sunnuntai 29.1.2023 | 06:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Lasten kohtalosta ovat kaikki vastuussa

Su 13.11.2022 klo 13:00

★ ★ ★ ★

Lapset. Ohjaus Dag Johan Haugerud, 2019 Yle Teema su 13.11. klo 21.00/Areena

Perheelliselle mikään ei tuota iloa niin kuin lapset. Eikä niin paljon surua, jos huonosti käy. Lapset (Barn) tarkastelee kahden ja puolen tunnin mitassa sitä käymistilaa, jonka kuolemaan johtanut välituntiselkkaus aiheuttaa. 13-vuotias Lykke on huitaissut repulla luokkatoveriaan Jamieta. Tytön isä on vasemmistopuolueen valtuutettu, pojan yksinhuoltajavanhempi oikeistopopulisti.

Joululaulu lohduttaa norjalaisdraamassakin. Toisin kuin samanhenkinen belgialaisfilmi Playground (2021), nimestään huolimatta Lapset keskittyy aikuisiin. Lapsikohtalon sijasta ohjaaja Dag Johan Haugerud tarkastelee koulun, opettajien, vanhempainyhdistyksen sekä isien ja äitien huolia ja syyllisyydentuntoja.

Ratkaisu helpottaa katsomista. Suremisen ohessa ihmisten pikkumaisuus ja itsekeskeisyys paljastuvat. Se, miltä asiat saadaan näyttämään, onkin asialistan kärjessä. Samalla ne lapset jäävät mielestä sivuun, ja elokuvastakin. Näyttelijät tekevät luonneroolit, jotka osoittavat valta-asetelmia niin yhteiskunnassa kuin yksityiselämässäkin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »