sunnuntai 20.6.2021 | 06:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Koronatuuria

To 11.3.2021 klo 06:30

Asia on sananmukaisesti kuolemanvakava. Ei poista sitä, etteikö monessa puolueessa oltu salaa tyytyväisiä kuntavaalien lykkääntymiseen.

Ainakin Suomen Keskustassa, jonka puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen hehkutti keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa keskustan ehdokastilannetta. Monissa kunnissa on Pirkkalaisen mukaan tavoitteet jo saavutettu, jopa ylitetty.

Hieman avoimeksi jäi, minkä vuoksi keskusta sai alkuperäiseen ehdokaslistojen takarajaan (viime tiistai) mennessä kasaan tuhat ehdokasta vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Kun kerran niin hyvin on sujunut.

Se pitää varmasti paikkansa, että lähes kahden kuukauden jatkoaika sataa sekä keskustan että monen muunkin puolueen laariin. Aivan varmasti ehdokkaita on toukokuun alussa kasassa enemmän kuin nyt.

Perussuomalaisten kitkeryyden vaalien siirtopäätöksestä hyvin ymmärtää. Pelkästään puhtaalla vaalimatematiikalla perussuomalaisten asema suhteessa muihin puolueisiin todennäköisesti heikkenee tulevien kolmen kuukauden aikana.

Se ei silti tarkoita, että perussuomalaisten kuntajytky olisi peruttu. Taivaan pitää pudota ja auringon pimentyä, mikäli perussuomalaiset ei ole kesäkuun 13. päivän iltana kuntavaalien suurin voittaja.

Keskustan kohdalla kyse taas on kuin osakemarkkinoilla takkiinsa ottaneen pakosta lopultakin realisoida tappionsa. Tai bisneskielellä tehdä alaskirjaus.

Juuri ehdokasmäärän kasvattamisen ansiosta keskustan tappio lienee kesäkuussa pienempi kuin se olisi ollut huhtikuussa.

Kansanvallan kannalta vielä vaalitulostakin merkittävämpi asia on ihmisten osallistuminen. Jostain kumman syystä kuntavaalit eivät ole tavanneet kiinnostaa kansalaisia. Keväällä 2017 äänestysprosentti oli vain 58,9.

Alkukesä ei välttämättä ole kaikkein paras aika vaalien järjestämiselle. Koronatilanne puolestaan on arvailujen varassa. Siirtopäätös toki perustui näkemykseen, että tilanne kesäkuussa on parempi kuin huhtikuussa.

Se varmasti onkin. Vuodenaikavaihtelu ja kasvanut rokotettujen määrä takaavat sen. Tämä ei tarkoita, että tilanne olisi juhannuksen kurkkiessa kulman takana vieläkään erityisen hyvä.

Toivon mukaan vaalien siirto ei perustunut THL:n karkeaan laskelmaan ja sen teoreettiseen ylärajaan eli 11 000 tartuntaan päivässä. Jos niin oli, laskelman koko idea oli käsitetty perusteellisen väärin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »