perjantai 29.5.2020 | 17:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Kälviän seurakunta juhli 360 vuoden matkaa

Maija Myllykangas
Pe 18.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KÄLVIÄ

Jotain Kälviän seurakunnan 360-vuotispäivien hengestä kertoo ehkä se, että pääjuhlan aluksi seurakunnan 30. kirkkoherra Heikki Niemelä kertoi juhlakansalle formulatulokset. Olihan istuttu pitkään ensin kirkossa ja sitten kirkkokahvilla, joten tilannetiedotus oli paikallaan.

Kotiseutuneuvos Uuno Huhtala puolestaan muistutti, että Kälviän ensimmäisen kirkon rakentamisen aikaan pitäjässä ei ollut yhtään kunnollista kärrytietä. Matka Kokkolaan sanankuuloon tehtiin ensin jokea ja sitten merta pitkin.

Hyppäys tiettömästä ajasta formulakauteen on huima, mutta eivät kaikki asiat ole muuttuneet yhtä paljon.

- Edelleen seurakunnan Herra on sama, ja meillä on sama armo kuin 360 vuotta sitten, sanoin diakonissa Leena Jämsä.

Nykyinen kirkkoherra on monen muun lailla ihmetellyt, miksi kirkko on rakennettu kylän matalimmalle paikalle, vaikka lähistöllä olisi ollut tarjolla useampiakin mäkiä. Kotiseutuneuvos Huhtalalla oli asiaan kaksi selitystä.

- Syynä jokirantapaikkaan oli vesiteiden käyttökelpoisuus. Veneillä tuotiin kirkolle niin sanankuulijat kuin ruumisarkutkin. Esimerkiksi väkirikkain Ruotsalon kylä oli hyvien vesiyhteyksien päässä.

Talvisin käytettiin talviteitä ja ruumiit haudattiin ensin talvihautaan. Varsinainen hautaus suoritettiin sitten sulan maan aikaan, ja siitä Huhtala löysi toisen syyn kirkon ja hautausmaan sijoitukselle: työkalut.

- Lapioissa ei ollut raudasta taottua terää, vaan käytettiin puulapioita. Olisi siinä nokka tylsynyt, jos olisi sellaisella ruvettu kaivamaan jossain Potankankaalla. Siksi parempana pidettiin paikkaa, missä maa on pehmeää, veden kuljettamaa hiesua.

Hautausmaan sijainnista on sittemmin tullut ongelma. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jukka Maunula kertoi luottamushenkilöidenkin puhelimien soineen tiiviisti hautausmaan vesiongelmien takia.

- Nyt hautausmaan peruskunnostuksen suunnitelmat on tehty ja niistä odotellaan tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen päätöksiä. Kuivaustyöt päästäneen alkamaan ensi kesänä.

Maija-Liisa Pelttari kertoi istuneensa juhlajumalanpalveluksessa vähän haikealla mielellä, sillä hän on juuri lopettanut laulamisen kirkkokuorossa.

- Ensi kerran neljäänkymmeneen vuoteen istuin kirkonpenkillä enkä kuoron riveissä. Vähän oli tippa silmässä…

Pelttari muistaa tarkkaan seurakunnan 300-vuotisjuhlat, joihin hän osallistui 12-vuotiaana tyttösenä.

- Minulla oli kukallinen nyöritetty liivihame ja valkoinen pusero.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »