torstai 2.12.2021 | 17:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kokkolalainen jalkapallo sukelsi syvään päähän: KPV:n edustusjoukkueen päärahoittaja lähti, GBK kyntää ensi kaudella Kolmosessa

Jukka Anias
Ti 19.10.2021 klo 20:00 | päivitetty ke 12:50

Kokkolalainen jalkapallo ei ole kuollut eikä kuopattu. Yhdessä historiansa syvimmässä alhossa se kuitenkin on. Tämä on tyly tosiasia. Tiistaina puolilta päivin KPV:n edustusjoukkuetta kahdeksan vuotta sananmukaisesti omasta lompakostaan rahoittanut Matti Laitinen ilmoitti, että tämä oli nyt tässä.

Vähän yli viikkoa aikaisemmin KPV:n rakas kiistakumppani GBK sinetöi kohtalonsa Kakkosessa. Ensi kaudella punavalkoraidat nähdään ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen vasta maan neljänneksi ylimmällä sarjatasolla.

KPV:n edustusjoukkueen sarjaportaasta ei ole tällä hetkellä minkäänlaista varmuutta. Epätodennäköisimmältä vaihtoehdolta vaikuttaa jatkaminen Ykkösessä. Taloudelliset rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä, kun päärahoittaja poistui. Pelkillä harrastajilla mukaan taas ei ole järkeä lähteä.

Kokkolalaisessa jalkapallossa kyse on sukelluksesta syvään päähän – ja pahimmillaan syvälle.

Veikkausliigaan KPV teki ranskalaiseksi jääneen yhden kauden visiitin Laitisen aikakaudella. Pääsarjasta putoamisesta ei ole kuitenkaan kulunut kuin kaksi vuotta. Hurjalta tuntuisi, että ensi kaudella vihreäpaidat nähtäisiin GBK:n paikallisvastustajana Kolmosessa. Sekin mahdollisuus on olemassa.

Fineweld Oy:n perustajan ja omistajan Matti Laitisen aikakausi on osoitus yhden mesenaatin urheiluseuran kohtalosta karuimmillaan. Laitiselle itselleen ei voi antaa kuin kiitosta niistä elämyksistä, jotka hän rahoitti niin KPV:n kannattajille kuin kokkolalaisille urheiluihmisille ylipäätään. Kukaan ei voi velvoittaa ketään kaivamaan loputtomiin kuvettaan. Eiköhän Laitinen oman osansa hoitanut tässä suhteessa aivan tappiin saakka.

Ihannetilanteessa osakeyhtiömuotoisella urheiluseuralla tai sen taustayhtiöllä tietysti olisi useampia isoja omistajia eikä vain yksi. Sellaisia rahaihmisiä, jotka hyväksyisivät osingot pelkästään elämyksinä ei vain tahdo parijonoksi asti löytyä.

Kylmää realismia, että ns. urheilubisneksessä kyse on oikeasti ”bisneksestä”. Liikkuvia – menestys, siihen vaikuttavat pelaajien loukkaantumiset, yleisön kiinnostus tai koronaepidemian tapainen ennakoimaton negatiivinen yllätys – osia on aivan liian paljon, että kukaan niitä voisi hallita.

Normaaliin liiketoimintaan verrattuna urheilubisneksen riskit ovat aivan tolkuttomat. Oikeastaan ainoa varma asia on, että jossain vaiheessa nuo riskit laukeavat. Kyse ei ole asioiden kehnosta hoidosta, vaan toiminnan luonteesta. Liian monet asiat ovat kiinni hyvästä onnesta. Riippumatta kuinka hyvin taustatyöt on tehty.

Mennään asioiden edelle, mutta väistämättä kokkolalaisen jalkapallon nykytilaan yhdistyy kaupungin historian suurin liikuntapaikkahanke eli urheilupuistokokonaisuus hybridiareenoineen. Kauhuskenaario on, että 3 600 katsojaa vetävän stadionin avausottelussa kohtaavat kesällä 2025 Kolmosen paikallisvastustajat KPV ja GBK.

On selvää, että laajaa urheilupaikkakokonaisuutta ei voi suunnitella yksittäisten joukkueiden urheilullisen menestyksen perusteella. Ei sitä voi kuitenkaan kokonaan ohittaakaan. Nyt ollaan suunnittelemassa kaikkien aikojen parhaita olosuhteita kaikkien aikojen alhossa rämpivälle kokkolalaiselle jalkapallolle.

Ehkä sitäkin voisi kotvasen miettiä vaikkapa urheilupuistoyhtiön hallituksessa tai hanketta ohjaavassa kaupunginhallituksessa. Vaikka edes kahvitauolla.

Periaatteessa nyt voisi tietysti nostaa taas kerran esille kokkolalaisen jalkapallon ikuisuuskysymyksen voimien yhdistämisestä. Saman tien voi vastata, että KPV ja GBK eivät tule – varovaisesti arvioiden – lähimpään sataan vuoteen fuusioitumaan. Se kortti on katsottu riittävän monta kertaa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

// Otsikon kirjoitusvirhe korjattu 19.10. kello 20.57.

#

Kommentoi 9 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »