Paikallisuutiset

Pahin koronakriisi on pienyrityksissäkin taittumassa: "Ei tullut yhtään tilausta, kassaan ei tullut rahaa ja kulut juoksivat", kertaa urheiluvaateliikettä ja kuntosalia luotsaava kalajokinen Rauli Salmela pahimpaa aikaa – Katso haastatteluvideo

Kun pandemia jysähti päälle, kalajokisen Usportin yrittäjät pelkäsivät, että nyt menee kaikki. Sitten asiakkaat tulivat apuun.

Rauli Salmelan ja Maria Vakkurin omistama Usport teki hyvän tuloksen korona-aikana. Yrittäjien tunnelmat ovat ristiriitaiset, sillä työmäärä oli valtava ja tilanteet vaihtelivat koko ajan.
Rauli Salmelan ja Maria Vakkurin omistama Usport teki hyvän tuloksen korona-aikana. Yrittäjien tunnelmat ovat ristiriitaiset, sillä työmäärä oli valtava ja tilanteet vaihtelivat koko ajan. Kuva: Clas-Olav Slotte

Koronakriisi iski täysillä kalajokiseen urheiluvaate- ja lisäravinnekauppaan Usportiin maaliskuussa 2020.

– Verkkokauppa pysähtyi pariksi viikoksi. Ei tullut yhtään tilausta, kassaan ei tullut rahaa ja kulut juoksivat, yrittäjäRauli Salmela muistelee.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrityksellä on kivijalkakaupat Kalajoen Hiekkasärkillä ja Oulussa. Koronapandemian alussa Salmela ja hänen puolisonsaMaria Vakkuri olivat yrittäjäuransa alkutaipaleella.

– Se oli haastavaa aikaa. Oulun myymälän kanssa oli lähellä, että joudumme laittamaan ovet kiinni. Myymälä tuotti rajusti tappiota, Salmela sanoo.

Yritys työllistää omistajien lisäksi kolme työntekijää. Kalajoen myymälän yhteydessä on verkkokaupan pakkaamo.

– Meillä oli oikea pelkotila, että nyt menee kaikki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjäpariskunta päätti kertoa tilanteesta avoimesti julkisuudessa. He julkaisivat Usportin Instagram-tilillä hellyttävän päivityksen, jossa he toivoivat asiakkaiden löytävän ”jotain mieluista ostettavaa meiltä näinä vaikeina aikoina”.

Se vetosi asiakaskuntaan, ja verkkokauppaan tuli kymmenittäin tilauksia samana päivänä.

– Se oli ihan uskomaton fiilis, että he lähtivät noin lyhyessä ajassa pelastamaan suomalaista yritystä. Olimme silloin alle kaksivuotias firma ja olimme saaneet aivan mahtavia asiakkaita. Se lähensi meitä, Salmela sanoo.

Verkkokaupan myynti pelasti yrityksen. Sen avulla pyöritettiin myös keskellä Oulua sijaitsevaa myymälää, jonka sulkeminen olisi ollut kolaus yrityksen imagolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oululaiset lähtivät pelastamaan meitä, kun jengi rupesi puskaradion kautta kannattamaan meitä, Salmela sanoo.

Tänä syksynä Usportille kuuluu hyvää. Yritys on hyvässä nousussa.

– Meidän kivijalkamyymälöissä oli kaikkein paras kesä ikinä. Pahin korona-aika on selätetty useampi kuukausi sitten. Saamme olla tyytyväisiä myymälöiden osalta.

Korona-aika oli yrittäjille haastavaa aikaa.

– Oli ristiriitainen tunnelma. Yritys kasvoi voimakkaasti ja teki korona-aikana hyvää tulosta.

– Samaan aikaan meillä oli tosi armotonta työntekoa. Koko ajan piti sopeutua vaihtuviin tilanteisiin ja miettiä uusia juttuja.

Eniten yrittäjän mielialaan vaikutti toisen yrityksen eli Tatsigym-kuntosalin tilanne.

Tatsigym on Salmelan vuonna 2019 perustama huippukuntosali, joka koronapandemian alkaessa oli alkanut tehdä hyvää tulosta kovan työn jälkeen.

– Asiakkaat löysivät salin. Juuri ennen koronaa aioin julkaista päivityksen, että Tatsigym on nyt täynnä, en voi ottaa enempää jäseniä.

Korona-aika vei mukanaan puolet kuntosalin asiakkaista. Aina kun uutisoitiin kuntosalien sulkemisesta Etelä-Suomessa, se näkyi kävijämäärissä Hiekkasärkillä saakka.

Kuntosalit joutuivat Salmelan mielestä korona-aikana silmätikuksi.

– Kuntosalit ovat ottaneet korona-aikana niin kovan osuman, että tilanne on aivan älytön, Salmela sanoo.

Yrittäjänä Salmela joutui nostamaan kädet pystyyn: hän ei uskaltanut mainostaa eikä järjestää avoimien ovien tilaisuutta. Ihmiset myös pelkäsivät arvostelua, jos he kävivät kuntosalilla.

Kesällä tilannetta paikkasivat matkailijat, jotka kävivät treenaamassa salilla. Syksyn alkaessa kuntosalien toiminta on Salmelan mielestä eheytymään päin, mutta syksylle tyypillistä saliryntäystä ei ole tänä vuonna nähty.

Yrittäjän onneksi Tatsigym ja Usport ovat erillisiä yhtiöitä.

– Onneksi Tatsigym selvisi mutta oma eheytyminen henkisellä puolella on kesken. Kuntosali on oma ala, jota olen 20 vuotta rakastanut tehdä. Korona-aika löi sellaisen loven, että teki mieli lyödä hanskat tiskiin.

Lue myös:Lissun baari on alavieskalaisten olohuone ja yöelämän etappi: "Päivä päivältä kuuluu parempaa" – Yrittäjä Liisa Kangasvieri videohaastattelussa, miten baari selviytyi korona-ajan yli

Fakta

Koronan vaikutukset

Suomen Yrittäjät selvitti elokuussa koronakriisin vaikutuksia yrityksiin.

Yli 41 prosenttia yrityksistä kertoi, että myynti on koronaviruksen vuoksi vähentynyt.

Pahimmin koronakriisi iski pieniin työnantajayrityksiin.

Asiakasvirrat vähenivät ja tuloksentekokyky heikentyi.

Tulosongelmia aiheutti raaka-aineiden hintojen vahva kasvu.

Maksuvaikeuksista kertoi 13 prosenttia yrityksistä.

Neljä prosenttia kertoi yrityksensä uhkaavan mennä konkurssiin.

Gallupiin osallistui 1 040 pientä ja keskisuurta yritystä, joista 58 prosenttia toimi palvelualalla.

Lähde: Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä