteinen (ahaa!). Vedenkestävä ja ’hengittävä’ kuulostaa epäilyttävältä. Voiko alkydimaalia oikeasti suositella taloon, jonka haluaa kerroksiltaan säilyttää höyrysuluttomana ja muovittomana? (Ulkoa: lauta, tervapaperi, hirsi, huokoinen kuitulevy ja Pihlgren ja Ritolan pr-paperitapetti),” kirjoittaa Miika Hartikainen.

Hengittävyyttä ei ole virallisesti määritelty. Maalien valmistajat tarkoittavat sillä vesihöyryn, siis kaasun, läpäisevyyttä. Hengittävyys liitettiin alkuaan tekstiileihin, joissa se tarkoitti ennen kaikkea hien eli nesteen läpäisevyyttä. Tuuli puhaltaa nailonpaidan läpi mutta metsuri ei voi sellaista käyttää, koska hiki ei pääse iholta pois, jolloin työtauon aikana paita jäätyy päälle. Puuvilla- tai villapaita läpäisee nestemäistä vetää ja toki myös höyryä.

Hengittävässä rakenteessa ei siten saa olla vesitiiviitä kerroksia. Muka hengittävien, vesiohenteisten, ’reikäisten’ lateksimaalien aiheuttama tuho oli näkyvä varoitus vesitiiviin kalvon vaaroista. Nykyinen Teknologian tutkimuskeskus VTT teki aikanaan suuren kansainvälisen tutkimuksen, jossa verrattiin puhdasta puuta eli läpäisevää (= hengittävää) ja lateksilla maalattua eli läpäisemätöntä sisäpintaa eri vuodenaikoina ja eri ilmastoissa. Lopputulos oli, että läpäisevyys parantaa sekä mitattua että koettua ilman laatua.

Hengittävyys on niin suosittu ilmaisu, että sillä kuvaillaan lähes kaikkia luonnonaineita. Näin myös vahaa tarjotaan jopa saunan seiniin. Vahapinnalla vesi vallan helmeilee. Käsittelyn hengittävyyttä onkin helppo tutkia vesiroiskeella: hengittävään pintaan tulee tumma märkä läntti. Paperitapetissa paperi on hyvä pohja, mutta pintana on lähes aina muka hengittävä muoviruiskutus. Kokeilkaa itse!

Liimakerrokset eivät ole hengittäviä, joten vaneri tai liimahirsi eivät kuulu hengittävään rakenteeseen. Jos liimahirren pinta on avoin, se toimii sisäilman laadun kannalta melko hyvin. Kuivumiskyky on kuitenkin mennyt, joten mahdollinen vesivaurio vaatii rakenteen purkamisen.

Vedenkestävä on myös tulkinnanvarainen ilmaisu. Muoviton öljymaali vanhenee vettäläpäiseväksi mutta hyvin se seinällä sadetta kestää. Aika pitkään pysyy myös keittomaali, joka vain sitoo pigmentin muodostamatta juuri minkäänlaista kalvoa.

Vesiohenteisuus ei merkitse aina muovimaalia. Vesiohenteista liimamaalia, kuten keittomaalia, voidaan vahvistaa vernissalla, ja öljymaalia puolestaan muokata liimalla.

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori@tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »