tiistai 29.9.2020 | 00:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Valko-Venäjän tilannetta ei voi hyväksyä

Tiina Ojutkangas
Ti 11.8.2020 klo 20:30

Ei ole suuri yllätys, että kansainväliset periaatteet eivät toteutuneet Valko-Venäjän sunnuntaisissa presidentinvaaleissa. Monet valtiojohtajat ovat tuominneet vaalituloksen, jonka mukaan presidentti Aleksandr Lukashenko valittiin jatkokaudelle peräti 80 prosentin enemmistöllä. Presidentti on johtanut maataan diktaattorin ottein 26 vuotta.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kritisoi useiden muiden maiden tapaan vaalien sujumisen lisäksi väkivallan käytön Valko-Venäjän mielenilmaisuja vastaan. Poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodeilla Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Poliisi on tukahduttanut sunnuntaina roihahtaneita mielenosoituksia väkivaltaisesti ja jälki on rumaa.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kommentoinut vaalitulosta toivomalla mediassa, että vaalien tulos käytäisiin avoimesti läpi. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati Twitterissä Valko-Venäjää julkistamaan vaalien paikkansapitävät tulokset. Toiveen ja vaatimuksenkin voi toki esittää, mutta kovin todennäköistä sen toteutuminen ei ole. Maassa, jossa ei kunnioiteta kansainvälisiä ihmisoikeuksia tai ihmisten perusoikeuksia, vaalien yhteydessä tuomittava toiminta ei yllätä.

Valko-Venäjän mielenosoittajiin kohdistama väkivalta järkyttää. On mahdotonta hyväksyä tilannetta, että Euroopassa tai muuallakaan oppositiota, toimittajia, mielenosoittajia tai toisinajattelijoita kohdellaan sellaisella tavalla kuin Valko-Venäjällä on nähty.

Kun kansalaisten tahto ei toteudu vaaleissa, ollaan vakavassa tilanteessa. Reutersin mukaan viime torstaina Lukashenkon päävastustaja Svetlana Tsihanouskajan vaalitilaisuus keräsi 63 000 ihmistä, suurimman yleisön sitten Neuvostoliiton hajoamisen vuonna 1991. Tämä kertonee jotain valkovenäläisten mielialoista.

Myös Lukashenkon tilanne muuttuu koko ajan oudommaksi. Presidentin tuki kotimaassa on yhä vähäisempää ja riippuvaisuus erityisesti Venäjän tuesta kasvaa. Ulkopoliittisen instituutin Valko-Venäjään erikoistunut tutkija Kristiina Silvan arvioi, että muutos Valko-Venäjällä voi tapahtua yllättävänkin nopeasti. Jos lakkoliike syntyy ja moni lähtee mukaan, se voisi kiihdyttää poliittista muutosta (KP 11.8.). Valko-Venäjän tilanne on kutakuinkin sietämätön.

Toiveen ja vaatimuksenkin tuloksen avaamisesta voi toki esittää, mutta kovin todennäköistä sen toteutuminen ei ole.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »