keskiviikko 22.3.2023 | 07:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toisen asteen maksuttomuus ei koske kaikkia – "vanhemmat" opiskelijat ostavat edelleen muun muun muassa koulukirjansa itse: "Voit hakea oppimateriaaliin avustusta Kelasta"

Lukiossa ja ammattioppilaitoksissa puhutaan maksuttomuuden puolesta, joillekin päätös tuli vain liian myöhään

Antti Savela
To 2.2.2023 klo 06:00 | päivitetty to 11:40

Kpedussa media-alaa opiskeleva Markus Heikkinen arvelee, että ammattiopetuksessa ja lukiossa opiskelevien talous on kovilla. Siksi opiskelijat ovatkin olleet tyytyväisiä saadessaan maksuttomat oppimateriaalit jo parin vuoden ajan. Tarkkaan ottaen ilmaiset läppärit ja kirjat sekä työvälineet ovat luovutettu vuoden 2021 syksyllä ja sen jälkeen aloittaneille oppivelvollisille nuorille.

Ilmaiset opintovälineet saa lain mukaan aina siihen saakka kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta. Jos opinnot alkoivat ennen vuotta 2021, opiskeluvälineet on pitänyt maksaa itse. Halpoja oppimateriaalit eivät ole. Haapajärven lukion rehtori ja sivistysjohtaja Merja Eilola kertoo, että lukiossa kirjoihin ja muihin tarvikkeisiin on voinut kulua koko opiskelujakson aikana jopa 2000-3000 euroa.

Eilola muistuttaa, että vanhemmat, ennen vuotta 2021 opintonsa aloittaneet ja ei-oppivelvolliset lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat ovat voineet hakea opintorahan oppimateriaalilisää Kelasta. Kelan sivuilla on asiasta ja perheen tulorajoista lisää tietoa.

Lapsilisää maksetaan aina siihen saakka kunnes nuori täyttää 17 vuotta. Tästä syystä vasta 17-vuotta täyttäneet ovat voineet hakea opintorajaa. Tätä on hakenut myös Kpedun opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja ja Kokkolan nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Markus Heikkinen. Hän opiskelee neljättä vuotta media-alaa mediakeskus Limessä.

– Kyllä toisella asteella opiskelevan pitää olla hyvin tarkkana miten rahaa käyttää. Itselläni opintoraha on riittänyt, mutta nuudeli ja makaroni ovat hyvin tuttuja illalliselta. Päivällä saamme ilmaiset ruoat ja aamulla aamupuuron. Tämä voi tulla vanhemmalle väelle yllärinä, mutta aamupuuro on ollut hyvin suosittu ateria, Heikkinen toteaa.

Luonnollisesti pikaruokapaikat ja marketit ovat suosittuna tienestipaikkoja. Niillä ei varsinaisesti Heikkisen mukaan rahoiteta opintokuluja vaan yleistä elämistä kuten ruokaa, asumista ja vaatteita.

– Mutta ne ilmaiset opintovermeet ovat hyvä juttu. Meillä mediakeskuksessa oppitarvikkeita voi lainata. Se on erittäin hienoa. Kaikilla opintosuunnilla ei ole yhtä hyvä tilanne. Mutta yhtä kaikki en sitäkään ole kuullut, että joku olisi keskeyttänyt opinnot kun ei ole varaa opiskella. Onneksi niin. Kyllähän yhteiskunnan tulee järjestää sellaiset opiskelumahdollisuudet ettei kenenkään tarvitse luopua opinnoista varojen puutteeseen.

Heikossa taloustilanteessa olevia nuoria Heikkinen kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä opiskelijahuoltoon tai sellaiseen opettajaan johon luottaa. He neuvovat edelleen.

Fakta

Maksuton toinen aste

Toisen asteen opetusta tarjoavat lukiot ja ammatilliset oppilaitokset

Opetus on maksutonta

Oppimateriaalit ovat maksuttomia syksystä 2021 alkaen aloittaville nuorille

Maksuttomuus on ensimmäiselle tutkinnolle aina siihen saakka kunnes opiskelija täyttää 20 vuotta

Suomessa oppivelvollisuus päättyy kun nuori täyttää 18 vuotta

Oppivelvollisuus voi päättyä aiemmin 2 asteen tutkinnon hyväksyttyyn suorittamiseen

Joka ei kuulu maksuttomuuden piiriin, voi hakea opintorahan oppimateriaalin lisätukea

Lisäksi nuori voi hakea opintorahaa täytettyään 17 vuotta.

Lapsilisää maksetaan 17 ikävuoteen saakka

– Kaikki eivät todellakaan tiedä tästä oppitarvikkeiden lisätuesta. Sitä kannattaa ehdottomasti hakea. Kaikki apu kannattaa ottaa rohkeasti vastaan, Heikkinen toteaa.

Markus Heikkinen ja Kalle Kettula pyrkivät edistämään nuorten etuja Kokkolan nuorisovaltuustossa.
Markku Jokela

Heikkisen kanssa samoilla linjoilla on myös Kpedun vararehtori Suvi Päivärinta. Hänkin kiittelee päättäjiä maksuttomista oppitarvikkeista ja oppivelvollisuuden nostosta 18 vuoteen. Molemmat päätökset suurella todennäköisyydellä lisäävät tutkintojen määrää ja nuorten työllistymismahdollisuuksia.

– Oppimateriaalit ja työvälineet maksavat vähintään satoja euroja vuodessa. Aiemmin opiskelijat joutuivat maksamaan myös työvälineet ja työasut. Nyt nämäkin tarjotaan talon puolesta, Päivärinta kertoo.

Ollessaan vielä Helsingissä työelämässä Päivärinta kuuli tarinoita, joissa toisen asteen opiskelijat jopa kerjäsivät varoja opintoihin.

– Toivottavasti tästä on päästy. Läppärit ja kirjat ovat kalliita ja siksi niiden maksuttomuus on vain hyvä asia. Silti oppilashuollossa on yhä haasteita. Esimerkiksi meillä kaikki halukkaat eivät mahdu opiskelija-asuntolaan. Painotamme asuntolavalinnassa oppivelvollisia ja meillä jää ilman asuntolapaikkaa hakijoita, jotka sitä kipeästi tarvitsisivat. Siksi he joutuvat kulkemaan pitkiäkin matkoja bussilla kouluun. Sekin kertoo, kuinka motivoituneita oppilaat ovat, Päivärinta kertoo.

Lisäksi opiskelijaryhmissä saattaa olla yksilöllisillä poluilla opiskelevia opiskelijoita eli oppivelvollisille maksuttomuus kuuluu ja joillekin ei. Tämä voi tuntua joistakin opiskelijoista ikävältä arjessa.

Päivärintakin neuvoo ottamaan rohkeasti yhteyttä opiskeluhuoltoon ja opettajaan talousvaikeuksissa ja muissakin ongelmissa. Kelasta voi hakea oppimateriaalitukea ja opintorahaa on tarjolla. Opintorahaa saavat 17 vuotta täyttäneet ja materiaalitukea voidaan myöntää 16-20 -vuotiaille ensimmäistä tutkintoa suorittaville nuorille. Kuten Heikkinen myös rehtori Päivärinta pitää tukien hakemista viisaana toimintana.

Kpedussa on nykyään noin 4700 opiskelijaa.

////////////////////////////

Juttua muokattu 2.2. kello 11.37: Faktaan vaihdettu yksi oppilas-sana sanaan opiskelija. Kpedun opiskelijayhdistyksen nimessä sana oppilas muutettu sanaan opiskelija. Sana oppilashuolto muutettu sanaan opiskelijahuolto.

Soroloiden säätiö auttaa

Antti Savela

Haapajärvellä Eino ja Eelis Sorolan säätiö auttaa vähävaraisia perheitä lasten harrastuksissa. Sorolat testamenttasivat perintönsä kaupungille ja kaupunki puolestaan perusti testamenttivaroilla säätiön. Säätiön ainoa tehtävä on avustaa vähävaraisia lapsia heidän harrastuksissaan. Sen kautta nuoria on tuettu jo vuosien ajan. Vuosien saatossa on tullut myös ulkopuolisia lahjoituksia ja säätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Nahkanen kertoo, että lahjoituksia otetaan edelleen vastaan.

– Säätiön tuella on pelastettu usean lapsen ja nuoren harrastustoiminnan jatkuminen. Kaikki tietävät, että harrastaminen maksaa ja kaikilla perheillä ei ole mahdollisuuksia harrastuksia samalla lailla kustantaa. Säätiö on tässä apuna ja tukena, Nahkanen kertoo.

– Varoja jakamaan on perustettu työryhmä, jossa on sosiaalipuolen, nuorison, liikunnan ja kulttuurin edustajia. Pyrimme jakamaan avustuksia mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti perheen tilanne huomioon ottaen. Jos tarpeet ovat suuret pyydämme ottamaan yhteyttä sosiaalitoimistoon ja hakemaan harkinnanvaraista avustusta. Sanomattakin selvää on, että toimimme anonyymisti eikä avustuskohteita kerrota. Raportissamme kerran vuodessa kaupungille kerromme, kuinka paljon varoja on jaettu ja kuinka paljon hakemuksia on tullut. Kyllä niitä tulee ja tälle säätiölle on todellakin kova kysyntä. Olemme työryhmässä etuoikeutettuja voidessamme viedä eteenpäin lahjoittajien hyvää tahtoa, Haapajärvellä yläasteen rehtorina työskentelevä Jari Nahkanen kertoo.

Hakumenettely on pidetty helppona. Haapajärven verkkosivuilla on kaavake, jonka täyttämällä voi avustusanomuksen jättää. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisessa on jatkuva haku ja hakemukset käsitellään asianmukaisesti mahdollisimman pian työryhmässä.

Pyyntöjä tulee nykyään kymmenkunta vuodessa, ja Nahkasen mukaan niitä saisi tulla enemmänkin. Säätiön aloittaessa toimintansa hakemuksia tuli varsin paljon, mutta nyt tieto tästä avustusmahdollisuudesta on ehkä päässyt unohtumaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »