Paikallisuutiset

Uutisanalyysi: Soiten taloustilanteen ruotiminen on äitynyt jäsentenväliseksi kinasteluksi Kokkolan valtuustossa

Soiten kiperä taloustilanne hiertää paitsi sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän jäsenkuntien välejä, myös Kokkolan luottamushenkilöiden keskinäisiä välejä. Julkisen keskustelun perusteella eripuraisimmalta vaikuttaa SDP:n valtuustoryhmä.

Uutisanalyysi

Kokkola

Soiten kiperä taloustilanne hiertää paitsi sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän jäsenkuntien välejä, myös Kokkolan luottamushenkilöiden keskinäisiä välejä. Julkisen keskustelun perusteella eripuraisimmalta vaikuttaa SDP:n valtuustoryhmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten suurimman jäsenkunnan ja sitä kautta myös suurimman laskujen maksajan Kokkolan kaupunginvaltuutetut ovat parin viime kuukauden aikana sanailleet aiheesta hetkittäin varsin kiivaasti. Pinna on alkanut kiristyä yhdellä jos toisella, mikä on syksyn mittaan näkynyt Keskipohjanmaan uutissivujen lisäksi suorastaan räiskyvänä keskusteluna lehden mielipidesivuilla.

Nahistelun sävy muuttui, jos mahdollista, jopa aiempaa kärjekkäämmäksi Soiten ilmoitettua koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista, jotka käynnistettiin 8. lokakuuta.

Marraskuun alkupuolella muurahaispesää sohaisi kaupunginhallituksen puheenjohtajaReino Herlevi (kesk.), joka avasi (KP 7.11.) keskustelun Soiten mahdollisesta hajoamisesta palveluverkon purkamisesta syntyneiden sovittamattomien näkemyserojen takia.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa maanantaina.
Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa maanantaina. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaTiina Isotalus (sd.) toppuutteli tuoreeltaan (KP 9.11.) Herlevin maalaamia uhkakuvia kuntayhtymän tulevaisuudesta sanoen, ettei kyse ole Kokkolan edunvalvonnasta, vaan että kaikkien on oltava Soiten takana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd).
Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd). Kuva: Jukka Lehojärvi

Demarit ottivat kantaa Herlevin näkemyksiin myös valtuustoryhmänä (KP 10.11.), kummastellen etenkin hänen kommenttejaan Soiten paisuneesta hallinnosta ja epäselvästä kulurakenteesta. "Päätöksenteon tueksi on Soiten puolelta esitelty poikkeuksellisen perusteellista ja täsmällistä tietoa. On vaikea ymmärtää myöskään väitteitä siitä, että kukaan ei tietäisi mistä kustannusten nousu johtuu."

SDP:n valtuustoryhmä puolusti Soiten johtoa todeten, ettei sen syyksi voi laittaa sitä että omistajaohjaus on hajallaan. Samalla valtuustoryhmä totesi, ettei vain Soiten hallintoa karsimalla saada riittäviä säästöjä aikaan.

Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi kommentoi (KP 8.11.) Herlevin rajua ulostuloa puolestaan kertomalla olevansa hämmentynyt ja huolissaan, ja ettei hän ollut tiedostanut tilanteen olevan vielä sellaisessa jamassa, että pitäisi puhua Soiten hajoamisesta.

Julkisen keskustelun perusteella kahdeksanhenkinen SDP:n valtuustoryhmä myös vaikuttaa asiassa koko kaupunginvaltuuston eripuraisimmalta. Koko valtuustoryhmän nimissä kirjoitetusta mielipidekirjoituksesta on julkisesti irtisanoutunut jo kaksi valtuustoryhmän jäsentä,Petri Partanen (KP 15.11.) jaMauri Lahti (KP 20.11.).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupunginvaltuutettu Petri Partanen (sd.).
Kokkolan kaupunginvaltuutettu Petri Partanen (sd.). Kuva: Jukka Lehojärvi
Kokkolan kaupunginvaltuutettu Mauri Lahti (sd.).
Kokkolan kaupunginvaltuutettu Mauri Lahti (sd.). Kuva: Jukka Lehojärvi

Mielipidepalstoilla Soiten säästöt ovat päivittäinen puheenaihe. Puolustuspuheenvuorot on kuultu käytännössä kaikista jäsenkunnista, Kokkolan eri kaupunginosista useampiakin. Monella kommentoijalla on kaksoisrooli, kun vaikeista asioista on päättämässä samanaikaisesti niin kunnan kuin Soiten luottamuselimissä. Mittavien säästöjen vaatiminen on luonnollisesti helpompaa kuin sen hyväksyminen, että niiden myötä terveyspalvelut vähenevät myös omilta kotikulmilta.

Oman kylän edunvalvonta ajaa Soiten miljoonasäästöjen kohdentamista pohtivat enemmän kuin tukalaan tilanteeseen. Korkiakoski-Västi (KP 30.9.) väänsi syyskuun lopulla rautalangasta, ettei Soitella ole muuta mahdollisuutta kuin pyörittää toimintaansa juuri sillä rahasummalla, jonka jäsenkunnat kuntayhtymälle myöntävät.

Lue kokonaan mielipiteet ja uutisjutut, joihin analyysissa viitataan:

Mielipiteet: Mauri Lahti vaatii lähipalvelujen säilyttämistä

Mielipiteet: SDP:n Partanen ihmettelee ja muu valtuustoryhmä vastaa

SDP:n valtuustoryhmän mielipide Soiten tilanteesta

Isotalus: Kaikkien oltava Soiten takana, kyse ei ole Kokkolan edunvalvonnasta

Korkiakoski-Västi vastaa Herlevin rajuun ulostuloon

Herlevi: On mahdollista, että Soite hajoaa

Säästöjä on etsitty kohta puolitoista vuotta - kulut ovat toistaiseksi vähentyneet 0 euroa

Soite yt:t alkavat ensi viikolla

Fakta

Soiten säästöt, aikataulua

Soiten hallituksella on edessään vielä kaksi kokousta, ensi maanantaina 25. marraskuuta ja 16. joulukuuta.

Soiten valtuusto puolestaan kokoontuu tämän vuoden puolella enää kerran, budjettikokoukseensa 9. joulukuuta, jolloin sen on myös lopullisesti päätettävä säästöjen toteuttamisesta.

Palveluverkon karsimisen lisäksi säästöjä haetaan henkilöstökuluista. Koko henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen lähtökohtana oli 220 henkilön vähennykset.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä