maanantai 24.2.2020 | 10:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joutsen kiinni jäässä Kokkolassa, eläinpelastustehtäviä on pelastuslaitoksella tasaiseen tahtiin – Päivystävä palomestari: "Tehtävämäärä ei ole mitenkään poikkeuksellinen tähän vuodenaikaan"

Joni Mäki-Petäjä Keskipohjanmaa
Pe 8.11.2019 klo 11:55 [päivitetty pe 11:58]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Viime päivinä Pietarsaaren ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos on pelastanut eläimiä heikoista jäistä. Keskiviikkona kaksi kaurista oli pudonnut jäihin. Kaksi pintapelastajaa raahasivat toisen kauriin rannalle ja toinen onnistui kömpimään omin avuin rannalle. Torstaina Kokkolassa pelastettiin vatsastaan jäähän kiinni juuttunut joutsen. Pintapelastaja irrotti nuoren joutsenen jäästä, minkä jälkeen se vietiin Trulleviin sulaan veteen pulikoimaan.

Päivystävä palomestari Topi Puronhaara, onko eläintenpelastustehtäviä ollut nyt poikkeuksellisen paljon?

– Ei ole mitään poikkeuksellista määrien suhteen. Eläintenpelastustehtäviä on tasaisesti ympäri vuoden. Näitä talven tuloon liittyviä eläintehtäviä on joka syksy. Linnut, jotka jäävät jäähän kiinni ovat yleensä huonokuntoisia tai sairaita yksilöitä. Suurin osa linnuista on kuitenkin jo lähtenyt muuttomatkalle. Terveet eläimet liikkuvat niin paljon ja osaavat mennä sellaisiin paikkoihin, etteivät jäädy kiinni. Joka vuosi on myös sorkkaeläinten pelastamisia jäistä, nekään tehtävät eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, Puronhaara sanoo.

Kun eläimen pelastaminen tulee eteen, miten pelastuslaitoksella yleensä toimitaan?

– Jos eläin pitää hakea heikoilta jäiltä, pintapelastajat käyvät sen hakemassa. Se on täysin turvallista meidän näkökulmasta toimia niin. Tavalliset toimintamallit ja turvallisuusnäkökulmat ovat aina esillä, kun pelastuslaitos toimii heikoilla jäillä.

Mitä eläimelle tehdään, kun se saadaan pelastettua?

– Jos mahdollista, niin ensisijainen tavoite on vapauttaa eläin, että se pääsisi liikkeelle omin avuin. Tilannekohtaisesti tietenkin toimitaan. Jos pahasti loukkaantunut eläin joudutaan lopettamaan, se on sitten poliisin tehtävä.

Mitä kansalaisen on syytä muistaa, kun näkee eläimen tippuneen heikoille jäille?

– Itse ei kannata heikoille jäälle lähteä pelastamaan. Siinä on aina riski, että kohta meillä on pian myös ihmisen pelastaminen jäistä. Monesti eläimet eivät ole edes jäätyneet kiinni, ne saattavat lepuutella itseään siinä jäällä. Jos on eläin vaarassa, siitä kannattaa aina soittaa hätäkeskukseen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »