Paikallisuutiset

Sympaattinen, kohtelias, kuunteleva ja vakuuttava – Näillä ominaisuuksilla ”Kokkolan Auervaaran” epäillään huijanneen 37 naiselta yhteensä 1,3 miljoonaa euroa

Rakkaushuijarin uhrien määräksi poliisi kertoi aluksi 37. Syyteharkintaan näistä meni 23.
Rakkaushuijarin uhrien määräksi poliisi kertoi aluksi 37. Syyteharkintaan näistä meni 23. Kuva: Eeva Valtokari

Pohjanmaan poliisi tuli kesäkuussa julkisuuteen hätkähdyttävällä tiedotteella. Poliisin talousrikosyksiköllä on tutkinnassa laaja petossarja, jossa 60-vuotiasta kokkolalaismiestä epäillään kymmenien naisten petkuttamisesta.

Tapaus sai valtakunnallistakin julkisuutta. Tekijää kutsuttiin ”rakkaushuijariksi” ja ”Kokkolan Auervaaraksi”. Auervaaralla viitataan Ruben Oskar Auervaaraan (1906–1964), joka petkutti naisilta suuren määrän rahaa lupaamalla mennä heidän kanssa naimisiin.

Poliisi ei julkaissut epäillyn kokkolalaismiehen nimeä.Keskipohjanmaa puolestaan julkaisi nimen jo esitutkintavaiheessa (Keskipohjanmaa 30.6.), koska tapaus on poikkeuksellinen ja epäillyn nimi on Kokkolassa yleisesti tiedossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikoksista epäilty onKari Puikko, joka tunnetaan Kokkolassa esimerkiksi lentopallon mestaruusliigassa pelaavan Kokkolan Tiikereiden pitkäaikaisena bussinkuljettajana ja aktiivisena huoltojoukkojen jäsenenä.

Häntä kuvaillaan sympaattiseksi, kohteliaaksi, kuuntelevaksi ja vakuuttavaksi henkilöksi.

Poliisin tutkimusten mukaan huijauksia on tapahtunut yli kymmenen vuoden ajan. Puikko on aiemmin tuomittu vastaavanlaisista rikoksista seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen Pohjanmaan käräjäoikeudessa huhtikuussa 2015.

Tuolloin tuomio tuli törkeästä petoksesta ja petoksesta, joihin hän syyllistyi vuosina 2012–2013.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Molemmilla kerroilla uhrina oli Pohjanmaalla asuva nainen. Puikko houkutteli heidät pelaamaan Veikkauksen pelejä oman pelijärjestelmänsä kautta. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan naisille annettiin katteettomia lupauksia voitoista ja takaisinmaksuista. Käräjäoikeuden mukaan Puikolla ei ollut maksukykyä eikä tarkoitustakaan maksaa rahoja takaisin. Rahat hupenivat vedonlyöntikohteisiin.

Kokkolalaismies näyttää kylväneen pettymystä joka suuntaan viime vuosikymmenellä. Parhaillaan tutkinnan kohteena olevassa uudessa rikossarjassa Puikon epäillään huijanneen ainakin 37 naiselta rahaa yhteensä 1,3 miljoonan euron arvosta.

Petollisen menettelyn kohteeksi joutuneet naiset ovat epäiltyä tekijää pääosin huomattavasti vanhempia. Joukosta löytyy myös saman ikäisiä sekä muutama nuorempikin. Heistä iäkkäin on syntynyt 1930-luvulla.

Onko näissäkin rikoksissa käytetty veikkausjärjestelmää petoksentekovälineenä? Sitä tutkinnanjohtaja Teuvo Nissilä ei tutkinnallisista syistä paljasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen käräjäoikeuteen edenneistä tapauksista sai alkunsa itsenäisyyspäivän aattona vuonna 2012, kun Puikko vietti iltaa seinäjokelaisessa tanssiravintolassa.

Hän kohtasi naisporukan, ja teki lähempää tuttavuutta porukan kuskina toimineen naisen kanssa.

Uusi tapaaminen järjestyi muutaman päivän kuluttua naisen kodissa. Tapaamisen yhteydessä Puikko otti puheeksi veikkausjärjestelmän, jonka hän on itse kehittänyt ja joka voi tuottaa tuhansia euroja kuukaudessa. Nainen halusi uskoa lupauksiin. Jos onni potkaisisi oikein kunnolla, heille molemmille kertyisi elokuuhun mennessä 72 000 euron potti.

Nainen sijoitti järjestelmään yhteensä 16 000 euroa neljässä erässä parin kuukauden aikana. Tammikuussa Puikko maksoi sijoituksesta takaisin 1 647 euroa, mutta sitten tuotot loppuivat.

Hälytyskellot alkoivat soida naisen päässä. Hän otti henkilötunnuksen avulla selvää miehen luottotiedoista, ja löysikin 45 merkintää. Miehen petollinen luonne alkoi paljastua. Nainen otti yhteyttä velkojiin ja sai selville, että hekin olivat joutuneet samanlaisen petoksen kohteeksi.

Nainen myönsi oikeudenkäynnin yhteydessä, että miehen hyvät puheenlahjat ja vakuuttava esiintyminen upposivat häneen.

Osapuolten näkemykset menivät ristiin naisen motiivien osalta. Puikon mukaan nainen teki sijoituksen, mutta naisen puolustuksen mukaan hän joutui huijauksen kohteeksi.

Nainen piti rahojen menettämistä kovana iskuna, sillä hän oli säästänyt ne vanhuuden turvaksi. Syyttäjä viittasi naisen vähäiseen kokemukseen rahapelien pelaajana, joten hän ei voinut arvioida rahapeleihin liittyvää riskiä.

Puikon puolustusasianajaja puolestaan viittasi yleiseen elämänkokemukseen, jonka perusteella on selvää, ettei Veikkauksen rahapelien tuottoihin voi luottaa. Puikko väitti tehneensä naiselle selväksi rahapeleihin liittyvät riskit.

Toisessakin käräjäoikeuden tapauksessa puhuttiin rahapeleistä, suurista tuotoista ja petetyistä lupauksista. Uhriksi valikoitui jälleen Pohjanmaalla asuva nainen. Alkutahdit soitettiin tälläkin kerralla seinäjokelaisessa tanssiravintolassa maaliskuussa 2013.

Seuraavalla viikolla he tapasivat uudelleen seinäjokelaisessa hotellissa. Aamulla selvisi, että Puikko olikin maksanut ainoastaan yhden hengen majoituksesta. Heidän piti siirtyä toiseen paikkaan syömään aamupalaa.

Puikko otti veikkausjärjestelmänsä puheeksi katsoessaan urheilutuloksia televisiosta. Hän kysyi naiselta halukkuutta lähteä mukaan 3 000 euron panoksella seuraavan pelikierroksen järjestelmään. Nainen ei innostunut tarjouksesta.

Tapaamisen jälkeen koitti aika lähteä omille kotipaikkakunnille. Puikon oli määrä matkustaa junalla Kokkolaan, mutta hän muuttikin mieltään ja kysyi naiselta kyytiä Vaasaan, josta hän pääsisi rekkakuskikaverinsa mukana Kokkolaan.

Puikko puhui naisen ympäri ollessaan matkalla Vaasaan. Nainen oli keskellä avioeroprosessia eikä oikeuden pöytäkirjan mukaan jaksanut sanoa vastaan. Puikko pyysi 3 000 euron summaa käteisenä rahana, mutta nainen antoi rahat tilisiirtona.

Heidän tiensä erosivat. Nainen suuntasi autonsa omalle kotipaikkakunnalleen. Samalla hän tajusi tehneensä suuren virheen ja soitti välittömästi Puikolle, joka vastasi puhelimeen yllättäen junasta, matkalla takaisin Seinäjoelle, vaikka hetkeä aikaisemmin hän oli puhunut rekkakyydistä.

Puhelun aikana selvisi, ettei rahoja voi enää palauttaa. Nainen uhkasi kääntyä poliisin puoleen, mutta Puikko pyysi naista malttamaan mielensä.

Oikeudenkäynnissä selvitettiin, oliko veikkausjärjestelmää oikeasti olemassa vai oliko se pelkkää huijausta.

Veikkausjärjestelmän olemassaolosta oli tarjolla vain Puikon oma versio: Veikkausjärjestelmä on olemassa ja hän on sen ainoa osakas. Aikaisemmin osakkaina oli myös ystäviä ja sukulaisia.

Järjestelmän toiminnan hän kertoi perustuvan sisäpiirin tietoihin kotimaisten jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden kokoonpanoista ennen niiden virallista julkistamista. Näin pelaaja ehtii sijoittaa rahaa korkeisiin kertoimiin ennen kuin niitä ehditään laskea oikealle tasolle.

Puikon mukaan järjestelmä toimi erinomaisesti aina naisten tapaamiseen saakka. Oikeudessa hän väitti, että tuottoa kertyi puolen vuoden aikana peräti 90 000 euroa. Naisten tapaamisten aikoihin alkoi tappioputki, joka kesti kahden vuoden ajan.

Oikeus piti naisten kertomusta uskottavana, koska kahden toisilleen tuntemattoman naisen kertomukset tukivat toisiaan. Kiire, painostus ja puhelahjat upposivat naisiin ja sumensivat näiden harkintakyvyn.

Oikeudessa puhutaan erehdyttämispetoksesta silloin, kun kyseessä on vastapuolen erehdyttäminen johonkin suoritukseen. Erehdyttämistä voi olla esimerkiksi lupaaminen ilman tarkoitusta ja kykyä täyttää lupauksensa.

Arvioitaessa erehtymistä on ratkaisevaa erehdytetyn oma käsitys, ei sen sijaan se, olisiko joku muu erehtynyt vastaavassa tilanteessa. Petossääntelyn tarkoituksena ei ole jättää hyväuskoista henkilöä suojan ulkopuolelle.

Oikeudenkäynti oli huhtikuussa 2015. Puikko tuomittiin törkeästä petoksesta ja petoksesta seitsemän kuukauden vankeuteen. Hänellä ei ollut aikaisempaa rikosrekisteriä.

Poliisi haluaa varoittaa ihmisiä antamasta tai lainaamasta rahaa ensituttavuuden tai pitemmänkään luottamuksellisen suhteen jälkeen. Jos jo ensitreffeiltä lähtien ryhdytään pyytämään rahaa ja luvataan sen takaisinmaksua erilaisin selityksin, niin jotakin hämärää yleensä asiassa on.

Rakkauspetoksissa on tyypillistä luottamuksellisen suhteen luominen, jonka jälkeen rahan nyhtäminen alkaa. Luottamuksellinen suhde voi syntyä hyvin nopeastikin, koska petollisella tavalla toimivat henkilöt ovat hyviä puhumaan ja saamaan aikaan itseensä ikään kuin henkisen riippuvuuden.

Poliisi neuvoo olemaan varovainen niin henkilökohtaisissa tapaamisissa kuin myös netissä. On ainakin parempi pidättäytyä antamasta rahaa kenellekään, jos ei tiedä ja tunne henkilön taustoja.

//23.7. kello 7.27 Muokattu otsikkoa.

Jutun päälähteenä on käytetty Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöstä 24.4.2015.

Keskipohjanmaa julkaisee muun muassa tapauksen poikkeuksellisuuden vuoksi oheisessa jutussa epäillyn nimen, vaikka rikosepäily on vielä esitutkintavaiheessa. Ensimmäisen kerran epäillyn nimi julkaistiin Keskipohjanmaan verkkojutussa 30.6. ja printtilehdessä seuraavana päivänä 1.7.

Rikosepäily on herättänyt yleistä huomiota, mutta erityisesti näin on tapahtunut paikallisesti. Toimitus katsoo, että epäillyn tekijän nimen kertominen on yleisen edun mukaista.

Toimituksen mielestä on myös yleinen intressi varoittaa hänen toiminnastaan, koska epäilty on tällä hetkellä vapaalla jalalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä