lauantai 3.12.2022 | 15:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Katariina Anttila onnittelee kolumnissa kaimojaan ja suree nimipäiväperinteen hiipumista – Apinoimme juhlaperinteitä amerikkalaisista elokuvista eikä niissä vietetä nimppareita

To 24.11.2022 klo 17:00

Saksalaisissa kaupungeissa keksittiin 1500-luvulla ryhtyä juhlimaan paikallisia merkkimiehiä heidän nimikkopyhimystensä muistopäivinä. Siitä tapa levisi kansan keskuuteen ja laajeni Pohjois-Eurooppaan.

Niinpä 25. marraskuuta, pyhän Katariina Aleksandrialaisen muistopäivänä, joka sattuu tänä vuonna perjantaille, on meidän, hänen mukaansa nimettyjen naisten nimipäivä. Pyhimyksen nimi ei tosin ollut Katariina vaan Aikatherine, muunnos kreikan puhdasta ja siveää tarkoittavasta sanasta katharos.

Aikatherine on edelleen muokkautunut moneksi suomalaisissa suissa. Hyvää nimipäivää siis Katjat, Katit, Katrit, Kaisat, Kaisut, Kaijat, Kaarinat, Riinat, Katriinat ja kaimani Katariinat!

Miten aiot juhlistaa nimipäivääsi? Todennäköisesti et juuri mitenkään, sillä nimipäiviä vietetään Suomessa vuosi vuodelta vaisummin. Hämmästyttävästi edes kauppa ei juuri hyödynnä nimipäivien tarjoamaa tilaisuutta myydä kansalle kukkia ja kakkuja. Raikas poikkeus nimppareitten laskevassa trendissä on monien paikallislehtien julkaisemat pienet henkilöjutut päivänsankareista.

Suomalaiset sanonnat kertovat, että nimipäivät olivat ennen tärkeä tapa hahmottaa vuoden kiertoa. Esimerkiksi alkutalven pääkallokelejä on kutsuttu Liisan liukkaiksi ja Kaisan kaljamiksi (Liisan päivä oli viime lauantaina, 19. marraskuuta).

Nimipäivinä tapoihin on kuulunut herättää päivänsankari laululla. Järjestettiin nimipäiväkutsuja, annettiin lahjoja, lähetettiin postikortteja... Ehkä joissain perheissä näitä tapoja vaalitaan edelleen, mutta kovin harvoin niihin törmää. Milloinkohan olen itse viimeksi edes muistanut onnitella nimipäiväsankaria?

Syytän tradition rappiosta angloamerikkalaisen kulttuurin ylivaltaa. Englanninkielisessä maailmassa nimipäiviä ei vietetä. Niinpä esimerkiksi Facebook ja kännyköitten kalenterit eivät muistuta kavereitten nimipäivistä. Amerikkalaisista elokuvista ja TV-sarjoista me apinoimme halloweenit, babyshowerit ja ystävänpäivät. Samalla oma vanha kunnon nimipäiväperinteemme katoaa. Se on sääli.

Tosiasiassa tapa juhlia ihmistä siksi, että hänellä sattuu olemaan jokin nimi, on aivan älytön. Mutta entä sitten. Ei maailmassa ole liikaa hyvää mieltä tuovia tapoja.

Syytän nimipäivätradition yleisestä rappiosta angloamerikkalaisen kulttuurin ylivaltaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »