Paikallisuutiset

Jos vuoden 2020 keskipohjalainen valittaisiin, Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen olisi itseoikeutettu voittaja – koronaepidemia on tehnyt paljasjalkaisesta himankalaisesta median vakiovieraan

Jouluviikko. Kovin erilainen kuin tapaa yleensä olla. Erilaista aikaa omassa työssään on elänyt maaliskuun puolesta välistä lähtien myös Marko Rahkonen.

Hän on hieman myöhässä sovitusta haastattelusta, mutta ei, unohtanut hän ei ole. Tietenkään. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän eli Soiten infektioylilääkärin työstä iso osa on ollut olla median käytettävissä. Ei median itsensä takia, vaan välittää sen kautta tietoa maapalloa riivaavanCOVID-19-viruksen liikkeistä.

Totuttelua se aluksi vaati, mutta pian Rahkonen tottui. Ei sillä, että olisi varsinaista vaihtoehtoakaan ollut. Varsinkin epidemian alkuvaiheissa kansalaisten tiedonjano oli valtava. Eikä ole vieläkään sammunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedottamisvelvoitteensa tämä Kannuksen rajan tuntumasta Himangan Saarenpään kylältä kotoisin oleva Rahkonen on hoitanut viimeisen päälle. On ollut kuin konsanaan partiolainen aina valmis. Siinä määrin, että jopa toimittajiakin on joskus hirvittänyt ottaa taas kerran puhelu... Rahkoselle.

Kyllä me tarvitsemme positiivista ajattelua. Jos pelkästään uhkakuvilla mässäilee, se käy itselle ja kaikille muillekin raskaaksi. Ei mikään estä,etteivätkö ne positiiviset vaihtoehdotkin voisi toteutua.

Usein on otettu – ja usein tullaan vielä ottamaan. Vähintään kuukausia menee parhaassakin tapauksessa, että Keski-Pohjanmaallakin – muun ihmiskunnan mukana – päästään vihdoinkin palailemaan kohti normaalia. Mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan pandemian jälkeen.

Jos on meillä kansalaisilla ajoittain henkilökohtainen koronamalja tullut täyteen, on se kyllä Rahkosellakin.

– Täytyy tunnustaa, että en ole viime aikoina juuri avannut televisiota. Sen verran tämän työn tuoma informaatioähky on vaikuttanut. Kun menen kotiin, otan useana iltana koiran remmiin ja lähdemme pikkuiselle juoksulenkille. Sen jälkeen takkaan tulet ja sitten joku hyvä kirja esille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suhteellisen normaali kesä on toiveissa. Sekä rokottamisen että vuodenaikavaihtelun takia.

Siinä lääkärin itselleen määräämä palautumisresepti, joka on arvatenkin pitänyt jo muutaman kerran uusia.

Lopulta aika yksinkertaista. 48 vuottasitten syntynyt Marko Rahkonen nyt vain sattui olemaan kiinnostunut luonnontieteistä, samoin ihmisistä. Kun luonnontieteet ja ihmiset yhdistää, siitä syntyy vaikka sellainenkin cocktail, joka kantaa nimeä lääketiede.

Sille tielle lähti nuori mies Himangalta. Aluksi kiinnostuksen kohteena oli yleislääketiede, jota sai harjoittaa kuuden vuoden ajan Himangan terveyskeskuksessa.

– Koko ajan oli sisätauteihin hinku, Rahkonen kuvaa tietään kohti infektiolääkäriksi erikoistumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta se sitten lopullisesti lähti. Keskussairaalaan tarvittiin infektiolääkäri. Silloinen johtajaylilääkäri Sakari Telimaa kysyi kiinnostusta. Rahkonen oli kiinnostunut.

Ei muuta kuin menoksi ja Ouluun erikoistumaan. Erikoista sekin, että juuri tuohon aikaan viime vuosikymmenen alussa kohistiinsikainfluenssasta.

– Olin Oulusta lainassa täällä, kun olivat sikainfluenssan pahimmat ryysikset. Siitäkin tuli arvokasta kokemusta. Infektiolääkärin paperit sain vuonna 2011.

Maailma taas oli saanut jo aikaisemmin kokemustaSARSista, lisää tuliMERSistä jalintuinfluenssastakin.

SARS ja MERS ovat molemmat koronaviruksia, mutta oleellisesti vähemmän ärhäköitä leviämään kuin Kiinasta pyytämättä ja yllättäen tullut COVID-19, joka pani viime maaliskuussa koko maailmanjärjestyksen uusiksi.

Kävikö muuten niin, että niin WHO:n kuin joukon jatkona suomalaisetkin asiantuntijat tulivat yllätetyiksi? Marko Rahkosen vastausta voi tulkita myöntäväksi.

Ehkä näin todella kävi, mutta loogisista syistä. Täysin uuteen tautiin oli mahdotonta varautua, kun se oli.... niin... täysin uusi.

– Aikaisemmin tunnetut koronavirukset eivät omanneet samanlaista kykyä (kuin COVID-19) levitä nopeasti ympäri maapallon, vaan jäivät alueelliseksi. Ehkä ajateltiin, että tämä uusi käyttäytyy samalla tavalla kuin muutkin tähän saakka tiedetyt koronavirukset, mutta tämä olikin erilainen.

Oli totisesti. Se on tullut viime kuukausina meille kaikille selväksi.

Tuuri ja tunnollisuus. Niistä on Keski-Pohjanmaan hyvä koronatilanne tehty, pelkistää Marko Rahkonen.
Tuuri ja tunnollisuus. Niistä on Keski-Pohjanmaan hyvä koronatilanne tehty, pelkistää Marko Rahkonen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Jos katsotaan koronapandemian kehitystä maailmanlaajuisesti, kokonaiskuva on selvä. Ensimmäinen isku tuli kevättalvella. Siihen reagoitiin eri puolilla maailmaa ankarin rajoitustoimin. Suomikin lyötiin huhti-toukokuussa lähes lukkoon.

No, Ruotsissa ei reagoitu näin, mutta ei mennä nyt siihen. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin ja kumppanien strategian tuloksia voi jokainen arvioida tilastoista. Ihan siitä vihoviimeisestä, kaikkein synkimmästä sarakkeesta.

Kesää kohti virus tuntuikin talttuvan. Suomessa elettiin sydänkesällä päiviä, kunTHL:n koronakartalle ei tullut ainuttakaan uutta merkintää.

Puheet toisesta aallosta alkoivat hiipua heinäkuun heleydessä, mutta syksyn tuulten puhkuessa kohti kaamosta tuli koronaimperiumin vastaisku.

Suomessakin tartuntojen määrä ylitti selvästi keväällä enimmillään kirjatut, vaikka vertailukelpoisia tautiluvut eivät olekaan. Syksyksi testikapasiteettia oli saatu nostettua moninkertaiseksi. Muualla maailmassa pandemia uhkasi karata tykkänään käsistä.

Tuliko itsellesi kesän jälkeen mieleen ajatus, että jospa tämä tästä?

– Ei. Aika selvältä näytti, että tässä tulee aaltoja. Siihen oli ainakin pakko varautua. Jos niin ei olisi käynyt, se olisi tietenkin ollut aivan mahtava tilanne. Takaraivossa oli kuitenkin koko ajan ajatus, että joudumme syksyllä palaamaan tähän asiaan. Pelko oli, että aalto voisi olla isompikin, koska rajoitustoimet olivat keväällä olleet niin jyrkät.

Syksyn aikana linjana on ollut kohdentaa rajoitustoimia alueellisesti. Se on tarkoittanut paikoin sekavaltakin vaikuttavaa viestintää, jossa oman vaikeusasteensa on tuonut rajanveto.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaa on toistaiseksi selvinnyt yllättävänkin vähällä, vaikka niin etelässä kuin pohjoisessa epidemia on paikoin ollut riistäytymässä. Keski-Pohjanmaa luokitellaan juuri naapurien tilanteen vuoksi edelleen kiihtymisvaiheen maakunnaksi.

Soiten alueella koronatartuntoja on kirjattu reippaan yhdeksän kuukauden aikanapyöreästi 150. Osastohoidossa on ollut toistaiseksi yllättävän vähän, vain hieman toistakymmentä koronapotilasta. Mikä tämän selittää?

Ensinnäkin on tietysti todettava, että Soitessa on tehty kautta linjan erittäin hyvää työtä. Infektioylilääkäri on antanut aiemmin ja antaa nytkin tunnustusta keskipohjalaisten kuuliaisuudelle noudattaa annettuja ohjeita. Onnikin on suosinut. Tuuri ja tunnollisuus on ollut koronankestävä kombinaatio.

– Toimintatapa kuinka välttyä tartunnoilta on ollut kiitettävää, vaikka altistumistilanteita on toki tullut. Olemme pystyneet myös aika nopeasti reagoimaan tartuntoihin. Jäljitystyöhän on päästy nopeasti, kun testitulokset ovat tulleet nopeasti. Kokonaisuutena hyvä tilanne on tuurin ja ihmisten tunnollisuuden yhdistelmä, Rahkonen pelkistää.

Tilastot. Harvoin mediassa numeroita on suollettu päivittäin niin paljon kuin koronapandemian aikana. Mitä pienempi alue, sitä suurempi uutinen on yksikin uusi tartunta.

Tartuntojen lisäksi tilastoidaan, testien määrää, ilmaantuvuuslukuja, kerrataan millä kriteereillä jokin alue on perustasolla, toinen kiihtymis- ja kolmas leviämisvaiheessa. Ja niin edelleen.

– Tuntuu, että uutisointi on ollut pahimmillaan tilastomässäilyä. Pitäisi enemmän miettiä lukujen takana olevia asioita ja ilmiöitä. Puhua asioista, mihin oikeasti voi vaikuttaa eikä välttämättä siitä mikä päivittäinen luku milloinkin on.

Sitten on se äärimmäinen tilasto.

Marko Rahkonen ei kiistä eikä vahvista – Soiten omaksuman tiedotuspolitiikan mukaisesti – Keskipohjanmaan tietoa, jonka mukaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassakin on kirjattu ainakin parin iäkkään ihmisen menehtyminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu viime keskiviikkoon mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemia yhteensä 524.

– Kun kuolemantapauksista puhutaan, ne ovat hyvin arkaluonteisia asioita. Tietynlaiset otsikot vain myyvät. Sehän siinä on taustalla. Mitä isompi luku, sitä paremmin lehti myy.

Rahkonen on sinänsä hyvin sovinnollisesti esittämässään mediakritiikissä tietysti oikeassa. Toisaalta nykypäivänä käytännössä jokaisessa mediassa seurataan analytiikan avulla tarkasti mitkä jutut kiinnostavat ja kuinka paljon.

Korona-aiheiset kiinnostavat melkeinpä näkökulmasta riippumatta kautta linjan. Paljon.

Marko Rahkonen uskoo ensi kesän olevan jo "suhteellisen normaalin".
Marko Rahkonen uskoo ensi kesän olevan jo "suhteellisen normaalin". Kuva: Clas-Olav Slotte

Rokote ja rokottamiset. Niihin koko ihmiskunta on nyt asettanut toivonsa.

Suomessakin rokotukset ovat käynnistymässä. Eivät asiat silti viikoissa tai edes aivan lähikuukausina muutu. Oprimismille ovat kuitenkin vissit perusteet olemassa. Kehitettyjen rokotteiden teho nousee yli 90 prosentin. Influenssarokotteissa esimerkiksi jäädään selvästi alempiin lukemiin.

Jokainen suomalainen myös saa rokotteen. Jos haluaa. Tunnettua on, että kaikki eivät halua. Osalla on kyse vilpittömästä pelosta, jota voidaan tiedolla hälventää.Pienemmän vähemmistön muodostavat salaliittoteorioiden marinoimat fanaatikot, joihin mikään informaatio ei pure.

Joka tapauksessa tunnelin päässä näkyy muunkin kuin päälle syöksyvän junan valo.

– Riippuu tietysti siitä minkä verran rokotteita saadaan ja miten väestöä saadaan rokotettua. Oma arvioni, että pääsemme ehkä helmikuussa rokottamaan väestöä isommassa mittakaavassa. Menee varmaankin useampi kuukausi ennen kuin ihmisiä saadaan rokotettua riittävässä määrin.

Onko normaali kesä toiveajattelua?

– Suhteellisen normaali kesä on toiveissa. Sekä rokottamisen että vuodenaikavaihtelun takia. Toivottavasti rokottaminen näkyy siinä, että ensi syksynä ei näin laajoja aaltoja tulisi nyt on tullut.

Haastatteluhetkellä aikaa jouluun on muutama päivä. Parin päivän ajaksi Marko Rahkonenkin toivookin saavansa rauhoittua perheensä pariin kotiin, joka sijaitsee Himangan keskustassa.

Lastenlääkärinä Soitessa toimiva vaimo Minna Rahkonen toki tietää oman ammattinsakin puolesta, että asiat voivat nopeasti muuttua.

On koronavuosi 2020 totuttanut siihen myös muut perheenjäsenet. Heihin kuuluvat vaimon lisäksi 18-vuotias poika, 15-vuotias tytär ja 10-vuotias poika.

– Nuorimmainen totesi anopille kuukausi sitten, että iskä käy meillä vain nukkumassa, Rahkonen naurahtaa.

Toki viime kesänä rauhallinen tautitilanne antoi mahdollisuuden pariin kahden viikon lomapätkään sekä Rahkoselle että Soiten toiselle infektiolääkärille Arto Niemiselle.

Sitten on taas menty.

– Kyllähän tämä on haastanut omaa jaksamistakin. Käytännössä ollaan joka toinen viikonloppu koronan takia kiinni. Aika pitkälti illatkin menevät sähköpostia lukiessa ja puhelinta mukana kantaessa. On ollut pakko yrittää ottaa vapaa-aikaa, kun se on vain suinkin ollut mahdollista. Yrittää kuntoilla ja liikkua, että saa vähän vastapainoa tälle työlle.

Rahkonen muistuttaa ikään kuin joulun sanoman mukaisesti toivon merkityksestä.

– Kyllä me tarvitsemme positiivista ajattelua. Jos pelkästään uhkakuvilla mässäilee, se käy itselle ja kaikille muillekin raskaaksi. Ei mikään estä, etteivätkö ne positiivisetkin vaihtoehdot voisi toteutua.

Niinpä. Niihin uskoen ja luottaen kohti uutta vuotta.

Mies maskin takana eli Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen  on tullut tämän vuoden aikana keskipohjalaisille tutuksi mediasta.
Mies maskin takana eli Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen on tullut tämän vuoden aikana keskipohjalaisille tutuksi mediasta. Kuva: Clas-Olav Slotte
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä