Paikallisuutiset

UPM:n ilmoitus työehtojen sopimisesta yksilöllisesti ei saa ymmärrystä Pietarsaaressakaan: "Tällä tavalla pyritään romuttamaan useiden vuosikymmenien aikana rakennettu työehtosopimusjärjestelmä"

Metsäyhtiö ilmoitti helmikuun alussa sopivansa toimihenkilöiden työehdoista yksilöllisesti. Ammattiliitto Pron luottamushenkilöt kokevat tulleensa petetyiksi.

Lokakuun ensimmäinen päivä viime vuonna. Päivän uutispommi räjähtää iltapäivällä ja paiskaa jopa koronatartuntojen määrän hetkeksi sivuun.

Metsäteollisuus ei aio enää neuvotella koko alaa koskevia yleisiä työehtosopimuksia sen jälkeen kun nykyiset sopimukset päättyvät.

Päätöstä luonnehditaan historialliseksi. Kuluu neljä kuukautta ja on aika seuraavan työmarkkinoita järisyttävän latauksen paukahtamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina 8. helmikuuta metsäyhtiö UPM kertoo henkilöstölle, että seaikoo vastaisuudessa sopia yhtiön kaikkien toimihenkilöiden kanssa työehdoista yksilöllisesti.

UPM:lle ei siis riitä syksyinen linjaus yritys- tai toimipaikkakohtaisista sopimuksista. Toki tämä koskee – muista aikomuksista ei ole ainakaan ilmoitettu – ainoastaan toimihenkilöitä, joista valtaosa on ammattiliitto Pron jäseniä.

– Tällä tavalla pyritään romuttamaan useiden vuosikymmenien aikana rakennettu työehtosopimusjärjestelmä. Jos UPM aikoo pysyä päätöksessään, jossakin vaiheessa voi olla tulossa työtaisteluita, UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan toimihenkilöiden luottamusmiesAntti Niskanen sanoo.

Samaa mieltä Niskasen kanssa on UPM:n Alholman sahan toimihenkilöiden luottamusmiesKai Pitkäkangas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varmaan kysymys on siitä, että työnantaja ei ole saanut kohtuuttomia vaatimuksiaan läpi tes-neuvotteluissa ja on kokenut, että työehtosopimukset ovat olleet jarruna kehitykselle. Tämä on sitten keino, jolla pystyy jatkossa sanelemaan työehtoja, Pitkäkangas pohtii.

Niskanen, Pitkäkangas sekä tämän varaluottamusmiesKaj Lundqvist ovat allekirjoittaneet toimihenkilöiden luottamusmiesten torstaina julkaistunavoimen kirjelmän. Pron luottamushenkilöt katsovat tulleensa”työantajan toimesta suorastaan petetyiksi... emmekä enää tiedä mihin voimme luottaa”.

Ammattiliitto Pron UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan ja Alholman sahan luottamusmiehet Antti Niskanen (vas.), Kaj Lundqvist ja Kai Pitkäkangas tuntevat olonasa petetyksi.
Ammattiliitto Pron UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan ja Alholman sahan luottamusmiehet Antti Niskanen (vas.), Kaj Lundqvist ja Kai Pitkäkangas tuntevat olonasa petetyksi. Kuva: Clas-Olav Slotte

UPM:n toimihenkilöitä koskeva linjaus koskee koko suomalaista työmarkkinakenttää ajatellen hyvin pientä joukkoa. Iso kysymys on, onko kyseessä eräänlainen päänavaus, jossa UPM toimii työnantajien keihäänkärkenä?

– Pahaa pelkään, että tämä malli saattaa levitä. Toisaalta on olemassa yrityksiä, jotka haluavat, että olisi tessit eikä tarvitsi paikallisesti neuvotella raameista. Kaikissa yrityksissä ei ole tähän osaamista eikä tahtoakaan, Kai Pitkäkangas huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

UPM-konsernissa selvästi suurin ammattiliitto on Paperiliitto. Silläkin puolella seurataan tarkasti alempia toimihenkilöitä koskevia linjauksia.

– Muutamat työntekijät ovat esittäneet minullekin huolensa ja pelkonsa, että tämä linjaus tulee koskemaan myös heitä, Antti Niskanen kertoo.

Oliko metsäteollisuuden lokakuussa kertoma ratkaisu, että työehtosopimukset tehdään paikkakunta- ja yrityskohtaisesti siedettävä?

– Sitähän me nimenomaan odotimme, että saamme sellu- ja paperitehtaille oman sopimuksen, Niskanen korostaa.

Oliko UPM:n helmikuun alussa kertoma uusi linjaus yllätys?

– Totta kai. Se oli kyllä suuri yllätys.

Kovin koordinoidulta toiminnalta UPM alempia toimihenkilöitä koskeva ratkaisu ei vaikuta.

Kaksi muuta metsäjättiä – Stora Enso ja Metsä Group – nimittäin aikovat noudattaa viime syksyn päätöstä ja neuvotella yrityskohtaiset sopimukset ammattiliitto Pron kanssa.

– Molemmat yritykset ovat todenneet neuvotteluissa, että yrityskohtainen toimihenkilösopimus tehdään ammattiliitto Pron kanssa, Pron puheenjohtajaJorma Malinen kertoiKauppalehdelle viime torstaina (18.3.).

Malinen toteaa Kauppalehden jutussa, että sekä Metsä Group että Stora Enso ovat valmiita molemmat tekemään oman toimihenkilötyöehtosopimuksen Pron kanssa, jossa sopijaosapuolena olisi nimenomaan Pro, ei esimerkiksi ammattiosasto tai pääluottamusmies, joka tosin ”on luonnollisesti mukana neuvotteluissa”.

Ammattiliitto Pron solmima työehtosopimus paperiteollisuudessa umpeutuu vuoden lopussa. Mekaanista metsäteollisuutta koskeva sopimus taas ulottuu ensi helmikuun loppuun saakka.

Metsäjättejä oleellisesti pienempien yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät on ajanut voimakkaasti paikallisen sopimisen lisäämistä.

Miten on Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajaMervi Järkkälä, olisi yksilökohtainen sopiminen paras vaihtoehto?

– Meillä yrittäjät kannattavat työehdoista sopimista työpaikoilla ja sitä, että tarvittaessa voidaan työpaikkakohtaisesti sopien poiketa myös esimerkiksi työehtosopimusten määräyksistä. Meillä on tutkittu, että eniten halutaan sopia koko henkilöstön kanssa (43 %) ja toiseksi eniten koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa (25 %). Vain kolme prosenttia yrityksistä haluaa, että liiton jäsenten valitsema luottamusmies olisi työntekijöiden sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa, Järkkälä vastaa sähköpostitse.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä