Paikallisuutiset

Suoraa puhetta koronaepidemiasta: "Jos katsotaan tilannetta isommassa mittakaavassa, niin en olisi niin optimistinen", toteaa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen peräänkuuluttaa Keskipohjanmaan haastattelussa tervettä harkintaa ja varovaisuutta: "Useimmilla tautitapauksilla ei ole ollut yhteyttä muualta tulleisiin ihmisiin, vaan ne ovat liittyneet ihmisten vapaa-ajanviettoon omassa lähipiirissä”.
Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen peräänkuuluttaa Keskipohjanmaan haastattelussa tervettä harkintaa ja varovaisuutta: "Useimmilla tautitapauksilla ei ole ollut yhteyttä muualta tulleisiin ihmisiin, vaan ne ovat liittyneet ihmisten vapaa-ajanviettoon omassa lähipiirissä”. Kuva: Jukka Lehojärvi

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen oli asiantuntijavieraana Keskipohjanmaa-lehden historian ensimmäisessä suorassa lähetyksessä, joka striimattiin yleisölle maanantaina lehden verkkosivujen kautta.

Reilun tunnin ajan tentattavana ollut Rahkonen kertoi, miksi kahden metrin turvaetäisyyden lisäksi tilanteessa oli syytä pitää myös kirurgisia kasvomaskeja.

– Soiten alueella kerrottiin juuri uusista tartunnoista viikonlopun ajalta, ja takia tarkensimme ja vahvistimme tätä meidän perustason suositusta. Kun nyt lyhyessä ajassa tuli näinkin paljon eli kahdeksan uutta tapausta, niin Soiten on syytä tässä vaiheessa painottaa maskien käytön tärkeyttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli sisätiloissa ja silloin, kun oleskellaan pitkiä aikoja toisten lähellä – siitä huolimatta että turvaetäisyydet pystytään ehkä pitämään – kasvomaskilla saa lisää suojaa tartunnalta, Rahkonen tähdentää.

Keskipohjanmaa kysyi Rahkoselta yli tunnin ajan lehden lukijoiden lähettämiä kysymyksiä koronasta. Yhdessä Rahkosen kanssa sovittiin, että haastattelussa käytetään Covid19-taudin ja SARS-CoV-2-viruksen sijaan termejä, joita myös arjen keskusteluissa käytetään.

Keskipohjanmaan toimitus vastaanotti lähes sata kysymystä, joista suurin osa päätyi suoraan lähetykseen. Keskipohjanmaan sivuille tämän perusteellisen paketin avaaminen alkaa tänään, ja sitä jatketaan lähipäivien aikana.

Marko Rahkosen haastattelun ensimmäinen osa koski koronaepidemian tämän hetkistä tilaa Soiten alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ollaanko Keski-Pohjanmaalla jo koronaepidemian kiihtymisvaiheessa?

– Tällä hetkellä olemme vielä perustasolla. Tietysti tartuntojen lisääntyminen kertoo siitä, että olemme matkalla kohti käännettä kiihtymisvaiheen puolelle. Emme vielä Soiten alueella täytä kaikkia sen virallisen määritelmän kriteereitä.

Onko olemassa arviota, missä vaiheessa tällainen kiihtymisvaihe Soiten alueelle julistetaan?

– Oikeastaan tämä viikko ja tarkemmin aivan lähipäivät kertovat meille, mihin suuntaan epidemia meidän alueella lähtee. Ryvästymiähän me olemme jo nähneet ja tällaisella pienellä väestöpohjalla jo ihan yksittäiset juhlat voivat nopeasti nostaa kokonaislukua – toisaalta samalla lailla se sitten tasaantuukin äkkiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko mahdollista ettei Keski-Pohjanmaalla koskaan mennäkään epidemian kiintymisvaiheeseen?

– Tietysti toivottavaahan se olisi, mutta jos katsotaan tilannetta isommassa mittakaavassa, niin en olisi niin optimistinen. Näyttää siltä että meillä ja Euroopan tasolla tartuntojen määrä nousee nyt sitä tahtia, että kyllä meidänkin alueella täytyy varautua, että sellaisia kiihtymisvaiheen toimenpiteitä joudutaan jossain vaiheessa ottamaan käyttöön.

Onko heidän, joille se on mahdollista, syytä palata etätöihin?

– Olemme jo elokuussa, kun tartuntoja alkoi tulla, antaneet työpaikoille suosituksen etätöiden tekemisestä. Se on edelleenkin hyvä ratkaisu työpaikoilla. Eli ei kannata odottaa sitä hankalinta mahdollista tilannetta vaan ottaa etätyöt ennakoivasti käyttöön – mieluiten mahdollisimman monella työpaikalla.

Pitääkö meidän yrittää välttää kaikin tavoin fyysisiä sosiaalisia kohtaamisia?

– Suosittelemme sitä kohtuudella, emme tietenkään että ihmiset lukkiutuvat neljän seinän sisälle. Kannattaa kuitenkin aina miettiä hetken, mitkä ovat niitä tärkeitä asioita ja kohtaamisia. Harrastaa toki saa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan ja turvaväleihin. Ja ennen oman kodin oven avaamista, olla tarkkana, että siitä mennään ulos vain oikeasti terveenä. Jos on jotain oireita, niin hakeudutaan heti testiin ja vasta sen jälkeen mietitään, olisiko toipilaana mahdollista lähteä asioille, maskia käyttäen.

Kuinka paljon koronavirustartunnalle altistuneita pitää olla, jotta voidaan puhua joukkoaltistumisesta?

– Siihen ei ole olemassa mitään absoluuttista mittaria, mutta me olemme katsoneet, että sellaisen 10–20 altistumisen tapaus on jo joukkoaltistuminen.

Eikö tänäkin vuonna influenssaan ole kuollut useampi ihminen kuin koronaan?

– Tänä vuonna influenssakuolleisuus jäi hyvin matalaksi, koska influenssa-aalto pysähtyi käytännössä kokonaan maaliskuun voimakkaiden rajoitustoimien takia. Keskivertovuonna influenssaan kuolee 500–1000 ihmistä, eli kyllä sekin ihan vakava tauti on.

Onko lähikaupunkien, kuten Vaasan koronatilanne keskipohjalaiselle suurempi uhka kuin vaikkapa Helsingin tai Tampereen seutujen?

– Ei, vaikka tietenkin esimerkiksi työmatkat suuntautuvat useammin lähialueille, mutta meille koronatilanne todennäköisesti heijastuu samanlaisena kuin miten koronatilanne koko Suomen tasolla etenee.

Voit katsoa täältä tallennetunreilun tunnin mittaisen lähetyksen kokonaisuudessaan.

Kysy koronasta osa 2:Infektioylilääkäri Marko Rahkonen harkitsisi nyt todella vakavasti vapaa-ajan reissuja ja ryhmäliikuntatunteja – riskiryhmäläisen luona voi yhä vierailla, vaikka vähän vanhemmankin

Kysy koronasta osa 3:Keskipohjanmaan lukijoita kiinnosti koronatesti ja etenkin karanteeni sen jälkeen: "Miksi ohjeet karanteenista ovat erilaisia"?

Kysy koronasta osa 4:"Rokote tulee, mutta ei alku vuodeksi", arvioi Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen – Keskipohjanmaan lukijat kysyvät koronasta ja infektioylilääkäri vastaa, kysymyksinä muun muassa " Onko kausi-influenssalla ja koronalla jotain yhteyttä?"

Fakta

Koronaepidemiatilanteet

1. Perustaso (vastaa Suomen tilannetta keskikesällä 2020)

Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen

Kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni

2. Kiihtymisvaihe

Tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus viikossa tapausta > 6-15/100 000 asukasta ja 14 vrk:ssa tautitapauksia > 10-25/100000 asukasta

Positiivisten näytteiden osuus on enemmän kuin 1%

Ajoittain esiintyy paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja

Tartunnanlähteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti jäljitettävissä

Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia

3. Leviämisvaihe

Tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin: tautitapauksia viikossa > 12-25/100 000 asukasta ja 14 vrk

tapauksia > 18-50 /100000 asukasta

Tapausten päivittäinen kasvunopeus on enemmän kuin 10%

Positiivisten näytteiden osuus on enemmän kuin 2%

Alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä

Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti

Lähde: STM, Toimintasuunnitelma hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen covid-19-epidemian ensimmäisen vaiheen jälkeen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä