Paikallisuutiset

Kokkolassakin maataloustuottajat nousivat barrikadeille – "Kassamme ei tätä menoa enää kauaa kestä", totesi kalajokinen maitotilallinen Henna Vuotila: Katso video

Maataloustuottajat protestoivat tuottajahintojen puolesta ympäri maan.

Sateen tuhruisessa säässä Kokkolan Purjeen tuntumaan kokoontui joukko maataloustuottajia protestoimaan tuottajahintojen puolesta. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja suomenruotsalaisia viljelijöitä edustava SLC järjestivät mielenilmauksen maatalouden talouskriisin vuoksi. Viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä elintarvikkeita tuottajahinnalla. Kuluttajat saivat mahdollisuuden maksaa enemmänkin. Viljelijät haluaisivat suuremman osan tuloistaan markkinoilta. Tuottajien mukaan laadukkain tuotanto EU-keskitasoa alhaisemmin tuottajahinnoin on täydellisen kestämätön yhtälö.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Suurin kysymys, joka yhdestä suusta ilmaan heitettiin oli: Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuottajien protestissa kansalaisille oli kaupan suomalaista tuotteita todella halpaan hintaan. Eurolla sai matkaansa paketin munia, ruisleivän, parin kilon perunasäkin sekä paistetun grillimakkaran. Pitkä kiemurteleva jono odotti pääsyä kaupantekoon jo ennen kello yhdeltätoista alkavaa H-hetkeä.

Eikä Kokkolan keskustassa väki jäänyt hintoja polkemaan. Suuri osa osallistujista maksoi pyydettyä enemmän.

– Nopeasti arvioisin, että noin puolet ihmisistä maksavat tuotteista kassallamme enemmän. Eli euron satsista on saatettu maksaa jopa kaksikymmentä euroa, kertoo kassalla töitä paiskivaKati Uusimäki MTK:lta.

Lauri Juntunen sekä Matti Typpi grillasivat protestissa makkaraa. Kaupan sitä oli viiden sentin tuottajahinnalla.
Lauri Juntunen sekä Matti Typpi grillasivat protestissa makkaraa. Kaupan sitä oli viiden sentin tuottajahinnalla. Kuva: Markku Jokela

– Ota vain koko kymppi. Ilman muuta ruuasta pitää maksaa heille, jotka ruuan tuottavat. Loppujen lopuksi arjessa voisi kotimaisesta ruuasta maksaa enemmän, etenkin jos rahat päätyisivät heille, jotka sen työnkin tekevät. Itse yritän parhaani mukaan ostaa aina kotimaista ruokaa, Reko-torit ovat todella hyviä vaihtoehtoja, sieltä voi ostaa tuottajilta suoraan. Myös ihan tavalliselta torilta tulee esimerkiksi perunoita ostettua, kertoo kokkolalainenLeena Pulkkinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hävytöntä, ihan hävytön on summa minkä tuottajat työstään saavat, totesivat Hanna ja Timo Lankila.
– Hävytöntä, ihan hävytön on summa minkä tuottajat työstään saavat, totesivat Hanna ja Timo Lankila. Kuva: Markku Jokela

KokkolalaisetHanna ja Timo Lankila olivat tulleet paikalle antamaan täyden tukensa alueen tuottajille.

– Missään nimessä tuollaisella hinnalla emme voisi kuvitellakaan ruokaa ostavamme. Ihan hävytöntä on tuo, mitä tuottajalle käteen jää. Hehän sen kaiken työn tekevät ja vastuunkantavat. Kuinka sitten tuottajahinnat saataisiin ylös ja suunnatuksi sinne minne kuuluukin, ehkä Reko-tyyppiset suoramyyntitorit voisivat olla ratkaisuna, pohdiskelee Hanna Lankila.

Timo Lankila on itse metsäpuolen tuottaja.

– Niin se vain menee, että jos kaksi tuottajaa sopii keskenään, että emme myy alle tämän hinnan esimerkiksi maitoa, voidaan heitä syyttää hintakartellista. Tuottajat eivät pysty muodostamaan yhtenäistä rintamaa ja se on tietyllä tapaa hankalaa. Jotakin on pakko tehdä, ettei ruuantuotanto kotimaasta häviä, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen valmis maksamaan enemmänkin ja tukemaan tuottajia, totesi kauppareissulla protestissa piipahtanut Niilo Orjala.
– Olen valmis maksamaan enemmänkin ja tukemaan tuottajia, totesi kauppareissulla protestissa piipahtanut Niilo Orjala. Kuva: Markku Jokela

Makkaragrillin eteen kerääntyi väkeä jo hyvissä ajoin ennen kello yhtätoista. Kaksi paikallista tuottajaa, kälviäläinen naudanlihatuottajaLauri Juntunen sekä lohtajalainen maitotilallinenMatti Typpi kääntelivät ja paistoivat grillissä tiriseviä makkaroita. Protestin aikana grillimakkaran voi halutessaan ostaa viidellä sentillä.

Kuumat makkarat viheltelevät grillissä kääntyillessään.

– En minä lähtisi kauppaakaan syyttelemään alhaisista tuottajahinnoista. Jos hintoja nostetaan aletaan tuomaan halpaa ruokaa muualta. ajattelen itse niin, että kuluttajat ovat avainasemassa siihen mitä ruuasta maksetaan ja kenelle rahat päätyvät. Kuluttajien tulisi myös paremmin olla selvillä ruuan kotimaisuusasteesta. Joutsenmerkki on merkki kotimaisesta ruuasta, mutta esimerkiksi suomenlipuin merkityt tuotteet eivät välttämättä kotimaisia ole. Luultavasti kuluttajien tietämyksen lisääminen on avainasia, aprikoi Juntunen.

Maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. Maatalouden tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehujen ja energian, hinnat ovat tänä vuonna nousseet nopeasti ja ennalta-arvaamattomasti samalla, kun kesän kuivuus on pienentänyt satoa. Viljelijän taloudellinen ja henkinen kestokyky on äärimmillään.

– Näin se vain on. Keskikokoinen maitotilamme työllistää toistaiseksi molemmat yrittäjät, jos mikään ei muutu joudumme sen asian eteen, että tilasta ei kaksi ihmistä elantoa saa. Tulot ovat laskeneet ihan katastrofaalisesti. Eikä tulojen paikkuuttamista voi suoraan kuluttajahintoihin laittaa. maito on sillälailla haasteellinen tuote, ettei esimerkiksi Reko- tyyppinen toiminta ole meille se vaihtoehto. Olemme tuottajia ja se riittää meille, mutta kassamme ei tätä menoa enää kauaa kestä, toteaa kalajokinen maitotilallinenHenna Vuotila.

Fakta

Suomalaisista 84 % on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että viljelijöiden tulisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta.

Neljä viidestä suomalaisesta ilmoittaa olevansa valmis maksamaan ruuastaan enemmän, jos hinnankorotus kanavoituisi kokonaan viljelijälle.

83 % on joko täysin tai melko samaa mieltä siitä, että ruokakauppojen kanssa tehtyjä hintasopimuksia pitää pystyä neuvottelemaan nopeasti uusiksi, mikäli ruuan tuottajien kustannukset nousevat nopeasti.

74 % on joko täysin tai melko samaa sitä mieltä, että suomalainen ruoka on vastuullisemmin tuotettua kuin tuontiruoka.

Lähde: MTK:n Kantar TNS Agri:lla teettämä kysely

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä