Paikallisuutiset

Kunnat puntaroivat, voiko kunnallisia kokouksia järjestää normaalisti koronaviruksesta huolimatta – Kokkolan kaupunginhallitus koolla maanantaina Kokkola-salissa, sen jälkeen päätökset tehdään todennäköisesti videoyhteyden avulla kotisohvalta

Monessa kunnassa siirrytään lähiaikoina virtuaalisiin kokouksiin koronavirus-pandemian vuoksi

Monessa kunnassa mietitään parhaillaan, kuinka järjestää kunnallisia kokouksia mahdollisimman turvallisesti koronaviruksen uhan alla.

Kokkolassa kaikki toimielimet ja viranhaltijat jatkavat päätöksentekoaan. Kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 23.3. Kokkola-salissa.

– Tällöin käsitellään mahdollisuutta siirtyä pitämään jatkossa etäkokouksia. Sama koskee myös tulevia lautakuntia ja valtuustoa. Tämä selvitystyö on parhaillaan menossa, Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Korpisalo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoontumisissa noudatetaan epidemian aikana voimassa olevia hygieniasuosituksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kättely jätetään väliin ja kokoustajat istuvat etäällä toistaan. Hengitystieoireista kärsivät jäävät kotiin.

Jokainen toimielin kuten lautakunnat voivat itsenäisesti siirtää päätösvaltaa virkamiehille jokaisen toimielimen toimivallan puitteissa Juha Myllymäki Lakiasiainjohtaja Kuntaliitto

Valtuuston seuraava kokousajankohta on huhtikuussa. Valtuuston kokouksen ajankohtaa tarkennetaan myöhemmin koronaepidemiatilanteen mukaisesti.

Markkinointi- ja viestintäpäällikköPäivi Korpisalon mukaan kaupungin johtoryhmä kokoontuu normaalisti viikoittain. Lisäksi kaupungin varautumisen johtoryhmä ja pelastuslaitoksen koordinoima alueturvaryhmä kokoontuvat säännöllisesti. Alueturva on alueen kriittisten toimintojen varautumisesta ja sisäisestä turvallisuudesta vastaavien toimivaltaisten toimijoiden foorumi.

– Käytännössä alueen viranomaiset vaihtavat tietoja keskenään, ja pyrkivät olemaan koko ajan tasalla. Varsinainen päätöksenteko ei tälle alueturvaryhmälle kuulu vaan jokainen viranomainen päättää omien toimivaltuuksiensa nojalla, Korpisalo kommentoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koska kyseessä on infektioepidemia, on luonnollista että Soiten asiantuntemus ja tilannekuva ohjaa paljon muuta tekemistä ja kaikki päätöksenteko koordinoidaan valtiovallalta tulleiden ohjeiden mukaan, Korpisalo kertoo.

Alueturvaryhmän johtoryhmää johtaa kaupunginjohtaja, ja siihen kuuluvat kaupungin toimialajohtajien lisäksi palo- ja pelastustoimen, Kokkolan Energian, Kokkolan Veden, Kokkolan Sataman ja Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon ja Soiten edustajat. Vastaavanlaiset alueryhmät on perustettu eri puolille maata ja ne ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan, eli koronaviruksen takia alueellisen valmiuden viranomaisryhmiä ei ole perustettu.

LakiasianjohtajaJuha Myllymäki Kuntaliitosta kertoo, että kun virtuaalikokous otetaan käyttöön, kunnanhallituksessa täytyy asiasta tehdä hallintopäätös. Sen jälkeen pitää varmistaa, että tekniikka toimii ja päättäjät osaavat järjestelmää käyttää. Etäkokouksessa päätteen tai tabletin avulla päättäjä voi osallistua kokoukseen Skybe- tai Teams-ohjelmien välityksellä.

Virtuaalisessa kokouksessa osallistujat kuulevat ja näkevät toisensa reaaliajassa, vaikka istuvat esimerkiksi kotisohvalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Virtuaalisten kokousten pitäminen on ollut mahdollista jo jonkin aikaa. Aiemmin niille ei ole ollut suurta tarvetta, joten monessa kunnassa valmiudet ovat vähäiset, Myllymäki toteaa.

Päätöksentekoa nopeuttaakseen kunta voi harkita myös vallan siirtämistä enenevässä määrin virkamiehille.

– Kokonaisvaltainen delegointi onnistuu muuttamalla hallintosääntöä. Sen lisäksi jokainen toimielin kuten lautakunnat voivat itsenäisesti siirtää päätösvaltaa virkamiehille jokaisen toimielimen toimivallan puitteissa, Myllymäki kertoo.

Varsinkin alkuvaiheessa kunnalliset toimielimet kokoustavat kuten ennenkin, ehkä isompia tiloja käyttäen. Myllymäki muistuttaa, että valtion asetusmuutoksissa kymmenen henkilön kokoontumisraja ei koske kunnallisia toimielimiä. Esimerkiksi valtuustot voivat kokoustaa täydellä kokoonpanolla, jos virtuaalikokouksen järjestäminen ei onnistu.

– Kunnallista päätöksentekoa ei siis rajoiteta millään tavalla, kunhan vaan pidetään hyvää huolta hygieniasta ja turvallisuudesta, ja jos mahdollista, kokoukset pidetään etänä, Juha Myllymäki kiteyttää.

//22.3. kello 8.29 Muokattu otsikkoa.

//22.3. kello 11.43 Korjattu kommentissa esiintyvä nimivirhe. Pääministeri on Sanna, ei Salla Marin.

Fakta

Kunnallishallinto toimii

Kunnallishallinto toimii jatkossakin

Fyysiset kokoukset pidettävä hygieniamääräysten mukaan

Jatkossa käytetään etäyhteyksiä ja puhelimia

Monissa kunnissa valtuutetuilla tabletit

Tabletti helpottaa virtuaalista yhteydenpitoa

Tilinpäätökset tulossa lähiaikoina käsittelyyn

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä