Paikallisuutiset

Uskoa, toivoa ja epävarmuutta keskipohjalaistenkin kesätapahtumien yllä ­– valmistelut jatkuvat, mutta viranomaisohjeita seurataan tarkasti

Ei mennyt niin kuin uskottiin ja toivottiin viime kesän jälkeen.Korona pyyhkäisi sivuun valtaosan kesän 2020 tapahtumista, mutta seuraavan kesän uskottiin olevan aivan toisenlainen. Sen uskottiin olevan normaali.

Siltä ei näytä maaliskuun vedellessä jälkipuoliskoaan. Suuressa osassa maata on”sulkutila”. Hallitus ja terveysviranomaiset keskustelevat liikkumisrajoituksista. Päivittäiset tartuntaluvut ovat vakiintuneet ennennäkemättömän korkeiksi.Keskiviikon noteeraus 842 kuuluu koko epidemiavuoden suurimpiin.

Vielä puolitoista kuukautta sitten arviot kesästä olivat huomattavasti optimistisemmat. Tartuntaluvut olivat oleellisesti matalammat. Rokotustahdinkin uskottiin olevan toteutunutta selvästi ripeämpi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei ihme, että tapahtumien järjestäjien on siedettävä piinallista epävarmuutta.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarkoitus järjestää heinäkuun puolessa välissä (12.–18.7.).

– Kyllä me edelleen valmistelemme juhlia ihan normaaliin tapaan ja seuraamme tilannetta. Viime aikoinahan on virinnyt keskustelua kesätapahtumista, mutta jatkamme valmisteluja niin kuin muutkin tapahtumien järjestäjät. Suunnittelemme erilaisia toteuttamistapoja ihan tilanteen ja viranomaismääräysten mukaan, Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtajaIra Korkala sanoo.

Ira Korkalan mukaan Kaustisella valmistaudutaan kesän kansanmusiikkijuhliin viranomaisten linjauksia seuraten.
Ira Korkalan mukaan Kaustisella valmistaudutaan kesän kansanmusiikkijuhliin viranomaisten linjauksia seuraten. Kuva: Markku Jokela

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien ajankohta on pari viikkoa Kaustista myöhemmin (28.7.–1.8.). Juhlien tarkka muoto on avoin, mutta tapahtuma joka tapauksessa järjestetään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtökohtaisesti tähtäämme normaaliin tapahtumaan. Valmistelut ovat vauhdissa ja pitkällä. Toki meillä on tapaporttina hybridimalli. Esiintyjät ovat siitä tietoisia, kirkkomusiikkijuhlien toiminnanjohtajaMarita Kaakinen kertoo.

Käytännössä hybridimalli tarkoittaisi, että lippuja myytäisin viranomaisten sallima määrä. Sen lisäksi olisi saatavilla nettistriimi.

Kokkolan ensi kesään on suunniteltu – ja yhä suunnitellaan – kahta isoa kevyen musiikin tapahtumaa. KPO:n järjestämäMustakari Memories jäi viime vuonna väliin. Heinäkuun ensimmäiseen viikonloppuun (2.–3.7.) suunnitellun tapahtuman yllä leijuu epävarmuus niin kuin muidenkin varsinkin kesän ensimmäisen puoliskon tapahtumien yllä.

– Kovin on usvan peitossa miltä tuleva kesä näyttää. Tällä hetkellä tapahtumia valmistellaan ihan niin kuin normaalistikin. Kyllähän me kuitenkin odotamme valtiovallalta suuntaviivoja, mitä tapahtumia on mahdollista järjestää tulevana kesänä ja mitkä rajoitukset ovat silloin päällä, tapahtumajohtajaJaki Silvennoinen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan Sun Pampas -festivaali (11.–12.6.) on myös Osuuskauppa KPO:n järjestämä tapahtuma. Myös Kokkolan kesän päättävät Venetsialaiset ovatviime syksynä kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan KPO:n kontolla.

Jaki Silvennoinen joutuu monien muiden tapahtumajärjestäjien tavoin seuraamaan tarkasti viranomaisten linjauksia.
Jaki Silvennoinen joutuu monien muiden tapahtumajärjestäjien tavoin seuraamaan tarkasti viranomaisten linjauksia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mustakari Memories -tapahtuman kaltainen on Kokkolan kesän tuorein tulokas, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna (30.–31.7.) järjestettäväKokkolan Viinijuhlat. Vaasalaisen Nordic Live Productions Oy:n toimitusjohtajaTommi Mäki on luottavainen, että viinijuhlat pysytään järjestämään normaalisti.

– Totta kai seuraamme tiiviisti (korona)tilannetta, mutta täysillä menemme kohti kesää. Muutaman viikon sisällä julkaisemme päiväkohtaisen ohjelman sekä lisäartisteja. Teimme viime kesänä poikkeusoloissa onnistuneesti kaksi isoa tapahtumaa (Vasa Festival ja Aura Fest Turussa viime elokuussa). Näkymä ensi heinä-elokuulle on aika hyvä eli tosi hyvällä fiiliksellä menemme, Mäki vakuuttaa.

GBK:n ja KPV:n seitsemänvuotiaat kohtasivat kesän 2018 Kokkola Cupissa.
GBK:n ja KPV:n seitsemänvuotiaat kohtasivat kesän 2018 Kokkola Cupissa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolan keskikesää on lähes neljän täyden vuosikymmenen värittänyt jalkapallojuniorien massaturnausKokkola Cup. Viime kesänä järjestyksessään 40. turnaus jäi väliin. Ensi kesänä (22.–25.7.) ensimmäisestä Kokkola Cupista tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta.

Vakaa pyrkimys on, että tänä kesänä junnujoukkueet pääsevät pelaamaan Kokkolan kentillä.

– Kyllä me kovasti olemme siinä uskossa, että turnaus järjestetään. Elämme tietysti viranomaismääräysten mukaan. Jos tilanne paranee, voimme saada oikein hyvänkin turnauksen. Viime kesän jälkeen monet joukkueet varmasti tulisivat mielellään pelaamaan, turnausvastaavaStefan Thylin toteaa.

Periaatteessa ensi kesän vaihtoehdot kulkevat kolmessa tasossa eli normaali turnaus, jossa olisi mahdollisesti ulkomaalaisiakin joukkueita, pelkästään suomalaisista joukkueista koostuva valtakunnallinen tai suppeimmillaan paikallisten ja lähialueiden joukkueiden turnaus.

Pietarsaaren kaupunkifestivaaliJaakon Päivät on kalenterissa 18.–25. heinäkuuta. Jo nyt on käytännössä selvää, että perinteisiä Jaakon Päiviä ei järjestetä ensi kesänäkään.

– Jos nyt kokoontumisrajoitukset ovat kuudessa ihmisessä, en missään nimessä usko, että kesällä 10 000 ihmistä voisi olla koolla. Jotain kyllä järjestämme, mutta ei normaalilla tavalla, Jaakon Päiviä järjestävän Finn Pietarsaari ry:n toiminnanjohtajaIda-Marie Jungell pelkistää tylyn realismin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä