tiistai 9.8.2022 | 07:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: UPM:n työtaistelun pitkittyessä on helpompi löytää häviäjiä kuin voittajia

Tapio Lehtinen
La 8.1.2022 klo 20:00 | päivitetty la 20:21

Paperiliiton, Sähköliiton ja Ammattiliitto Pron lakko UPM:n tehtailla alkoi tammikuun alussa. Lakon on ilmoitettu jatkuvan 5. helmikuuta saakka, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun uusista työehdoista.

Työehtojensa puolesta lakkoilevat paperityöläiset eivät perinteisesti saa työtaisteluillaan samanlaista myötätuntoa osakseen kuin monen muun alan työntekijät. He saavat kuulla syytöksiä menneisyyteen jämähtämisestä ja varoituksia metsäteollisuuden tuotantolaitosten siirtämisestä ulkomaille.

Mielikuva duunareiden palkka-aatelista istuu sitkeään kansan syvissä riveissä, mutta samalla unohdetaan, että paperiteollisuudessa työvoimakustannukset jäävät yleensä alle 10 prosenttiin tuotantokustannuksista. Tehdasteollisuudessa palkkojen osuus kustannuksista on keskimäärin 15 prosenttia.

Paperikone pyörii pienellä työntekijämäärällä.

Menossa oleva työkiista ei ole aivan klassinen tapaus, sillä nyt ei neuvotella suoranaisesti palkoista vaan käydään kauppaa erilaisten työehtosopimusten määrästä.

UPM haluaa tehdä liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset viidelle eri liiketoiminta-alueelle, koska yhden jähmeän sopimuksen tilalle tarvitaan erilaisia sopimuksia eri kehitysvaiheessa oleville toimialoille.

Paperiliitto puolestaan haluaa yrityskohtaisen sopimuksen, jollaiset se on jo solminut Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa. Paperiliitossa ihmetellään, miksi tämä ei onnistu UPM:ssä.

Neuvottelut ovat tällä hetkellä jumissa ja työtaistelu on edennyt vaiheeseen, jossa osapuolet nokittavat toisiaan nähdäkseen, missä tosiasiassa kulkee kunkin osapuolen laitimmainen raja.

UPM ei ole julkistanut arviota lakon taloudellisista vaikutuksista, mutta Talouselämän haastatteleman analyytikon mukaan hintalappu on jopa 20 miljoonaa euroa viikossa. Työtaistelun pitkittyessä on helpompi löytää häviäjiä kuin voittajia.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Nyt ei neuvotella suoranaisesti palkoista vaan käydään kauppaa erilaisten työehtosopimusten määrästä.

#

Kommentoi 8 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »