tiistai 2.6.2020 | 23:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Varhaisnuorten jännäripula

Norjassa tehdään laatusarjoja vähän vanhemmillekin lapsille. Suomessa varhaisteinejä ei juuri huomioida.

Hannu Björkbacka
Su 20.10.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★

Kolmikko ja Keplerin timantit.Kolmikko ja Kyberkulta.Ohjaus Margret Bergheim, Arne Lindtner Næss, Morten Hovland, 2015-2016Yle Teema su 20.10. klo 8.05/Areena

Kun ollaan pulassa, ollaan jännän äärellä. Pula tarkoittaa myös jonkin puutetta. Varhaisnuorten ohjelmista alkaa olla pula. Yle Areenan kohdasta ”Toivottuja lasten ja nuorten seikkailuja” löytyy enimmäkseen vuosikymmenien takaisia sarjoja.

Norjassa nuoremmat huomioidaan rimaa laskematta. ZombieLarsin ja Kolmikon kausia on yhä Areenassa. Yle Teema esittää Kolmikon jaksoja sunnuntaiaamuin. Niitä katsellessa toivoisi itsekin olevansa vielä seikkailuiässä – ja usein huomaa olevansakin!

Kolmikon kausille Odinin kulta, Kyberkulta ja Keplerin timantit tehtiin huipennuksena elokuvajatko. Eva Dahrin 2017 ohjaama Kolmikko ja Pyhän Olavin arkku (Trio - Jakten på Olavsskrinet) löytyy suoratoistopalveluista englantilaisella nimellä Trio - The Hunt for St. Olav's Shrine (Elisa Vuokraamo, Viaplay, Google Play).

Pohjois-Norjan Skjåkissa asuvien ystävysten rikostutkimuksissa keskushenkilönä on entistäkin ärhäkämpi Nora (upea Naomi Hasselberg Thorsrud) rinnallaan tietotekniikkaguru Lars (Bjørnar Lysfoss Hagesveen). Kolmikon täydentävän parhaan kaverin, Simenin osaan on sympaattisen Oskar Lindquistin tilalle vaihtunut värittömämpi Henrik Hines Grape.

Riuska tyttörooli pääosassa ja liikuntarajoitteinen sankari, vammaisuutta sen kummemmin korostelematta, ovat Kolmikon kiitettäviä ansioita. Kasvavien teinien välille on viime kausilla kehittynyt romantiikkaakin. Filmissä Lars seurustelee yhä hampurilaisen Emman (Franziska Tørnquist) kanssa. Mustasukkainen Nora sen sijaan on tehnyt Simenille bänksit.

Elokuva ei tuo seikkailuun juuri uutta. Keplerin timanteissa jo etsittiin kirkosta aarretta vanhoja käytäviä kaivellen. Mutta Kolmikko on nyt kesäisempi kuin koskaan ja Lofoottien näkymät huikeita.

Varhaisnuorten suomiseikkailusta Lomasankarit on jo viisi vuotta. Sen ohjaaja Taavi Vartia tekee nyt uutta juttua. Aihe vain on mielikuvitukseton, jo moneen kertaan aiemmin kuvattu Pertsa ja Kilu.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »