sunnuntai 25.7.2021 | 07:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten alueella seitsemän uutta koronatartuntaa, joiden alkuperää ei vielä tunneta – Koronalle on voinut altistua seitsemässä eri paikassa

Hanna Rautio
Pe 7.5.2021 klo 12:45 | päivitetty pe 17:26

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on todettu perjantaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Tartuntaketjun lähde on tällä hetkellä epäselvä, mutta sitä kartoitetaan parhaillaan.

Soiten ylilääkäri Pirjo Dabnell vahvistaa Keskipohjanmaan tiedot siitä, että kesäravintola Mustakarin vappubrunssilla käyneitä henkilöitä on sairastunut koronavirustautiin.

Soite tiedottaa, että uusiin koronavirustartuntoihin liittyy altistustilanteet seuraavissa paikoissa:

La 1.5. klo 14–18 Ravintola Mustakarin vappubrunssi. Brunssin kaikki altistuneet on tavoitettu osallistujalistojen avulla.

Su 2.5. klo 15–19 Word of Faith Church Finland jumalanpalvelus

Ti 4.5. klo 7–8 Uintikeskus Vesiveijari

Ke 5.5. klo 11–13 Keski-Pohjanmaan ammattiopisto (Närvilänkatu 8:n yksikkö) Jopsteri-tapahtuma

Ke 5.5. klo 19–20.30 Uintikeskus Vesiveijari

Ti 4.5. klo 16.30-18.00 Kuntokeskus Liikku

Ke 5.5. klo 15.00-16.00 Kokkolan keilahalli

Dabnellin mukaan karanteeniin on asetettu perjantaina puoleen päivään mennessä jo toista sataa henkilöä. Hän myös epäilee, että tartuntoja tästä ketjusta tulee vielä lisää.

– Se huolettaa meitä Soitessa, että onko suosituksia ja rajoituksia muistettu edelleen noudattaa. Etäisyydet, maskisuositus ja kokoontumisrajoitus pitäisi vielä pysyä. Suurimmassa osassa tapauksissa näin on ollutkin, sitä ei voi moittia.

Torstaina kerrottiin mahdollisesta altistustilanteesta Kuntokeskus Liikussa tiistaina 4. toukokuuta kello 6.30–7.30 välisenä aikana. Kuntosalilla samaan aikaan olleita pyydetään seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

Vielä torstaina Soiten alueella oli tullut kahden viikon aikana ilmi vain kaksi uutta tartuntaa. Perjantaina uusien tartuntojen myötä kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on noussut 2,6:sta 11,6:een. Tämä on osoitus siitä, että koronatilanne voi heikentyä äkillisesti, jos alueellisia suosituksia ei noudatetan.

Soitesta muistutetaan asukkaille painokkaasti, että nyt on ryhtiliikkeen paikka.

Aiemmin tässä uutisessa kerrottiin Kiviniityn koulun Wilmassa tiedottamasta mahdollisesta korona-altistuksesta. Soitesta kuitenkin kerrotaan perjantaina iltapäivällä, että Kiviniityn koulussa ei ole tapahtunut korona-altistusta.

//täydennetty 7.5. 2021 klo 13.06 lisätty Pirjo Dabnellin kommentteja. Mustakarin kaikki altistuneet on tavoitettu, muutettu otsikkoa. Otsikkoa muutettu klo 13.17. Mustakarin kuva poistettu 13.20. Lisätty ilmaantuvuusluku 13.38. Tarkennettu klo 14.18: Soite kertoo, ettei Kiviniityssä ole tapahtunut korona-altistusta//

Koronan tarttuminen, altistus ja lähikontakti – Lue tästä kertauksena THL:n ohjeet

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa.

Virus voi tarttua myös ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa, kun yskimisen tai aivastamisen jälkeen ilmaan jää pieniä hiukkasia. Ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Ilmavälitteisen tartunnan riskiä pidetään pienempänä kuin lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä.

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Virus voi säilyä erilaisilla pinnoilla muutamista tunneista jopa kolmeen päivään. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä.

Itämisaika ja tartuttavuus

Covid-19-taudin itämisaika on noin 1–14 päivää. Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4–5 päivän kuluttua tartunnasta.

Koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua. Tartuttava aika kestää lieväoireisessa koronavirustaudissa noin viikon ja vakavimmissa tautimuodoissa jopa kaksi viikkoa.

Tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Myös oireeton henkilö saattaa toimia tartunnanlähteenä.

Altistuminen ja lähikontakti

Altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa sairastuneen kanssa 48 tunnin aikana ennen tapauksen oireiden alkua (altistuneet kartoitetaan kahden päivän ajalta ennen oireiden alkua) sekä 10 päivää tapauksen oireiden alun jälkeen.

Jos sairastunut on oireeton, altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa hänen kanssa 48 tuntia ennen näytteenottoa (altistuneet kartoitetaan kahden päivän ajalta ennen näytteenottoa) sekä 10 päivää näytteenoton jälkeen.

Lähikontaktiksi määritellään mm. yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä, fyysinen kontakti, yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa (ei välttämättä yhtäjaksoisesti, mutta 24 tunnin aikana), esimerkiksi samassa taloudessa, luokkahuoneessa, työ-, kokous- tai -odotustilassa (suuressa tilassa rajaus lähellä oleskelleisiin).

Jos olet ollut kontaktissa henkilöön, jolla on todettu koronavirustartunta, sinun on suositeltavaa noudattaa omaehtoista karanteenia, kunnes terveydenhuollosta otetaan sinuun yhteyttä.

Kotikunnan terveydenhuolto tekee tartunnanjäljityksen, jonka perusteella lähikontaktit määrätään karanteeniin. Jos henkilöä ei katsota lähikontaktiksi, hän voi jatkaa normaalia elämää.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös.

Hakeudu koronavirustestiin vähäisissäkin tautiin viittaavissa oireissa.

Lähde: THL: Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »