sunnuntai 20.6.2021 | 07:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pia Räihälän kolumni: Mummu huolehtii ja höpsähtelee

To 15.4.2021 klo 06:30

Sanotaan, että isoäidiksi tullessaan nainen "höpsähtää". En ole ihan käsittänyt, mitä se tarkoittaa, ennen kuin nyt kun asia on itselleni ajankohtainen. Olen tietysti aivan hurmaantunut suloisesta pienestä tyttärentyttärestäni ja alkanut jo rasittaa tuttaviani vauvakuvilla. Lisäksi olen huomannut, että jotenkin tämä elämään ja ajatuksiin tullut uusi muuttuja pistää kaiken uuteen järjestykseen. Kun pieni nyytti tuhisee sylissä, sitä haluaa tehdä paremman sekä itsestään että koko maailmasta.

Olen aina ollut vähän sellainen huolehtijatyyppi. "Ole varovainen, muista katsoa tuleeko autoja, älä ui ulapalle päin, aja varovasti, älä vilustuta itseäsi, soita kun olet perillä"... Juuri kun olin (ehkä) alkanut luottaa, että omat aikuistuneet lapseni jotenkin selviytyvät tällä elämän esteradalla, tulla tupsahti uusi pieni ihminen varjeltavaksi.

Mummun silmin koko maailma näyttää vaaralliselta. Jos olen aiemmin sydän sykkyrällä toivonut, ettei lasteni koskaan tarvitsisi kokea sotaa, niin nyt nämä toiveet on ulotettava taas yhden sukupolven verran edemmäs. Tulevat sukupolvet voivat tuntua käsitteenä kaukaisilta, mutta kun se viaton vastasyntynyt on tässä, kaikki uhat konkretisoituvat. Tulevaisuuden ennustukset eivät olekaan niin kaukaisia kun tajuaa, että puhutaan tämän pikkuisen elinajasta.

En halua, että tyttärentyttäreni joutuu varttumaan pandemioiden, ympäristökatastrofien ja terrori-iskujen repimässä maailmassa, sodista puhumattakaan. En halua, että hän joutuu rakentamaan tulevaisuuttaan yhteiskunnassa jossa ei kunnioiteta toisen ihmisarvoa. Haluan, että hänellekin riittää puhdasta vettä ja ilmaa ja luonnon ihmeitä ihasteltaviksi. Haluan, että hän saa elää pitkän ja onnellisen elämän hyvässä ja toimivassa yhteiskunnassa.

Mummuja on hyvä olla päättäjinä ylintä valtiojohtoa myöten. Tottapa jokainen, jolla on lapsenlapsia, haluaa katsoa kauas ja turvata myös heidän tulevaisuutensa?

Saa pitää itseään onnekkaana, kun lapsenlapsi on lähellä ja kun on ylipäänsä saanut sellaisen. Viimeisimmät uutiset ihmislajin lisääntymiskyvystä viittaavat siihen, että isovanhemmuus suodaan tulevaisuudessa entistä harvemmille. Siinäkin taas yksi huoli.

Mutta huolet ovat silti vain lieveilmiö siinä onnessa, jonka lapsi tuo mukanaan. Miten toinen voikin olla noin pikkuinen ja nätti, miten voi olla noin silkkiset hiukset, täydelliset pienet sormet, viisas tumma katse?

Täällä sitä taas höpsähdellään.

Mummuja on hyvä olla päättäjinä ylintä valtiojohtoa myöten.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »