Ruoka

Popcornpalojen makea valkosuklaakuorrute on värjätty vihreällä pastavärillä. Kuva: Elina Ylitervo

Järjestä lapsille omat pikkujoulut ja tee tarjolle näitä huikeita herkkuja – täytekakku saa väistyä popcornpalojen ja vohveleiden tieltä

Nappaa ideat helppoihin resepteihin, joista lapset tykkäävät takuuvarmasti. Tee myös suolaista naposteltavaa: porkkanapiiloja sekä dippikasvisten kaveriksi rouskuvia leipätikkuja.

Vohveleista koottu näyttävä nakukakku täytetään makealla lemoncurdilla ja raikkaalla vadelmatäytteellä. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, keitä niitä 5 minuuttia ja anna jäähtyä.

Koristeeksi kasataan aimo annos vaahtokarkkeja. Koristele osa vaahtokarkeista dippaamalla pää ensin sulaan suklaaseen ja sitten strösseleihin.

Popcornpalat ovat variaatio lasten ikisuosikeista, mokkapaloista. Suolaiset popcornit sopivat ihanasti valkosuklaakuorrutuksen pariksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuorrutteen voi värjätä päivänsankarin suosikkivärillä. Piirakkapohjan sisällä pilkottaa yllätyksenä värikkäitä strösseleitä.

Tuunatut jäätelöpuikot pelastavat kiireisen juhlavalmistelut. Kaupasta napatut valmiit jäätelöt koristellaan sulalla suklaalla ja mieluisilla höysteillä. Kokeile ainakin strösseleitä, minivaahtokarkkeja, keksimurua, lakua, suolapähkinämurua tai kuivattuja vadelmia.

Jäätelöiden koristeleminen on myös mainio ohjelmanumero juhliin.

Popcornpalat

20 palaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohja:

200 g voita

5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

3 munaa

2,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

1 dl strösseleitä

Kuorrute:

300 g valkoista suklaata

1 dl kuohukermaa

2 dl tomusokeria

(pastaväriä)

½ l valmista popcornia

Sulata voi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, sulanut voi ja maito muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi strösselit ja sekoita varovaisesti tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee kuorrute. Hienonna suklaa. Mittaa kerma kattilaan ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä, lisää suklaa ja sekoita tasaiseksi.

Anna jäähtyä muutama minuutti ja lisää joukkoon siivilän läpi tomusokeri. Värjää halutessasi pastavärillä.

Kaada kuorrute pohjan päälle ja ripottele popcornit kuorrutteen päälle. Leikkaa paloiksi.

Vohvelikakku

8 annosta

Vohvelit:

50 g voita

3 kananmunaa

4 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

2 rkl sokeria

2 rkl kaakaojauhetta

Vadelmatäyte:

4 dl vispikermaa

4 rkl sokeria

400 g kotimaisia pakastevadelmia

5 rkl vaniljakreemijauhetta

1,5 dl lemon curd -tahnaa

koristeluun vaahtokarkkeja, lakuja ja suklaakarkkeja

Valmista ensin vohvelitaikina. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset ja lisää lopuksi jäähtynyt voi. Anna turvota puoli tuntia.

Kuumenna vohvelirauta. Käytä paistamiseen voita tai juoksevaa margariinia. Paista vohvelit rapeiksi.

Valmista sitten täyte. Laita kerma ja sokeri kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Soseuta sulatetut vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Sekoita vadelmasose kermavaahdon sekaan varovaisesti nostellen. Lisää vaniljakreemijauhetta vähitellen, kunnes seos muuttuu jämäkäksi.

Korkealle kohoava vohvelikakku täytetään raikkaalla vadelmatäytteellä. Kuva: Elina Ylitervo

Aseta vohveli tarjoilulautaselle. Sipaise päälle ohut kerros lemon curdia ja sen päälle vadelmatäytettä. Jatka niin kauan kuin täytettä ja vohveleita riittää. Viimeinen kerros on täytettä.

Koristele vaahtokarkeilla, lakuilla ja suklaakarkeilla. Tarjoile heti.

Tuunatut tikkujäätelöt

6 kpl

100 g tummaa tai valkoista suklaata

6 kpl suklaakuorrutteisia jäätelöpuikkoja

koristeluun esimerkiksi minivaahtokarkkeja, kuivattuja vadelmia, suklaamurua, suolapähkinöitä, karkkeja, keksimurua, lakuja, strösseleitä

Koristele jäätelöpuikot valmiiksi ja laita takaisin pakastimeen odottamaan juhlapäivää. Kuva: Elina Ylitervo

Rouhi suklaa ja laita lämpöä kestävään kulhoon. Kiehauta kattilassa vettä ja nosta pois liedeltä.

Nosta kulho kattilan päälle. Älä anna kulhon pohjan koskettaa vettä. Vesihöyryä tai vettä ei saa myöskään mennä suklaan sekaan.

Sekoittele kunnes suklaa sulaa. Laita suklaa pursotinpussiin tai jämäkkään muovipussiin, josta leikataan yksi kulma auki.

Pursota suklaata jäätelöpuikkojen päälle. Ripottele nopeasti päälle haluamasi koristeet ja laita jäätelöt pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Porkkanapiilot

30 kpl

500 g lehtitaikinaa

400 g naposteluporkkanoita

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

mustapippuria

1 rkl seesaminsiemeniä

Ota taikinalevyt sulamaan. Levitä porkkanat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ½ tl suolaa, rouhi hieman mustapippuria. Paahda 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.

Laita sulanut taikinalevy kevyesti jauhotetulle alustalle ja kauli leveyssuunnassa noin kolmasosa leveyttä lisää. Leikkaa taikinasta viirin mallisia suikaleita, joiden alaosa on 2–3 cm leveä riippuen porkkanan koosta.

Kiepauta taikina porkkanan ympärille croissantin tapaan niin, että ohuin osa tulee päällimmäiseksi. Kiinnitä pää alapuolelle vesitilkalla.

Nakkipiilojen vegeversiossa piilotetaan pehmeiksi paahdettuja naposteluporkkanoita. Kuva: Elina Ylitervo

Voitele porkkanapiilot vedellä, ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes porkkanapiilot ovat saaneet väriä.

Voit tarjota porkkanapiilot sellaisenaan tai kermaviilidipin kanssa.

Rouskuvia leipätikkuja ja dippivihanneksia suolaisen nälkään

Sokeriövereiden välttämiseksi varaa lastenjuhliin myös suolaista naposteltavaa.

Tarjoile italialaiset grissinit eli leipätikut somista lasipurkeista vihannesten ja dipin kanssa. Leivo leipätikut edellisenä päivänä. Tämä suolapala sopii hyvin myös aikuiseen makuun.

Jos kaipaat dippiin tujumpaa makua, mausta jogurtti srirachalla.

Dippikupit

8 hengelle

Grissinit:

15 g hiivaa

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1 dl vettä

2–2,5 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl seesaminsiemeniä

Pestodippi:

1,5 dl punaista valmispestoa

2 dl turkkilaista jogurttia

lisäksi porkkanaa ja kurkkua

Sekoita hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Valmis taikina on kimmoisa ja irtoaa helposti kulhosta.

Kumoa taikina leivonta-alustalle ja muotoile pyöreä leipä. Anna levätä liinalla peitettynä 10 minuuttia.

Jaa taikina 20 osaan ja leivo ohuita, noin puolen sentin paksuisia tikkuja.

Nosta grissinit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota 10 minuuttia. Voitele öljyllä ja ripottele päälle siemeniä.

Pestodipin sijaan purkkeihin voi laittaa myös kaupan valmiita dippimausteseoksia. Kuva: Elina Ylitervo

Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes leipätikut saavat hieman väriä.

Sekoita pestodipin ainekset ja anna maustua hetki jääkaapissa. Leikkaa porkkanat ja kurkut sopivan mittaisiksi tikuiksi. Jaa dippi lasipurkkien pohjalle ja lisää grissinejä sekä vihannestikkuja.

Juttu on julkaistu Lännen Median lehdissä alun perin tammikuussa 2019.

Pikkuruiset seesaminsiemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kalsiumia, kuituja ja vitamiineja. Ravinteet imeytyvät parhaiten, kun siemenet liottaa tai soseuttaa. Paahtaminen tuo esille pähkinäisen aromin. Siemenistä puristettu seesamiöljy sopii hyvin korkeassa lämpötilassa paistamiseen. Kuva: Jukka Ritola
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä