keskiviikko 8.2.2023 | 18:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan MM-kolumni: Ajanpeluuta kuriin ja toimiva vinkki tuomaristolle

Ma 28.11.2022 klo 18:00

Tällä palstalla oli tarkoitus marista MM-jalkapallon vähämaalisuus päällimmäisenä teemana. Kun ajatus virisi karvapehkon alla, ryhtyivät Serbia ja Kamerun latomaan palloja maaliin. Osumia tuli kuusi, eikä iltapäivän ottelukaan aivan maaliton ollut.

Noh, joka tapauksessa aika moni ottelu on päättynyt kokonaan maalittomana. Sehän kertoo joko hyvästä puolustuspelistä, tai surkeasta hyökkäämisestä. Nähdäkseni isompi syyllinen on taktiikka, jossa peliin mennään puolustus edellä.

Iloinen ja huoleton peli, jota takavuosina erityisesti afrikkalaiset joukkueet esittivät on lopullisesti hautautumassa. Koko futaavassa maailmassa ymmärretään, että omissa pölisee, ellei puolustus ole kunnossa.

Oikein pahaa tekee, kun joukkueet esittelevät kokoonpanonsa ryhmityksellä 5-4-1. Monissa tilanteissa on korkeimpana karvaava pelaaja sitten 30 metrissä. Silloin voi ryhmityksen esittää numeroin 9-1.

Keinoja maalirikkauden edistämiseen on varmasti olemassa. Yksinkertaisinta olisi tietysti poistaa paitsio.

Reilun viikon aikana on nähty yhtä sun toista. Myönteisimpänä tulee äkisti mieleen Espanjan hurjan rohkea pelitapa. Lähes ahdistavaa on katsoa, minkälaisiin ahdinkoihin espanjalaiset pelikaverinsa jatkuvasti laittavat. En usko, että "Rive" Kanerva aivan heti vastaavaa pelityyliä Huuhkajissa ajaa läpi. Taito ei vain riitä.

Plussa menee lisäksi lisäajan määräytymiselle otteluissa. Fifa yrittää selvästi karsia ajanpeluuta ja näyttää siinä jo jotenkin onnistuneen. Ei ole mieltä pötkötellä kentällä ja vehkeillä niitä näitä, koska menetetyt minuutit otetaan takaisin.

Aivan hyödytöntä ei ajanpeluu kuitenkaan ole. Kunnon pelikatkolla voidaan ainakin yrittää viedä takaa-ajavan joukkueen pelistä tempoa ja flowta, vaikka aika ei sillä hupenisikaan.

Johtavan joukkueen pelaajan kramppeihin ei pitäisi puuttua. Kinkatkoon yhdellä jalalla kentältä, jos ei muuhun pysty.

Ja lisää esiin tulleita epäkohtia. Maaleja on juhlittu isolla porukalla monessa ottelussa. Maanantaina tuomaristo viimein puuttui vaihtomiesten ryntäämiseen kentälle ja nosti "penkille" pari keltaistakin. MM-pelaajilla on kyllä sitten pelin jälkeen kylliksi aikaa halailla toisiaan, jos siltä vielä tuntuu.

VAR ja sitä tulkitsevat, ovat onnistuneet aika hyvin. Parhaiten systeemi toimii paitsiotilanteiden toteajana. Mutta aina löytyy parannettavaa.

Rankkarialueen tuntumasta on lähes mahdoton tehdä vapaapotkumaalia. Muuten kisoissa hyödynnetään hienoa tekniikkaa ja lasketaan aivan turhia maaliodottamia, mutta muuria ei saada 9,15 metrin päähän pallosta.

Vaikka kentässä on havainnointia helpottavia maamerkkejä, kuten rankkaripiste ja 16-metrin raja, törröttää rivi liki kaksimetrisiä ukkoja jatkuvasti seitsemän metrin etäisyydellä rikekohdasta.

Ehdotankin, että paikallisesta Tokmannista hankitaan Fifalle rullamitta, jolla alipalkattu virkailijakaksikko voi käydä mittaamassa oikean etäisyyden. Messi, Ronaldo sun muut epäilemättä kannattavat ajatusta.

Ei maksa montaa rialia ja toimii.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »