perjantai 27.1.2023 | 20:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustan irtaantuminen hallitusrintamasta repii rivejä – Vihreät vaatii puheenjohtajia koolle, SDP:n mukaan keskustan toimintakyky hallituspuolueena herättää jatkuvasti kysymysmerkkejä

STT
Ti 29.11.2022 klo 17:24

Vihreät vaatii hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle käsittelemään keskustan tiistaista toimintaa.

Hallituksen rivit pettivät, kun eduskunnan ympäristövaliokunta linjasi kannastaan luonnonsuojelulain uudistukseen.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) kertoi toimittajille valiokunnan kokouksen jälkeen, että keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset äänestivät yhdessä hallituksen luonnonsuojelulakia koskevan esityksen muuttamiseksi.

Kososen käsityksen mukaan muut hallituspuolueet jättivät valiokunnan mietintöön eriävän mielipiteen.

Nyt on vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mukaan vaikea nähdä, että mikään etenisi ennen sitä. Tämä tarkoittaa myös lisäbudjettineuvotteluita maatalous- ja soterahoista. Harjanteen mukaan asiassa tarvitaan aikalisä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa lauantaihin asti.

Keskustan toiminta herättää erityistä huolta, arvioi pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman.

– Keskustan kannattaisi nyt käydä sisäinen keskustelu siitä, mikä heidän toimintakykynsä hallituspuolueena on. Itse uskon, että tässä ajassa suomalaiset arvostavat vakaata ja ennakoitavaa asioiden hoitoa, Lindtman sanoi toimittajille eduskunnassa.

Keskusta äänesti tänään ympäristövaliokunnassa yhdessä oppositiopuolueiden kanssa muuttaakseen hallituksen esitystä luonnonsuojelulaista.

Lindtman ei halunnut ennakoida, mikä vaikutus tilanteella on hallitusyhteistyöhön, mutta hänen mukaansa on vaikea kuvitella, ettei sillä olisi mitään vaikutusta hallituksen työpöydällä oleviin asioihin.

– Tilanne on nyt se, että hallituksessa on nyt yksi puolue, jonka toimintakyky hallituspuolueena herättää jatkuvasti kysymysmerkkejä, ja neljä puoluetta, jotka ovat sitoutuneet toimimaan, kuten hallituspuolueen kuuluu.

Lindtman huomautti, että kyseessä on hallituksen yksimielisesti hyväksymä ja eduskunnalle esittämä laki, jonka kaikki keskustan ministerit olivat hallituksessa hyväksyneet.

Ympäristövaliokunnan mietinnön jälkeen luonnonsuojelulain uudistus on etenemässä eduskunnan täysistuntoon lopullista päätöstä varten.

– Tulevassa äänestyksessä istuntosalissa keskustan ministerit joutuvat ratkaisemaan sen, että äänestävätkö he oman esityksenä puolesta vai opposition linjan puolesta.

Vireillä oleva luonnonsuojelulain kokonaisuudistus on ollut ympäristöministeriön merkittävimpiä hankkeita tällä hallituskaudella. Uudistuksella on tavoiteltu luonnon monimuotoisuuden laajempaa turvaamista.

Hallitus on antanut lakiesityksen eduskuntaan yksimielisenä toukokuussa. Kososen mukaan keskustan kannan muuttivat valiokunnassa pidetyt asiantuntijakuulemiset.

– Näimme asiantuntijakuulemisissa, joita ympäristövaliokunnassa oli yli sata kappaletta, että omaisuudensuoja ei mahdollisesti toteudu sillä tavalla kuin on tarpeen, Hanna Kosonen sanoi.

Keskusta on tehnyt syksyn aikana muitakin irtiottoja hallitusyhteistyöstä, mikä on aiheuttanut epäilyjä hallituksen toimintakyvystä.

Kosonen ei halua arvioida, millaiset vaikutukset keskustan irtiotolla on hallituksen toimintakykyyn.

– Sitä saavat sitten muut spekuloida. Minä vaan teen täällä töitäni.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »