maanantai 18.1.2021 | 08:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Tutani oli hyvä esimerkki siitä, että haaveet pitävät meidät elossa – Kun kaiken saa googlettamalla, ihminen tympääntyy ja tyhmenee

Ti 14.1.2020 klo 06:30

Juuri kuollut tutani oli maailman paras haaveilija.

Omasta järvestä hän haaveili niin pitkään, että lopulta haave toteutui. Sitten hän kävi rannalla haaveilemassa siitä, kuinka kalat joskus hyppivät nevalle kaivetun järven perukoilla.

Viimeisinä vuosinaan hän kävi järvellä haaveilemassa autosta nousematta. Hiljaa paikoillaan oli hyvä olla, kun ajatukset lensivät. Pienet asiat kasvoivat isoiksi. Sen näki uteliaista ja tyytyväisistä silmistä.

Olen huolissani haaveidemme nykykunnosta.

Mietin sitä taas sunnuntaina, kun vuoden ensimmäistä Aku Ankkaa selatessani halusin tietää, kuinka pohjattoman iso Carl Barksin sarjakuvatuotanto oikeasti oli.

Sain vastauksen googlettamalla, eikä asia enää sen jälkeen kiinnostanut minua.

Haaveet kuolivat heti ensiparkaisun jälkeen. Onneksi niin ei käynyt armeijassa, jossa minua auttoi marssimaan pieni ja vaatimaton haaveilu siitä, minkä Rush-yhtyeen levyn tilaisin seuraavaksi. Uskaltaisiko popimpaan kasari- ja ysärilinjaan hypätä A Farewell to Kingsin jälkeen?

Mielessäni kasvoi, muhi ja kukoisti progen universumi, joka somen ja suoratoiston aikakaudella olisi jäänyt tekoälyn tarjoilemaksi tylpäksi soittolistaksi.

Kun aikana ennen älypuhelimia janosi vastauksia, täytyi ensin kaivaa esille vastauksia antavat paikat ja ihmiset. Piti käyttää vähän aikaa ja säästöjä sekä nähdä vaivaa. Kun Rushin levy viimein lähti tilaukseen, pää oli täynnä odotusta.

Netti antaa vastauksia, mutta samalla se on kuin niittokone haaveiden peltomerellä. Enää satunnainen kulkijakaan ei harhaudu nopeimmalta reitiltä ja löydä vahingossa jotain uutta.

Olemme niin turvassa, että se alkaa olla jo mielenterveydelle vaarallista. Kipuilemme ja petymme elämäämme, koska saamme jatkuvaa pullapitkoa, mutta huone ei tuoksu leipomiselta.

Arvoitukset ja haaveilu ovat terveellisiä, koska ne saavat ajattelemaan. Tutkimuksetkin kertovat, mihin ajattelun katoaminen johtaa: joillakin mittareilla ihmiskunta on tyhmentynyt tällä vuosituhannella.

Viime päivinään tutani haaveili lipeäkalasta ja joulukuusen katselemisesta kotonaan. Samalla hän sanoitti tangosävelen päälle laulua satumaisista silakkaparvista. Silakkaparvi jäi näkemättä, mutta haaveilu piti hänet elossa loppuun asti. Se kipinöi myös maailmaan hänen ympärillään.

Meistä on kuva, jossa istumme kivellä pellon laidalla. Pellolla ei näy mitään erikoista, mutta me näimme siellä päivän aikana tehdyn työn jäljet. Haaveilimme tulevasta viljapellosta.

Sain vastauksen googlettamalla, eikä asia enää sen jälkeen kiinnostanut minua.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »