lauantai 20.8.2022 | 02:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Houkutteleva kaupunkikeskusta perustuu tavoitteeseen, ei näpräämiseen – Mitä sinä haluaisit Kokkolan keskustalta?

Tiina Ojutkangas
Pe 5.8.2022 klo 20:00

Kokkolassa mietitään parhaillaan, millainen olisi houkutteleva keskusta. Siinä onkin tekemistä, kun ottaa huomioon senkin, että puhutaan maantieteellisesti suuresta kaupungista. Kantakaupungin lisäksi Kokkolaan kuuluvat Ullava, Lohtaja ja Kälviä, joilla on omat keskustansa.

Jokainen voi piirtää oman unelmakarttansa siitä, millaista kaupunkia ja sen keskustaa arvostaa. Tämä on taatusti aihe, joka kiinnostaa, puhuttaa eikä tarjoa yhtä yhdenlaista vastausta. Nyt on meneillään hanke, jonka yhteydessä kansalaisia kuullaan. Ääneen pääsevät ydinkeskustan toimijat, paikalliset ihmiset ja matkailijatkin. Loppukesän ja tulevan syksyn aikana toteutetaan erilaisia kyselyitä.

Lue myös juttu kehittämissuunnitelmista.

Kivijalkakauppojen tilanteesta on puhuttu kauan. Aktiivisesti keskustellaan siitä, millaisia palveluita pitäisi olla, että väki liikkuisi keskustassa. Lounaspaikat ja kahvilat houkuttelevat. Pienessä kaupunkikeskustassa törmätään herkästi siihen, että palvelujen aukioloajat ovat suppeat, kun asiakkaita ei ole riittävästi ja asiakkaita ei ole, kun palvelut puuttuvat.

Kokkolan ydinkeskusta on hyvin kaunis: esimerkiksi istutukset vetävät vertoja isojenkin kaupunkien vastaaville. Jotakin muutakin tarvitaan, että ydinkeskustaan saadaan eloa. Nyt meneillään oleviin tietöihin ei kannata takertua. Tietyöt valmistuvat aikanaan. Samoin kulkureitit torille.

Jokainen meistä voi pyöritellä ratkaisuja. Voiko se olla useiden pienempien ulkotapahtumien ketju? Keskustan palvelutarjontaa tulee kehittää pysyvästi ja kekseliäästi. Puuhastelulle ei ole nyt sijaa, kun halutaan oikeita vaikutuksia. Keskustan kehittämisen pitää lähteä kaupungin strategiasta ja tiedosta. Mitä halutaan ja miksi. Miksi on tärkeää, että kaupungin keskustassa on toimintaa ja ihmisiä?

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Keskustan kehittämisen pitää lähteä kaupungin strategiasta. Mitä halutaan ja miksi.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »