keskiviikko 8.2.2023 | 18:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Joulukuumetta jo liikkeellä

Marraskuu on aikaa katsoa kaikkien aikojen parasta pohjoismaista joulukalenteria.

Hannu Björkbacka
Pe 11.11.2022 klo 11:00

★ ★ ★ ★ ★

Joulukuume. Ohjaus Natasha Arthy, 2020 Yle Areena

Joulukalenteriohjelmat ovat suosittuja Pohjoismaissa. Radio ehti ensin, mutta jo 1960 nähtiin Ruotsissa joulukalenteri televisiossakin. Tanska seurasi mallia 1962, Suomi 1963. Silti meillä jo edellisenä vuonna oli tv-studiossa availtu lavastetun kalenterilinnan luukkuja. Norja tuli mukaan 1970 ja Islanti 1988. Pohjoismaista tv-joulun perinne levisi Saksaan, josta koko kalenteriajatus sai alkunsa 1800-luvun lopulla. 1900-luvun alussa siellä painettiin ensimmäiset joulukalenterit.

Alkuvuosien piirroslavastuksista ja mustavalkoisuudesta tv-joulukalenterit ovat laajentuneet värikkäiksi ja mielikuvituksellisiksi tarinoiksi, joihin satsataan. En ole nähnyt kaikkien maiden jokaista kalenteria, mutta väitän, ettei helposti löydy Tanskan Joulukuumeen (Julefeber) voittanutta. Sarja on katsottavissa Areenassa enää marraskuun ajan.

Joulukuumeen ihmiset ovat tätä päivää. 24:n parikymmenminuuttisen jakson aikana sarja ponnistaa arkiselta perustalta täyteen taikaan. Päähenkilöinä ovat yksinhuoltajaisä Kalle (Joachim Fjelstrup) ja hänen lapsensa, 13-vuotias Bjørn (Silas Cornelius Van) sekä pikkusisko Gro (Selma Dali Pape). Pojalla alkavat karvat kasvaa – korviin, kuin peikolla. Kun Bjørn kuulee musiikkia, hänen jalkansa sätkivät mukana. Onko outoon käytökseen syynä vain murrosikä? Tai ehkä se, että perheen äiti kuoli joulunaikaan. Vai voisiko Bjørn olla tonttujen sukua?

Isän joulukuusibisnes menee puihin, eikä rahaa löydy kodin vuokraan. Kalle on töissä Kööpenhaminen teatterissa, joten hän piilottaa perheensä ullakolle rekvisiittavarastoon. Lasten pitäisi pysyä hiljaa ja sisällä, mutta eiväthän he malta. Ulkona Bjørn törmää ensimmäisenä balettikoulun oppilaaseen Fredeen (Maria Szigethy). Toisin kuin poika, tyttö tykkää tanssimisesta. Hän vain kaipaisi modernimpaa koreografiaa.

Joulukuume tuo joulumielen koko perheelle – kuin uunilämmin joulutorttu.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »