tiistai 7.7.2020 | 22:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Brexit syntyi, superlauantai on vielä edessä

Tiina Ojutkangas
Pe 18.10.2019 klo 07:40

Britannia ja EU saavuttivat vihdoin uuden brexit-sopimuksen ja Britannian sopimuksellinen ero lähestyy vai onko se sittenkään varmaa. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuvaili tviitissään sopimusta reiluksi ja tasapainoiseksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson korosti, että Britannian parlamentin tulisi hyväksyä uusi brexit-sopimus lauantaina, jotta "voimme siirtyä käsittelemään muita tärkeitä asioita, kuten elinkustannukset, julkinen terveydenhuolto, väkivaltarikokset ja ympäristö".

Sopimus syntyi, mutta työ jatkuu kolme vuotta jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Brittiparlamentti päättää sopimuksesta lauantaina, joten vielä ei ole syytä huokaista. Konservatiivien tukipuolue jo ilmoitti, että se ei aio hyväksyä sopimusta. Mikään tarjottu sopimusluonnos ei ole mennyt tähän mennessä läpi Britannian parlamentin alahuoneessa.

Brexit siis tulee, jos ja kun Boris Johnson saa oman parlamenttinsa taakseen. Pahimmassa tapauksessa Britanniassa ajaudutaan ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Ihan äärimmäiseen vaihtoehtoon eli uuteen brexit-kansanäänestykseen tuskin sentään joudutaan. Sopimus on tärkeä Britannian lisäksi EU:lle ja sen jäsenmaille ja niiden taloudelle. Sopimukseton ero olisi ollut katastrofi Britannialle itselleen.

Monet pohjalaisyritykset pohtivat Britannian EU-eron vaikutuksia omaan toimintaansa. Esimerkiksi uusikaarlepyyläisen Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg sanoo, että nyt eletään epävarmoja aikoja. Tämä siitä huolimatta, että Mirka on tottunut kolmansiin maihin tehtävään kauppaan ja siihen liittyviin prosesseihin.

Brexitiin liittyviä ongelmia pohdittiin Pietarsaaressa keskiviikkona järjestetyssä seminaarissa. Britannia on Suomen seitsemänneksi tärkein vientimaa. Myös monen pohjalaismaakunnissa toimivien yritysten vienti suuntautuu sinne. Britannian EU-ero vaikuttaa myös opiskelijoiden ja maassa asuvien suomalaisten elämään. Siksikin ratkaisun saaminen pitkään kiistaan on tärkeätä.

Monet pohjalaisyritykset pohtivat Britannian EU-eron vaikutuksia omaan toimintaansa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »