Paikallisuutiset

Influenssakausi alkaa taas – Soiten, Selänteen ja Kallion alueella on todettu yksittäisiä tapauksia, mutta varsinainen epidemia on vasta tulossa: "Varsinkin riskiryhmät ovat vaarassa saada influenssan jälkeen vakavia jälkitauteja"

Influenssakausi on taas pikkuhiljaa alkamassa. Positiivisia näytteitä on saatu Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten, peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja peruspalvelukuntayhtymä Selänteen alueilla.

– Meillä ei ole kuitenkaan vielä epidemiaa, sillä tällä alueella epidemian raja on 20 tapausta viikossa ja nyt tapauksia on ollut neljästä kolmeentoista, Soiten tartuntatautihoitajaSuvi Rekilä kertoo.

Myös Kallion ja Selänteen alueilla on todettu vain yksittäisiä tapauksia eikä varsinaisesta epidemiasta voida vielä puhua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Influenssatapauksia on viikoittain 5–10. Kausi on siis alkanut, mutta sen huippu ei ole vielä täällä, Kallion hygieniahoitajaMiia Huhtanen toteaa.

Kausi on alkanut, mutta sen huippu ei ole vielä täällä. Miia Huhtanen Kallion hygieniahoitaja
Influenssarokote on ilmainen riskiryhmille eli esimerkiksi yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, alle 7-vuotiaille ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille.
Influenssarokote on ilmainen riskiryhmille eli esimerkiksi yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, alle 7-vuotiaille ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille. Kuva: Jukka Lehojärvi

Tavallisesti influenssaepidemia alkaa tammi–helmikuun vaihteessa. Koska influenssa on hengitystietulehdus, sen oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin tavallisen flunssan. Influenssavirus voi aiheuttaa nuhaa, kurkkukipua, lihassärkyä ja kuumetta. Etenkin lihassäryt ja kuume ovat influenssassa yleensä flunssaa ankarammat.

Perinteiseen tapaan influenssaa vastaan voi tänäkin vuonna suojautua rokottautumalla. Rokote on ilmainen riskiryhmille eli yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, alle 7-vuotiaille, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluville, asepalveluksen aloittaville sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille. Lapset voivat saada rokotteen nenäsumutteena.

– Rokotteen ottajien määrä on lisääntynyt meidän alueellamme joka vuosi. Se johtuu luultavasti siitä, että riskiryhmiä ja tiedotusta on lisätty vuosien varrella, Rekilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kallion ja Selänteen alueilla rokotettujen määrä on pysynyt suurin piirtein ennallaan.

– Meidän alueellamme väestö rokotuttaa itsensä aina todella hyvin. Varsinkin ikäihmiset ovat aktiivisia, mutta nuoret ja aikuiset riskiryhmäläiset voisivat hyödyntää rokotuksia vieläkin paremmin, Selänteen hyvinvointipalvelujen johtava terveydenhoitajaMarja-Leena Lehtomäki kertoo.

On hyvä muistaa, että influenssarokote suojaa vain influenssalta. Muut virustaudit voivat iskeä myös rokotettuun ihmiseen.
On hyvä muistaa, että influenssarokote suojaa vain influenssalta. Muut virustaudit voivat iskeä myös rokotettuun ihmiseen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Minkäänlaista rokotevastaisuutta ei ole tänä vuonna havaittu, mutta Huhtanen toivoo tiedon lisääntyvän entisestään. Ihmisten tulisi ymmärtää rokotteen antaman suojan merkitys.

– Varsinkin riskiryhmät ovat vaarassa saada influenssan jälkeen vakavia jälkitauteja ja muita komplikaatioita. Rokotteen ottamalla voi suojata omia läheisiä ja toki myös työnantajat hyötyvät siitä, että pitkät poissaolot vähenevät, Huhtanen luettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokaisen on kuitenkin syytä muistaa, että influenssarokote antaa suojan nimenomaan influenssaa vastaan. Rokote ei siis suojaa muilta virustaudeilta.

– Tänä vuonna rokotteessa on suoja neljää influenssakantaa vastaan, mutta suoja ei ole kuitenkaan aukoton. Niinpä rokotettukin ihminen voi saada influenssan, mutta silloin oireet ovat lievempiä, Lehtomäki muistuttaa.

Käsi- ja yskimishygienian kanssa kannattaa siis olla tarkkana. Kädet pestään aina saippualla ja yskiminen tapahtuu nenäliinaan tai hihaan.

Jos influenssa tai jokin muu virustauti pääsee kaikesta huolimatta iskemään, kotihoidolla pärjää yleensä pitkälle. Yleisvointia kannattaa seurata ja päivystykseen soittaa vasta siinä vaiheessa, kun tuntuu, että kotihoito ei enää riitä.

– Vuodelepo on kaikista tärkeintä hoitoa. Muuten terveen aikuisen kannattaa pötkötellä kolme päivää ja jos vointi ei sen jälkeen ala yhtään kohentua, voi päivystykseen ottaa yhteyttä, Lehtomäki opastaa.

Fakta

Flunssa vai influenssa?

Flunssaa aiheuttavia viruksia on ainakin parisataa.

Flunssaan liittyy usein kurkkukipua, nuhaa ja yskää, mutta ei välttämättä kuumetta.

Flunssa paranee parhaiten lepäämällä eikä vaadi erityistä hoitoa.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tauti.

Influenssa alkaa yleensä nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Siihen voi liittyä myös lihaskipua, yskää ja päänsärkyä.

Influenssankin hoito on oireenmukaista, mutta se voi joskus vaatia myös sairaalahoitoa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä