° | m/s |
Emilia Kallioinen
KOKKOLA (KP)
Kokkolan Kankurin eteen on nostettu pienoiskangaspuut. Vieressä on ämpäri täynnä erivärisiä lankakeriä. Kudosta on syntynyt jo muutaman raidan verran.
– Hyvin voi myös ulkona kutoa, naurahtaa Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.
Videolla toimittaja Emilia Kallioinen kokeilee kutomista Tuula Puoskarin ohjeistuksella.
Idea kangaspuiden siirtämiseen ulos ihmisten näkyville syntyi työntekijöiden rupatellessa keskenään. Niinpä sallivien sääolosuhteiden aikana ovat kangaspuut pihalla kaikkien vapaassa käytössä koko kesän.
– Halusimme tuoda kudonnan ja sen tekniikkaa esille, kertoo Puoskari.
Kankurin edessä kangaspuiden testaamiseen on matala kynnys. Keskiviikkona aamupäivällä pari ihmistä kävi apteekkireissullaan jo kokeilemassa, miltä kutominen tuntuu.
Tarkoituksena on Puoskarin mukaan levittää tietoisuutta kutomisesta ja mahdollisesti houkutella ihmisiä sisällä sijaitsevaan kutomoon, jossa on peräti 20 isompaa kangaspuuta.
Ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia, että kangaspuita on monenlaisia. Usein niiden oletetaan olevan painavia, valtavia mattopuita. Vaihtoehtoisia välineitä kutomiseen kuitenkin löytyy.
On olemassa esimerkiksi pöydälle asetettavia kangaspuita tai käsissä kuljetettavia kehikoita, joilla kutoa.
– Niitäkin on ollut olemassa jo 80-luvulta asti.
Näiden käyttö soveltuu myös perheen pienimmille, joille isojen kangaspuiden polkimet ovat liian kaukana istuinpenkistä.
Ulos sijoitetuilla pienemmillä kangaspuilla voi taiteilla vaikka kassin, istuinalusen, pöytätabletin tai pienen pöytäliina.
Isommilla kangaspuilla taas saa aikaiseksi vaikka mitä paksuista räsymatoista ohuisiin huiveihin. Kutomossa on tällä hetkellä muun muassa kansallispuvun hameen kudontaprojekti työn alla.
Nykypäivänä kaupungeissa kasvaneilla nuorilla on yhä heikompi sivistys mitä käsitöihin tulee. Syynä tähän on se, että monista peruskouluista uupuvat kangaspuut.
Maaseutupaikkakunnilla kutominen on edelleen jossain määrin elinvoimaista.
– Kutomiseen kuitenkin on edelleen olemassa paikka, eikä etukäteen välttämättä tarvitse osata mitään, muistuttaa Puoskari.