maanantai 18.1.2021 | 09:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Matti Uusi-Rauva Lohtajalta lukijan mielipiteessään: On ihanaa, että Soite parantaa

Matti Uusi-Rauva Lohtaja
Ti 14.1.2020 klo 08:39 | päivitetty ti 09:26

Tarina alkaa: Kokkolan kaupungin Sote-päättäjät jalkautuivat Lohtajalle keskustelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista 8.10.2015. Tilaisuudessa oli mukana luottamusjohto ja virkamiesjohto. Terveyskeskusjohtaja (nyt johtajana Isossa sairaalassa) esitteli lohtajalaisille värikuvin, kuinka Lohtajan terveystalon (lääkärintalo) hammashoitolan tilat ovat työntekijöille lähes hengenvaaralliset.

Kysyin asiasta hammashoidon johdolta syytä tähän. Vastaus oli (ehkä vahingossa), että ihmiset olivat tukkineet ikkunanpuitteissa olleet korvausilman tuloaukot.

Sisäilmaongelma oli ns. itseaiheutettu. Korvausilman tulo oli estetty ja siitä johtuen korvausilma on tullut hallitsemattomasti yläpohjan ja kenties alapohjan kautta tuoden mukanaan epäpuhtauksia. Erikoista tässä oli, että samassa rakennuksessa toimiva lääkärinvastaanotto ei ollut kokenut vastaavaa ongelmaa. Lohtajan hammashoitolan sisäilmaongelma oli myöhemmin kyllä korjattu, mutta se ei päättäjille riittänyt.

Operaation tarkoitus ja tavoite: Lehtiuutisen (20.8.2015/KP) mukaan ”Kälviällä etsitään väistötiloja terveyskeskuksen huonon sisäilma-tilanteen vuoksi”. Tarvittiin siis syy rakentaa Kälviälle uudet terveyskeskustilat. Kun hankkeeseen lisättiin lohtajalaisten ja ullavalaisten hammashoito, saatiin tarpeeksi perusteita. Kokkolan kaupunki rakensi tilat, noin kaksi miljoonaa euroa.

Ohjaus tuli siis Koillis-Kokkolasta. Tällainen menettely oli ala-arvoista. Tämän minulle vahvisti toissa syksynä silloinen Kokkolan kaupungin vaikutusvaltainen luottamushenkilö.

Vuoden 2019 kesäkuussa Lohtajan hammashoidon palvelujen ilmoitettiin siirtyneen Kälviälle vanhaan kunnantaloon saneerattuihin tiloihin. Onneksi kuntalaisilla on valinnanvapaus.

Tarinan jatko: Kuluvan vuoden alussa Lohtajan terveystalossa entisen hammashoitolan tiloihin muuttivat laboratorion näytteenottopalvelu ja neuvola. Mitä korjauksia tiloissa tehtiin? Ko. tiloissa ainoana korjaustoimenpiteenä peitettiin hammaslääkärin tuolien poistamisesta jääneet reiät lattiassa.

Tarinan opetus: Kun Soite tuli toimijaksi tapahtui Lohtajan terveystalossa entisen hammashoitolan tiloissa parantuminen ikään kuin ”kätten päälle panemisella”. Vaikuttaa ihmeparantumiselta. Onnea Soitelle.

Nyt toisessa Lohtajan terveystalossa (neuvolatalo), jonka kaupunki omistaa, on tyhjänä 200 neliötä asunnoiksi muutoskelpoista huonetilaa. Kaupungin ehkä kannattaisi tehdä niihin kolme asuntoa.

Vielä kysymys Soitelle: Soitella on kuulemani mukaan ns. Optimointikeskus, joka toiminee hoitotyön kentän palvelujen ohjauksessa. Sinne kun soittaisi, saisi vastauksen palvelun tarpeisiinsa. Mistähän sellainen löytyisi, kun nettisivunne ei sitä paljasta. Samoin esimerkiksi palkkatoimiston yhteystiedot ja monen muun asiakkaille tarpeellisten henkilöiden yhteystiedot on taitavasti piilotettu tietosuojan taakse. Olisiko avoimuuden lisääminen haitaksi?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »