perjantai 5.6.2020 | 10:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumni: Uusi mestari maakuntaan

La 19.10.2019 klo 20:00 | päivitetty la 21:10

Valtakuntaan saatiin lauantaina uusi jalkapallon liigamestari. Ei toki aivan uusi, vaikka siltä vähän tuntuukin Kuopion Palloseuran edellisen mestaruuden vanhettua jo 43 vuotta.

Kuopiossa juhlitaan nyt kuudetta kertaa pääsarjan voittoa ja hyvä niin. Perinteikkään seuran pärjääminen lämmittää, kunhan se ei ole mestaruudesta toiseen yleensä pelaavan HJK:n mestaruus.

KuuPeeÄssällä oli mahdollisuus pistää peli poikki ja napata kultamitalit kaulaansa jo ennen maaottelutaukoa, mutta silloin FC Honka pilasi kaiken tasoittamalla ottelun. Mestaruusjuhlia jouduttiin siirtämään, mutta ei vuosilla vaan parilla viikolla.

FC Inter oli päättyvällä kaudella hyvä monin tavoin, mutta KuPS vielä aavistuksen sitä parempi. Näin voiton hetkellä on hienoa havaita, että Keski-Pohjanmaan piirin kasvattikin oli olennaisena osana mestaruusjoukkuetta. FC YPA:ssa aloittanut Ville Saxman sai tähänastiselle uralleen upean kruunun kultamitalin muodossa.

Saxman katkoi ja teki peliä mestarijoukkueen keskikentällä. Ylivieskalaisen loistavasta pelikaudesta kertoo mm. se, että jalkapallotoimittajien kerho Pallokopla valitsi Saxmanin pelipaikkansa parhaaksi kaudella 2019.

Edellinen K-P:n piirin kasvatti liigamestarina on epäilemättä Sebastian Mannström, jonka pelikausi jatkuu vielä kahden ottelun verran. Vuosi sitten Mannströmiä ei liigakarsinnoissa nähty pohjeluun murtuman vuoksi. Nyt kokkolalainen on nousukuntoisena mukana pitämässä KPV:tä liigassa.

Liigan haastajasarja saatiin valmiiksi lauantain tuulessa ja tuiverruksessa. Keskuskentän kunto ei näytä nytkään kestävän Suomen syksyä. Pelaaminen oli vaikeaa ja kaikenlaisille sattumille altista.

Hyvällä syyllä saattoi yhtyä VPS-asuisten toteamukseen, että onneksi Keskuskentällä ei pelattu liigapaikasta tai muusta isosta asiasta. Onni tai ei, mutta ensi sunnuntaina samalla kentällä pitäisi pelata liigapaikasta.

Koska kenttä on mikä on, voi KPV:lle antaa hyvän vihjeen. Turun stadionilla olivat puitteet ainakin vielä lauantaina aivan kelvolliset, eli liigakarsintaan ei kannata lähteä passailemalla. Ensimmäisestä pelistä olisi hyvä hakea sellainen tulos, että muutama liukastuminen tai pallon lätäkköön pysähtyminen ei koidu kohtaloksi.

Naisten liigassa nostetaan pyttyä vuorokautta miesten liigaa myöhemmin. HJK palaa mestariksi muutaman vaisumman vuoden jälkeen.

Historiansa ensimmäisen kesän liigassa pelanneen IK Myranin kohtalo ei vielä ratkennut. Sofia Matikaisen maali Oulussa pudotti ONS:n Ykköseen ja siirsi alaveteliläiset karsintaan.

Kausi ylhäällä oli Myranille vaikea ja raskas, mutta mitään ei ole hävitty. Helpolla ei liigapaikka kuitenkaan uusiudu, sillä Ykkösen kärjessä oli kolme kovaa. Koska pääkaupunkiseudulla ovat hyvät seuranimet vähissä, saa Myran karsinnassa vastaansa PK-35:n Helsingistä. PK-35 Vantaa sen sijaan nousi suoraan.

Kynsiä pureskellaan siis sekä Kokkolassa että Alavetelissä, kunnes kausi saadaan pakettiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »