Kokkola-lehti

Kokkolassa päätettiin krematorion uuni- ja suodatinlaitteiston toimittajasta heinäkuun alkupuolella – Valmistuminen lykkääntyy parilla kuukaudella, rakentaminen keskussairaalan entiseen lämpökeskukseen alkaa ensi vuoden alussa

Kokkolan krematorion rakentaminen ja valmistuminen lykkääntyy parilla kuukaudella. Työt päästäneen aloittamaan ensi vuoden alussa. Valmista pitäisi olla sydänkesällä.

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto valitsi viime heinäkuussa krematorion uuni- ja suodatinlaitteiston toimittajaksi italialaisenGEM Matthews Internationalin. Tarjouksen hinta oli hieman yli miljoona euroa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan entiseen lämpökeskukseen sijoittuvan krematorion kokonaiskustannukset ovat noin puolitoista miljoonaa euroa.

Alkuperäisen aikataulun mukaan krematorion piti olla valmis touko-kesäkuussa. Tosin jo tuoreeltaan hautaustoimen päällikköJanne Korkiakangas luonnehti tavoitetta tiukaksi. Siitä joudutaankin hieman tinkimään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Krematorion tarpeesta alettiin puhua Kokkolassa jo neljännesvuosisata sitten, joten siinä mielessä parin kuukauden lykkääntymisellä ei suurta merkitystä ole. Jos on merkitystä lainkaan.

– Ei kyse ollut pelkästään kapasiteettikysymyksestä, vaan erilaisista teknisistä selvityksistä. Mielestäni ollaan vielä ihan hyvässä aikataulussa. Kovastikin alkuvuodesta päästään aloittamaan rakentaminen. Aiemmin oli tavoitteena aloittaa marraskuussa. Ei tämä nyt onneksi pitkä viivästys ole. Kun enemmän ja vähemmän kolme vuotta on suunniteltu, miksi hätäillä lopuksi, Korkiakangas korostaa.

Kyse ei ollut ”pelkästään kapasiteettikysymyksestä”... Mitä tämä tarkoittaa?

On palattava itse tarjouskilpailuun ja ennen kaikkea on palattava tarjouspyyntöön. Siinä yhdeksi kriteeriksi määriteltiin vuosittain tuhkattavien vainajien määrä, mikä taas liittyy krematorion vaatimaan ympäristölupaan. Kriteeriksi oli asetettu 1 500 vainajan tuhkaaminen vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarjouskilpailun hävinneen ruotsalaisenHöganäs Borgestad Oy:n projektipäällikköMarkus Forsström myöntää kakistelematta, että GEM Matthewsin tarjous (1 047 180 euroa, sisältäen alv 24 %) oli halvempi. Höganäs Borgestad Oy:n tarjous oli aika tarkkaan 100 000 euroa kalliimpi (1 147 000 euroa, sis. alv 24 %).

Valitusajan puitteissa Höganäs Borgestad ei seurakuntayhtymän ratkaisua markkinaoikeuteen vienyt.

– Emme, koska luotamme Kokkolan seurakunnan hankintamenettelyyn. GEM voitti tarjouksen hinnallisesti. Hands off, Markus Forsström pelkistää sähköpostissa edustamansa yhtiön ratkaisun ja viittaa tarjouskilpailun perusteisiin:

”Tarjouksista hyväksytään vertailuhinnaltaan halvin tarjous niiden toimittajien joukosta, jotka täyttävät tarjouspyynnössä esitetyt ehdot ja joiden tarjous on tarjouspyynnön mukainen”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan entiseen lämpökeskukseen rakennettavan krematorion käyttö on valmis alkamaan nykyisten suunnitelmien mukaan ensi kesän aikana.
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan entiseen lämpökeskukseen rakennettavan krematorion käyttö on valmis alkamaan nykyisten suunnitelmien mukaan ensi kesän aikana. Kuva: Clas-Olav Slotte

Sitten tullaankin itse asiaan, jota esimerkiksi Janne Korkiakangas on joutunut selvittämään. 28. heinäkuuta – valitusajan jo umpeuduttua – Korkiakangas ja kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana saavat Forsströmiltä sähköpostia:

Hei,Teille on sijoittelukuvassa piirrettynä GEM Matthews CRM-3 jonka kapasiteetti on vain 3 – 4 tuhkausta / pv tai n. 1000 tuhkausta vuodessa.

Haluamme kiinnittää huomionne tähän koska tarjouspyynnössä oli vähimmäiskapasiteetiksi mainittu 1500 tuhkausta / vuosi, normaalin työpäivän aikana.

Luotamme siihen että otatte tämän asian huomioon.

Forsström oli oikeassa. Kokkolan krematorioon hankittu uuni todellakin on tyypiltään CRM-3 ja tosiaankinsen tuhkauskapasiteetiksi ilmoitetaan valmistajan sivuilla – edelleenkin – 3–4 tuhkausta päivässä, 800–1 000 vuodessa.

Oliko Forsströmin esiin nostama asia vain pettyneen kilpailijan reaktio, Janne Korkiakangas?

– En käyttäisi sitä termiä. Se oli ihan terve kyseenalaistaminen, jos heillä tällainen epäily oli. Se oli aika painava syytös. Jos se pitäisi paikkansa, se olisi ollut varsin erikoinen tilanne. Silloin olisimme mahdollisesti joutuneet miettimään tilannetta uudestaan.

Korkiakangas ei sitä sano, mutta ”tilanteen miettiminen uudestaan” olisi voinut tarkoittaa uutta tarjouskilpailua tai sitten kisan voittaja olisi vaihtunut. Varsinaista hankintasopimusta kun ei tuossa vaiheessa oltu allekirjoitettu.

Täyttääkö tämä valittu uuni tarjouspyynnössä edellytetyn kapasiteetin?

– Kyllä se täyttää. Me olemme käyneet selontekopalaverin valitun uunitoimittajan kanssa tästä asiasta. Meillä on kirjallinen 29.8. päivätty GEM Matthewsin kapasiteettitodistus, Korkiakangas korostaa.

GEM Matthewsia Suomessa edustavanMinutor Oy:n toimitusjohtajaMika Uusi-Pietilän mukaan Kokkolan krematorion CRM-3-uuni on uusilla polttimilla modernisoitu versio, mikä Pietilän mukaan tarkoittaa vaaditun kapasiteetin täyttymistä.

Hankintasopimus on toistaiseksi allekirjoittamatta, Korkiakankaan mukaan se kuitenkin tapahtuu pian.

– Se on ihan loppusuoralla. Sopimuksen luonnos on jo tehty ja se allekirjoitetaan ihan lähipäivinä.

//30.9. kello 7.05 Muokattu otsikkoa.

//30.9. klo 9.42 Lisätty tarkat tarjoushinnat.

Fakta

Tuhkausten osuushautauksista (%)

2009 39,44

2010 41,47

2011 42,71

2012 44,01

2013 46,31

2014 47,56

2015 48,83

2016 50,97

2017 53,25

2018 55,03

2019 57,18

Lähde: Suomen hautaustoiminnan keskusliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä