lauantai 28.3.2020 | 11:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teneriffalla lomailevat ylivieskalaiset kokivat viikonloppuna Saharasta puhaltaneen hiekkamyrskyn: "Siivoojia käy sääliksi" – Katso kuvista, miten maisema muuttui myrskyn jäljiltä

Paikalliset ovat kertoneet ylivieskalaislomailijoille, ettei vastaavaa ole nähty 20 vuoteen

Arja Kangas
Ma 24.2.2020 klo 13:00 | päivitetty ma 14:28

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Calima-hiekkamyrsky muutti maisemaa kertaheitolla viikonloppuna Espanjassa Kanariansaarilla. Lauantaina noussut hiekkamyrsky sulki lentoliikennettä, ja viivästytti lentoja vielä maanantainakin.

Ylivieskalainen Veikko Somero on ollut perhekuntansa kanssa seuraamassa hiekkamyrskyä aitiopaikalla Teneriffalla saaren eteläpäässä.

Lauantaina iltapäivästä lomaseurueen miesväki suuntasi katsomaan paikallista jalkapallo-ottelua Santa Cruzille saaren pohjoisosaan.

– Ottelun ensimmäisellä puoliajalla alkoi tuntua, että aivan kuin oltaisiin suurkaupungissa, kun ilmaan levisi sellaista savusumun tapaista. Toisella puoliajalla ilma alkoi mennä ruskean sävyiseksi ja heitimme vitsiä, että onkohan tämä Saharan hiekkaa, Somero kertaa.

Sitähän se todellakin oli, Saharan hiekkaa, mutta jalkapallo-ottelu katsottiin loppuun. Tietenkin.

– Iltaa kohti tuuli nousi ja myrsky koveni selvästi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sunnuntaina parvekkeet olivat täynnä palmunlehtiä ja hiekkaa tuli parvekkeen oven alta huoneeseen. Täällähän ovia ei ole eristetty ihan samalla tavalla kuin meillä, Somero sanoo.

Ja tältä se näytti hiekkamyrskyn jäljiltä.
Jarno Herranen

Sunnuntaina sää oli pitkälle iltapäivään jo parempi, kunnes myrsky yltyi uudelleen.

– Näkyvyys myrskyn aikana on ollut todella heikko, eikä esimerkiksi viereisiä kaupunkeja näkynyt ollenkaan, vaikka mekin aika korkealla ollaan. Eilen saimme matkatoimistosta viestiä, jossa kehotettiin olemaan sisätiloissa.

Somero ja muu matkaseurue viettivät viikonlopun pääasiassa hotellilla, mutta matkaohjelmaan myrsky ei varsinaisesti vaikuttanut.

– Retket ja muut ollaan käyty jo loman alkupuolella, ja viikonlopuksi suunniteltiinkin vain oleilua.

Someron mukaan hiekkamyrskyn tuoma hiekka on todella hienojakoista ja pölymäistä, ja se on sotkenut matkaajien vaatteita aivan perusteellisesti.

Calima-tuuli ja hiekkamyrsky on tavallinen ilmiö Kanariansaarilla talviaikaan, mutta Somerolle paikalliset ovat sanoneet, ettei viikonlopun kaltaista myrskyä ei ole ollut 20 vuoteen.

– Nyt kaikki paikat ovat täynnä ruskeaa pölyä. Siivoojia käy sääliksi. Tuollainen pöly ei lähde muulla kuin kostealla rätillä ja kaikki laatoitukset ovat aivan ruskeassa pölyssä. Hirveä siivoushomma, Somero päivittelee.

Viime tiistaista lähtien matkalla olleen seurueen paluulento Ouluun on varattu tiistaille.

– Näyttää siltä, että pääsemme lähtemään täältä ihan sovitusti tiistain lennolla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »