Paikallisuutiset
Ano Turtiaisen johtama puolue ottamassa jalansijaa Keskipohjanmaan vaikutusalueellakin, uusin paikallisyhdistys perusteilla Ylivieskaan – Juha Kärkkäinen teki puolueen kannatusilmoituksen: "Olen toistaiseksi edelleen kepun jäsen"
Perussuomalaisista potkut saaneen kansanedustaja Ano Turtiaisen ympärille polkaistiin päivässä puolue, jonka liikkeellepaneva voima oli rokotevastaisuus, koronatoimien ja koko pandemian kyseenalaistaminen.
Yhdeksän aluevaaliehdokasta ja yksi paikallisyhdistys. Siinä toistaiseksiValta kuuluu kansalle (VKK) -puolueen saldo Keskipohjanmaa-lehden vaikutusalueella.
Uusi yhdistyksiä viime syyskuun alussa puoluerekisteriin merkitty VKK saa puolueen jäsenvastaavan, oululaisenLauri Louhivirran mukaan jatkuvasti.
– Nyt paikallisyhdistyksiä on 30. Parin kuukauden kuluttua määrä on tuplaantunut, joulukuun alusta jäsenvastaavana toiminut Louhivirta arvioi.
Kokkolaan paikallisyhdistys perustettiin joulukuussa. Ylivieskan yhdistyksen perustava kokous pidetään huomenna sunnuntaina. VKK:n toisen varapuheenjohtajan, veteliläisenJarno Vähäkainun mukaan suunnitelmissa on myös yhdistyksen perustaminen Perhonjokilaaksoon ”Veteli–Kaustinen-alueelle”.
Ilmasto kuitenkin kylmenee eikä lämpene. Venäjä-pakotteissa ole mitään järkeä, sahataan vain omaanilkkaa. Anolla on hyvät mielipiteet näissä asioissa. Juha Kärkkäinen Tavarataloketju Kärkkäisen ylivieskalainen omistaja
Vähäkainu myöntää suoraan, että VKK:n perustamisen lähtölaukauksena ja liikkeelle panevana voimana oli koronapandemia.
– Siitä se lähti, mutta siis onhan tässä muutakin. Me emme ole mikään koronapuolue eikä meistä semmoista tule. Tämä ei ole mikään yhden asian puolue, hän sanoo ja korostaa esimerkiksi koronarajoituksista kärsineiden ravintola-alan yrittäjien asian ajamista.
Perussuomalaisista erotetun juvalaisen kansanedustajan Ano Turtiaisen toiminta – puheet ja sosiaalisen median viestit – on eduskunnassa koettu uhkaavana.Helsingin Sanomat kertoi tästä viime sunnuntaina laajassa jutussaan. Vähäkainu kiistää väkivallalla uhkaamisen.
– Tunnen Anon tosi hyvin eikä hän ole uhkaava eikä kenellekään vaaraksi eduskunnassa eikä eduskunnan ulkopuolella.
Koronatoimien kritiikki ja rokotevastaisuus on VKK:n leimallinen piirre. Vähäkainu kyseenalaistaa koko pandemian olemassaolon.
– Eihän nyt täyty kuolleisuudessa edes sosiaali- ja terveysministeriön määritelmä pandemiasta. Näillä rajoituksille ei ole minkäänlaisia perusteita. Esimerkiksi kuntosalit ovat olleet kiinni ja nyt niitä avataanhallinto-oikeuksien päätöksillä.
Rokotuksista hän näkee aiheutuneen pelkkää haittaa.
– Nyt nähdään rokotusten ns. toimivuus. Nehän eivät toimi ollenkaan. Tartuntamäärät vain lisääntyvät ja rokotetutkin voivat tartuttaa. Mitä perusteita on koronapassille?, Vähäkainu kyselee.
Maailman terveysjärjestöWHO julisti koronaviruksen leviämisen pandemiaksi maaliskuussa 2020. Päivänselvää on, että Vähäkainun näkemykset eivät ole lainkaan linjassa maailmanlaajuisesti hyväksytyn lääketieteellisen käsityksen kanssa.
Se ei häntä hätkäytä. Olisiko mielestäsi ollut parempi, että ihmisiä ei olisi rokotettu lainkaan?
– Olisi, ehdottomasti. Meillähän ei ollut tällaista ongelmaa ennen rokotuksia. Silloin kun alettiin käyttää maskeja ja rokottaa, alkoivat ongelmat. Sitä ennenhän meillä ei ollut ongelmia.
Vähäkainu istui edellisen valtuustokauden perussuomalaisten valtuutettuna Vetelissä.Syksyllä 2020 hän jättäytyi pois perussuomalaisten puoluevaltuustosta kohua herättäneiden tviittiensä vuoksi.Hän toimi eduskuntaan äänivyöryllä nousseen perussuomalaisten nykyisen toisen varapuheenjohtajanMauri Peltokankaan vaalipäällikkönä keväällä 2019.
Sitten kaksikon tiet erosivat. Tuliko teille välirikko Peltokankaan kanssa?
– No tuota... olihan siinä semmoistakin joo, mutta en minä niihin asioihin lähde julkisesti ottamaan kantaa.
Välirikko kuitenkin tuli?
– Kyllä siinä tuli erimielisyyksiä, joo.
Vähäkainu oli perustamassa VKK-puoluetta yhdessä kansanedustaja Ano Turtiaisen, keskustan puheenjohtajuutta tavoitelleen Ilkka Tiaisen (1. varapuheenjohtaja) ja Suvi Ahosen (3. varapuheenjohtaja) kanssa.
Puolue sai kerättyä sähköisesti tarvittavat 5 000 kannatusilmoitusta yhdessä päivässä viime elokuussa.Puoluerekisteriin se merkittiin syyskuun alussa. Aluevaaliehdokkaita se ehti pestata parisataa.Keskipohjanmaa-lehden vaikutusalueella näitä on yhdeksän, kaikki Kokkolasta.
Vähäkainun mukaan puoleen tähtäin on kuitenkin suunnattu jo huhtikuun 2023 eduskuntavaaleihin.
– Tähtäin on täysin eduskuntavaaleissa. Puolueena emme lähteneet mitenkään aktiivisesti tekemään aluevaaleja varten työtä. Meille ei ollut siihen resursseja, kun samaan aikaan perustetaan paikallisyhdistyksiä joka puolelle Suomea.
Mikä on tavoitteenne eduskuntavaaleissa?
– Se mistä olemme keskenämme puhuneet, niin tarkoitus olisi saada 4–5 edustajaa.
Se olisi samalla pois perussuomalaisilta?
– Ei. Se ei ole millään lailla noin. Me emme kampanjoi ketään vastaan. Meillä ei ole vastustajia muissa puolueissa. Eniten meille on tullut sellaista väkeä, joka ei ole ollut missään puolueessa. Jos puolueita katsotaan, kyllä eniten väkeä on silti tullut perussuomalaisista.
Tavallaan olette piikkinä perussuomalaiset lihassa?
– Kyllä se varmaan pitää paikkansa.
Kun VKK valmistelipuolueohjelmaansa, se lähetettiin luettavaksi muutamille yrittäjille. Yksi oli ylivieskalainen, rokotevastaisuudestaan tunnetuksi tullut ja tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saanut kauppiasJuha Kärkkäinen.
– Hän on yksi niistä, joka on lukenut meidän puolueohjelmamme. Niin kuin on luetettu muillakin yrittäjillä. Saimme siihen Juhalta ihan hyvät kommentit, Vähäkainu kertoo.
Mikä on puolueen suhde Juha Kärkkäiseen ja Kärkkäisen firmaan?
– Juha on tuota... hyvä kaveri ja hyvä ystävä ainakin minulle. Me olemme tunteneet jo pidemmän aikaa – jo ennen tätä puoluetta.
Luonnehdit siis häntä hyväksi ystäväksesi?
– Sanotaan niin, että hänestä on tullut tässä matkan varrella ihan hyvä ystävä. Pidetään aika paljon yhteyttä, mutta eihän Juha tähän puolueeseen linkity mitenkään.
On syytä kysyä Juha Kärkkäiseltä samaa asiaa. Mikä on sinun ja VKK:n suhde?
– Minulla ei ole minkään näköistä suhdetta puolueeseen, koska en ole sen jäsen. Olen toistaiseksi edelleen kepun (Suomen Keskusta) jäsen.
Teit kuitenkin VKK:n kannatusilmoituksen?
– Joo, sen tein. Se pitää paikkansa. Siellä on hyviä juttuja. On niin paljon järjettömyyksiä niin kuin turpeen polton lopettaminen. Ilmasto kuitenkin kylmenee eikä lämpene. Ilmasto on aina muuttunut. Se on ihan luonnonlaki eikä ihminen vaikuta siihen yhtään mitään.
– Venäjä-pakotteissa ole mitään järkeä, sahataan vain omaa nilkkaa. Onhan tämä täysin järjetöntä meininkiä monessakin mielessä. Anolla (Turtiainen) on hyvät mielipiteet näissä asioissa. Turvetta pitäisi ryhtyä heti polttamaan ja Venäjä-pakotteet lopettaa samalla sekunnilla.
Sait kuulemma luettavaksi VKK:n puolueohjelman ennen sen julkaisua?
– Kyllä se tuli minulle. Jos ihan rehellisiä ollaan, en kerennyt sitä lukea. Olen kyllä laittanut palautetta, mitä puolueohjelmassa pitäisi olla. Olen laittanut yhden hyvän artikkelin, mikä olisi ollut heille käytännössä melkein valmis puolueohjelma. Mikä se artikkeli on, sitä en sano.
Oletko rahoittamassa VKK:n toimintaa aluevaaleissa ja/tai harkitsetko rahoittavasi sitä eduskuntavaaleissa?
– Minä en ole rahoittanut VKK:n toimintaa tällä hetkellä.
Tällä hetkellä?
– Olen edelleenkin kepun jäsen. Tosin harkinta on suuri, että pitäisi lähteä (keskustasta). Pitää sen jälkeen katsella mitä tehdä. Jos ei ole minkään puolueen jäsen, se voi olla ihan viisasta.
Koronapandemiatoimien kritiikki ja rokotevastaisuus kuuluvat VKK:n agendaan. Jaatko ne?
– Totta kai.Rokotevastainen olen ollut jo 15 vuotta. Se ei ole mikään uusi asia. Siinä mielessä kun pandemia määritellään sitä ei tällä hetkellä ole, koska mitään ylimääräistä kuolleisuutta esimerkiksi vuonna 2020 ei aiheutunut. Sen sijaan näyttäisi siltä, että rokotteiden myötä kuolleisuus on kasvanut. Joku yhteys rokotteiden ja kuolemien välillä täytynee olla, Kärkkäinen sanoo.
Puolueen perustaminen
Yhdistyksen rekisteröinti puolueeksi vaatii vähintään 5 000 eduskuntavaaleissa, kuntavaaleissa tai europarlamenttivaaleissa äänioikeutetun henkilön antaman kannatusilmoituksen tai allekirjoittaman kannattajakortin.
Kannattajailmoitukset on voinut kerätä sähköisesti vuoden 2021 alusta.
Puoluerekisteriin päästyään puolue pysyy siellä ainakin kaksien eduskuntavaalien ajan.
Puolue putoaa rekisteristä, jos se ei saa kaksissa peräkkäisissä vaaleissa ehdokkaitaan eduskuntaan tai vähintään kahta prosenttia kaikista maassa annetuista äänistä.
Suomessa on 22 rekisteröityä puoluetta. Niistä 12 ei ole eduskunnassa
Puoluerekisteriin voi palata keräämällä 5 000 kannatusilmoitusta uudelleen.