perjantai 5.3.2021 | 07:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Kalliola on laulanut usein Kokkolassa Georg Otsin ohjelmistoa – Jori Otsa & Mah’Orkka on myös levyttänyt kaupungissa

Tiina Ruotsala
Ti 19.1.2021 klo 15:00 | päivitetty ke 10:13

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vuoden 2021 nuori taiteilija Joel Slotte on Kokkolasta. Vuoden 2021 ITE-taiteilija, Jori Tapio Kalliola Hangosta, on suuri Kokkolan ystävä.

"Rakastamme teitä jo nyt, vaikka emme ole vielä kuulleetkaan!" Näin riemukkaan vastauksen Kahvila Sahan emännältä Outi Airolalta sai Jori Kalliola eli Jori Otsa & Mah’Orkan solisti lähetettyään kymmenittäin keikkatarjouksia ympäri Suomea.

– Vain yksi vastasi, nauraa Kalliola.

Se riitti helsinkiläisorkesterille. Hän sanoo Kahvila Sahan keikan kesällä 2019 olleen käänteentekevä koko orkesterin uralle.

– Siellä oli tupa täynnä, ja keikan jälkeen juttelin Tommi Lahtosen kanssa aamun pikkutunneille musiikista. Tommi suositteli meille tuottajaksi Kumpulaista.

Konserttitoimisto Kumpulainen on keskittynyt erityisesti vanhaan suomalaiseen iskelmämusiikkiin, ja Jori Kalliola kokee yhteistyökumppanin parhaaksi mahdolliseksi. Jo nyt yhteistyö on poikinut kaksi levyä, jotka äänitettiin Kokkolassa Tommi Lahtosen studiolla.

Kokkola on siis enemmän kuin tuttu maanantaina Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi nimetylle Jori Kalliolalle, eikä hän pane pahakseen moista ilmiötä.

– Eikös tuolla Helsingin taiteilijamaailmassa vähän joka toinen tule Kokkolasta, viimeksi Vuoden nuori taiteilija Joel Slotte!

ITE-taide ja musiikki ovat molemmat tärkeitä raumalaissyntyiselle miehelle. Hän laskee laulaneensa, keikkailleensa ja levyttäneensä eri kokoonpanoissa kolme vuosikymmentä. Viimeisenä Mah’Orkan rinnalla sinnitteli Mustat Silmät, joka lopetettiin äskettäin.

– Se oli sellaista mustalaisjazzia ja balkanilaista menoa, mutta kokoonpano oli jo ehtoopuolella ja yhdessä se päätettiin lopettaa.

Idea orkesterista, joka esittää Georg Otsin musiikkia, oli muhinut Jori Kalliolan päässä jo kymmenisen vuotta. Lopulta hän pyysi tuttavaansa, hanuristi Rolf Storsjötä säestäjäkseen.

– Ajatus oli, että ensin kokeiltaisiin kahdestaan ja jos homma onnistuisi, ihan duona akustisesti keikkailtaisiin, jos minusta ylipäätään olisi Otsin musiikin esittäjäksi. Otsiahan pitää osata tulkita, siitä ei mölyämällä selviä.

Storsjö piti kuulemastaan ja ehdotti, että mukaan otettaisiin vielä kaksi tuttua balalaikan soittajaa, Kari Hartikka, primabalalaikka, ja Turkka Wahlbäck, kontrabassobalalaikka. Sehän sopi Kalliolalle, joka on aina pitänyt balalaikan soinnista.

Jori Kalliola sanoo, että Georg Otsia soitetaan muutaman vuoden suurissa konserteissa, joissa tangokuningasta säestää suuri viihdeorkesteri.

– Ihmisillä on jano näihin lauluihin, ei näitä konsertteja muuten myytäisi loppuun. Halusin viedä Otsin musiikkia sen alkulähteille kievareihin eli nykyajan pubeihin, aluksi Kallioon ja Vallilaan. Jengi tykkäs ihan valtavan paljon.

Ja kun kysyntää löytyi, niin pitihän sitä keikkakarttaa laajentaa varsinkin Kumpulaisen tallissa.

Ensimmäinen levy sai erittäin hyvän vastaanoton, ja viime vuodelle kalenteri oli buukattu niin täyteen, että hyvä kun kaikki saatiin mahtumaan.

– Oltiin menossa Ruotsiin kiertueelle esiintymään ruotsinsuomalaisille ihan etelästä pohjoiseen. Suomessa oli paljon keikkavarauksia ja mukaan tuli myös Viro.

Ja sitten tuli korona.

– Lamaannuin täysin, kun kaikki keikat peruttiin, vain joitain voitiin kesällä tehdä. En pystynyt edes veistämään.

Jukka-Pekka Kumpulainen ehdotti, että tehtäisiin toinen levy, kun ei muutakaan voitu. Suunnitelmissa on ollut trilogia.

– Se vähän piristi, aloin tehdä myös veistotaidetta.

Toinenkin levy äänitettiin Kokkolassa Tommi Lahtosen studiolla. Jori Kalliola kehuu studion tunnelmaa. Mitään ei kikkailtu eikä uusittu, vaan kappaleet nauhoitettiin suorana, kukaan ei soittanut tai Kalliola laulanut omia osuuksiaan, erikseen.

Kolmas levykin tehdään, mutta vasta kuluvan vuoden lopulla tai ensi vuoden puolella.

Maaseudun Sivistysliitto nimesi Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Kalliolan maanantaina. Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka tauluja, mutta sitten mielenkiinnon valloittivat jääkiekko ja musiikki. Bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana.

Taidekoulutukseen Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut. Vuonna 2014 hän muutti perheineen Hankoon.

Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä.

FAKTA

Jori Otsa & Mah’Orkka

Jori Otsa – laulu

Rolf Storsjö – harmonikka

Kari Hartikka – primabalalaikka

Turkka Wahlbäck – kontrabassobalalaikka

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »