Paikallisuutiset
Oppivelvollisuus laajeni: Elokuun alusta voimaan tullut laki pistää nuoret opintojen pariin – Toisen asteen opinnot muuttuivat maksuttomiksi melkein kaikille nuorille
Enää ei nuoren tarvitse miettiä haluaako jatkaa yläkoulun jälkeen opintoja, nyt tarvitsee vain miettiä missä opintoja jatketaan.
Oppivelvollisuuden laajentaminen on kirjattu hallitusohjelmaan ja sen tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättävä suorittaa toisen asteen koulutuksen. Niin ikään oppivelvollisuusikä on korotettu 18 ikävuoteen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on verkkosivuillaan kirjannut ylös hyvinkin selkeästi mistä uudistuksessa on kysymys ja ketä se koskee.
Laajennettu oppivelvollisuus astuu voimaan tänä vuonna. Muutama päivä sitten voimaan tullut uudistus tulee voimaan ikäluokka kerrallaan.
Vuonna 2021 oppivelvollisuus pitenee niillä nuorilla, jotka olivat vielä keväällä 9. luokalla eli nuoria, jotka ovat syntyneet vuonna 2005. Heidän täytyy opiskella 18-vuotiaaksi asti. Jatkossa uudistus koskee myös nuorempia ikäluokkia.
Jatkossa ikäluokkien oppivelvollisuus päättyy vasta silloin kun nuori täyttää 18 vuotta tai jos nuori tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
Jos nuori on suorittanut peruskoulun ennen 1.1.2021, hänen oppivelvollisuusaikansa ei pitene. Asia perustuu oppivelvollisuuslakiin.
Jatkossa nuori saa täysin ilmaisen koulutuksen lukiossa, ammattikoulussa tai muussa toisen asteen koulussa.
Ilmaista tähänkin saakka on ollut opetus sekä päivittäinen ruokailu, tästä lukukaudesta lähtien ilmaiseksi tulevat myös oppikirjat ja muut materiaalit kuten esimerkiksi tietokone, työvälineet, työvaatteet ja kaikki muu mitä nuori tarvitsee opetuksessa.
Maksuttomaksi tulivat myös lukion ylioppilastutkinnon viisi koetta ja niiden uusiminen, jos kokeet hylätään.
Ilmaista ovat opiskelijoille koulumatkat, joiden pituus on yli seitsemän kilometriä. Joissakin tapauksissa opiskelijoille korvataan myös majoitus- ja matkakustannukset. Koulumatkatuesta poistuu 43 euroa kuukaudessa kustantanut omavastuu. Toisaalta kunta tai koulutuksen järjestäjä ei kuitenkaan ole velvollinen järjestämään toisen asteen koulutuksessa oleville oppivelvollisille koulukuljetusta
Koulu ei myöskään maksa välineitä, joita opiskelija käyttää opetuksen lisäksi harrastuksissa. Esimerkiksi urheilulukio ei maksa hiihtäjän suksia, eikä musiikkilukio osta nuorelle omaa kitaraa tai rumpusettiä.
Laajennetun oppivelvollisuuden piirissä oleva nuori saa opiskella ilmaiseksi esimerkiksi lukiossa ja ammattikoulussa, kunnes hän täyttää 20 vuotta. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Esimerkiksi jos opiskelija 16-vuotiaana siirtyy perusopetuksesta toiselle asteelle, hänellä on lähtökohtaisesti 4,5 vuotta oikeutta maksuttomaan koulutukseen. Tämän ajan sisällä maksuttomuus koskee tutkintotavoitteista koulutusta sekä erilaisia nivelvaiheen koulutuksia. Maksuttomuus ei katkea, vaikka opiskelija tämän aikajakson sisällä vaihtaisi opiskelupaikkaa.
Maksuttomuus ei koske niitä opiskelijoita, jotka eivät tule laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Jos opiskelija ei kuulu maksuttomuuden piiriin, hänellä on jatkossakin oikeus opintotukilain mukaiseen oppimateriaalilisään.
Miksi oppivelvollisuuden laajentamista tarvittiin?
– Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoite on nostaa koulutus- ja osaamistasoa kaikilla koulutusasteilla, kaventaa oppimiseroja sekä kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja lasten ja nuorten hyvinvointia. Osaamisvaatimusten kasvaessa työllistyminen edellyttää nykyisin vähintään toisen asteen tutkinnon suorittamista, summaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lue täältä aiheeseen liittyvä kommentti:
Alaikäinen keskeyttää opinnot
Koulun täytyy selvittää muita vaihtoehtoja nuorelle, esimerkiksi työpaja tai toinen koulu.
Koulu selvittää vaihtoehdot yhdessä nuoren ja hänen huoltajansa kanssa.
Nuori voi saada tukea opintojen jatkamiseen esimerkiksi terveyspalveluista.
Nuori voi keskeyttää opinnot vasta, kun hänellä on uusi opiskelupaikka.
Huoltajan täytyy huolehtia, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden.
Jos huoltaja tahallaan ei huolehdi asiasta, häntä voidaan rangaista sakolla.
Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö