sunnuntai 20.6.2021 | 06:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Kesävaaleilla on toivoa

To 6.5.2021 klo 06:30

Kesän kuntavaaleilla on toivoa. Ainakin jos kiinnostusta katsoo ehdokasmäärän näkökulmasta verrattuna alkuperäiseen vaaliajankohtaan. Keskipohjanmaan levikkialueen 27 kunnan ehdokaslistat läpikäyneenä voin todeta, että vain muutamia ehdokkaita on jäänyt pois siitä, kun listat ensimmäisen kerran julkistettiin maaliskuussa. Sitäkin enemmän lisää nimiä oli ilmestynyt listoille.

Lopullisestihan listat ovat valmiit perjantaina 14. toukokuuta, mutta jo nyt on hyvää aikaa alkaa tiirailemaan oman ehdokkaan nimeä.

Ennakkoäänestys käynnistyy jo vajaan kolmen viikon päästä. Hätähousuisimmatkin kesäkuussa lomille suuntaavat ehtivät käydä äänestämässä ennen loman alkua.

Uskon, että koronan suhteen äänestäminen on tuolloin ja varsinaisena vaalipäivänä täysin turvallista. Irvileuat viisastelivat vaalien siirtopäätöksestä, kun epidemia lähtikin helpottamaan jo huhtikuussa. Hyvä oli varalta siirtää. Ja nyt tulee testattua kesä(kunta)vaalitkin.

Koronatilanteen entisestään parannuttua, vaikka Euroopan parhaasta koronatilanteesta on tietysti hankala laittaa paremmaksi, mutta kun muualla tsempataan, niin ehdokkaat päässevät vielä järjestämään jotain pieniä toritilaisuuksiakin. Mukavampihan se on kampanjoida (mahdollisissa) kesäkeleissä kuin maaliskuun lumikinosten keskellä.

Ja myös ulko- ja telttaäänestystilaisuuksia on huomattavasti miellyttävämpi organisoida, kun vaalitoimitsijoiden ei tarvitse pelätä hengiltä paleltumista.

Itse toivoisin, että sekä ehdokkaat että äänestäjät pysyisivät vaalipuheissaan oman paikkakunnan asioissa. Valtakunnan ja varsinkin EU:n politiikalle on tarkoitettu aivan muut foorumit.

Kansalaisen on ehkä vähän vaikeampi seurata kuntapolitiikkaa, kun ei riitä, että laittaa television päälle ja katsoo uutiset ja pari ajankohtaisohjelmaa. Myöskään iltapäivälehtien selailu netissä ei auta. Ylen alueuutisista saa jotain irti, mutta väitän, että parhaiten oman kunnan päätöksenteosta pysyy kärryillä seuraamalla oman paikkakunnan tai alueen mediaa.

Valtakunnan ja varsinkin EU:n politiikalle on tarkoitettu aivan muut foorumit.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »